REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuosavo namo statyba reikalauja ne tik daug atsakingumo ir kantrybės, bet ir finansinių išteklių. Visgi, sąmatininkas Mindaugas Laučys teigia, kad sutaupyti visuomet yra įmanoma, tereikia laikytis keleto svarbių patarimų.

Nuosavo namo statyba reikalauja ne tik daug atsakingumo ir kantrybės, bet ir finansinių išteklių. Visgi, sąmatininkas Mindaugas Laučys teigia, kad sutaupyti visuomet yra įmanoma, tereikia laikytis keleto svarbių patarimų.

REKLAMA

Vienas svarbiausių principų, kaip būtų galima neišleisti daug pinigų statant nuosavą namą, pasak M. Laučio, yra tinkamas sklypo parinkimas.

„Jeigu pastato statyba bus vykdoma arti vandens telkinio, tai padidins statybų kainas. Turiu konkretų atvejį: žmogus nusipirko sklypą prie Minijos upės ir galvojo, kad darys tradicinius pamatus, tačiau, atlikus geologinius tyrimus, paaiškėjo, kad stabilus gruntas yra tik 18 metrų gylyje, tad tradicinių pamatų darymas gali kainuoti pusę namo. Plokštuminių pamatų statymas tokioje situacijoje yra vienintelis sprendimas. <...> Kainai įtaką daro ir statūs šlaitai, kadangi gali tekti skirti nemažai pinigų tinkamo pagrindo paruošimui“, – pastebi sąmatininkas.

Be to, pašnekovas priduria, kad vertėtų atsižvelgti ir į tai, ar jums yra reikalingas garažas, įrengtas name.

„Garažo įrengimas pastate – bereikalingos išlaidos. Įrengus šį statinį, vėliau yra sudėtinga užtikrinti tinkamą namo sandarumą. Verčiau garažą statyti atskirai“, – mano M. Laučys.

REKLAMA
REKLAMA

Privalu išsirinkti tinkamus žmones

Dažna klaida, kurią daro norintys įsirengti nuosavą būstą, yra netinkamas projektuotojo išsirinkimas. Būtent tai vėliau gali lemti didesnes statybų išlaidas.

REKLAMA

„Projektuotojai dažnai parenka brangesnes medžiagas arba sudėtingus architektūrinius sprendimus, tad reikėtų juos tiesiog stebėti, tikrinti. Paklauskite, galbūt projektuotojas duos savo klientų kontaktus, tuomet jūs galėtumėte jiems paskambinti ir pasiteirauti, ar su šiuo projektuotoju sklandžiai vyko darbai ir ar yra patenkinti įgyvendintu projektu“, – pabrėžia M. Laučys.

Be kita ko, statybų projektus analizuojantis M. Laučys siūlo patiems įvertinti statybų medžiagų kainas rinkoje. Pasak jo, rangovas nebūtinai gali pasiūlyti geriausią ir pigiausią variantą. Taip pat vertėtų pasamdyti techninį prižiūrėtoją, kuris būtų atsakingas už statybinių medžiagų laikymą.

REKLAMA
REKLAMA

„Susitarkite su rangovu, kad jeigu jūs pagrindines statybų medžiagas sugebėsite rasti pigiau, tai pirksite jas pats. Jeigu nutiktų taip, kad rangovas pasiūlys geresnę kainą – pirkite medžiagas iš jo. <...> Siūlyčiau, kad už pastato statybą atsakingas asmuo apdraustų jūsų rengiamą objektą draudimu – tai gali kainuoti apie 50 eurų. Taip pat privalu užtikrinti gerą darbų vykdymo priežiūrą. Nepatingėkite pasisamdyti techninį prižiūrėtoją, kuris nepažįsta rangovo asmeniškai. Žinoma, jis nėra privalomas, bet jums nuo to bus tik geriau, kadangi techninis prižiūrėtojas patikrins, ar medžiagų nuperkamas ir sunaudojamas kiekis yra tinkamas“, – patarimais dalinasi M. Laučys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sąmatininkas sako, kad reikia atkreipti dėmesį ir į patentininkų atliekamą darbą, kadangi neretai galima susidurti su aferistais.

„Yra problemų ir su patentininkais, pavyzdžiui, vienas jų turėjo tokią schemą: jis susitaria su tiekimo įmone, užsako medžiagas, vėliau už jas atsiskaito užsakovas. Naktį tas pats vilkikas atvažiuoja, susikrauna prieš tai iškrautas medžiagas, jas perduoda tiekėjui kaip netinkamas ir iš jo vėl gauna pinigų. Toks atvejis realus – jeigu neklystu, tokiu būdu buvo neteisėtai pasisavinta apie 150 tūkst. eurų. <...> Nuo liepos 1 d. keičiasi įstatymas – naikinami patentai, tad nėra aišku, kaip viskas bus toliau, bet tikėtina, kad jie vykdys savo veiklą pagal pažymą ir ateityje pakels kainą“, – pastebi M. Laučys.

REKLAMA

Svarbūs priimami inžineriniai sprendimai

Įrengiamo namo karkaso parinkimas taip pat turi tam tikrą reikšmę kainos atžvilgiu. Kaip teigia M. Laučys, labiau apsimoka statyti namą, padarytą iš medinės konstrukcijos nei statybinių blokelių.

„Labiau apsimoka statyti medinį karkasą. Visgi, Lietuvoje dažniau statomi mūriniai pastatai. Žinoma, tas kainų skirtumas nėra labai didelis – tai gali būti apie 10–15 proc. pigiau“, – sako sąmatininkas.

Jeigu vis tiek yra nusprendžiama namą statyti iš statybinių blokelių, M. Laučys pataria rinktis dujų silikato gaminius. Be to, pasak pašnekovo, name privalu turėti rekuperatorių (Patalpų vėdinimo įrenginį – aut. past.).

REKLAMA

„Tie blokeliai, kurie pasižymi labai geru šiluminiu sulaikymu, yra dujų silikato gaminiai, tačiau juos yra sudėtinga sutvirtinti. <...> Labai svarbu name įrengti rekuperatorių, taip savo namuose išvengsite pelėsio. Jeigu atsitiko taip, kad jis nėra įrengtas jūsų pastate, reikia daryti taškinius rekuperatorius“, – sako M. Laučys.

Neįregistravus naujo statinio – rimti nemalonumai

Kiekvienas naujas statinys turi būti įregistruotas Nekilnojamojo turto registre. Pradelsus šį terminą, pasak M. Laučio, gali grėsti didelės administracinės nuobaudos.

„Pradelsus trejų metų terminą, iš Statybų inspekcijos gaunamas laiškas ir skiriama administracinė nuobauda. Vėliau būsite pašauktas į teismą ir ten vėl gausite dar vieną baudą, nuo to laiko jūsų pastatas bus laikomas savavaliu statiniu. <...> Kartą mano kaimynas su tuo susidūrė asmeniškai – projektuotojas pažadėjo įteisinti naują statinį, bet to nepadarė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau namo statytojas, gavęs raštą, nuėjo į teismą, jam skyrė baudą. Po kurio laiko atėjo dar vienas raštas, kad jeigu per 3–4 mėnesius pastatas nebus įteisintas 100 proc., jam už kiekvieną pradelstą dieną bus taikoma 300 eurų bauda. <...> Gavus statybos leidimą, būtinai turite pranešti Statybos inspekcijai apie pradedamą statybų pradžią“, – pastebi M. Laučys.

Savo patarimais sąmatininkas dalinosi tarptautinėje statybų parodoje „Resta".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų