REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvoje įregistruota 3 340 juridinių asmenų – 2,5 proc. daugiau nei 2018 m. pirmąjį ketvirtį. Visgi, naujas įmones kuriančių verslininkų fantazija neblėsta. Kai kurie pavadinimai jau dabar traukia akį.

Pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvoje įregistruota 3 340 juridinių asmenų – 2,5 proc. daugiau nei 2018 m. pirmąjį ketvirtį. Visgi, naujas įmones kuriančių verslininkų fantazija neblėsta. Kai kurie pavadinimai jau dabar traukia akį.

REKLAMA

Tarp populiariausių teisinių formų steigiant naują juridinį asmenį šiemet buvo uždaroji akcinė bendrovė ir mažoji bendrija. Tai, kad kai kurie pavadinimai išsiskiria, rodo pavyzdžiai. Įkurta MB „Kristaulitai“, MB „Neįsivaizduoju“, MB „Smailas kastuvas“, MB „Padangiukas“, MB „Daili malka“, MB „Nesisuksi – negyvensi“, MB „Kaimynas pavydi“, MB „Ką manė kamanė“, MB „Kasu ir vežu“, MB „Dinozaurų užeiga“, MB „22 šeškai“, VšĮ „Bobų plepalai“, VšĮ „Nėra už ką“, VšĮ „Ridikėlių mokyklėlė“, skelbia Registrų centras.

Internete nėra gausu informacijos apie juridinių asmenų veiklą. Nors kai kurie pavadinimai komiški – jie ne visada atspindi tikrąją bendrijų, įmonių veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, MB „Neįsivaizduoju“ internetinėje parduotuvėje pardavinėja dekupažo reikmenis. 

šĮ „Nėra už ką“ socialiniuose tinkluose deklaruoja tai, jog siekia prisidėti prie sunkiai besiverčiančių šeimų su vaikais gerovės.

REKLAMA

MB „Padangiukas“ prekiauja padangomis, o VšĮ „Ridikėlių mokyklėlė“ yra edukacinis socialinis lėlių teatras, įkurtas dviejų profesionalių aktorių: Indrės ir Remigijaus Endriukaičių.

Nauja verslo forma išpopuliarėjo

Įdomu tai, kad šiais metais šalyje iš viso įregistruotos 1 588 uždarosios akcinės bendrovės. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpių, jų skaičius sumažėjo 7,8 procento. Tuo metu mažųjų bendrijų steigimas per metus išaugo beveik 18,3 proc., iki 1 276. Galima sakyti, kad sąlyginai nauja verslo forma – mažosios bendrijos – prigijo.

REKLAMA
REKLAMA

Naujų įmonių įregistravimas yra vienas iš kriterijų, pagal kurį šalys yra vertinamos Pasaulio banko sudaromame „Doing Business“ reitinge. Praėjusiais metais Lietuva užėmė rekordinę 14-ąją vietą, o pagal turto registravimą pasaulyje buvome treti. Skaičiuojant pastarąjį rodiklį, vertinama, kiek procedūrų reikia atlikti norint įregistruoti turtą, kiek laiko tai užtrunka ir kiek visa tai kainuoja.

2019 metų pirmoje pusėje 18 proc. (iki 173) išaugo naujų viešųjų įstaigų steigimas, o naujų asociacijų steigimas sumažėjo beveik penktadaliu iki 119. Juridinių asmenų registre per pirmąjį šių metų ketvirtį taip pat atsirado 41 individuali įmonė (2018 m. pirmąjį ketvirtį – 66), 37 labdaros ir paramos fondai (19), 33 profesinės sąjungos ar susivienijimai (12) ir 29 bendrijos (27).

Šiemet per pirmus tris mėnesius iš juridinių asmenų registro buvo išregistruoti 1 329 juridiniai asmenys (2018 m. pirmąjį ketvirtį – 1 406). Dažniausiai tarp išregistruojamų juridinių asmenų yra uždarosios akcinės bendrovės (692) ir individualios įmonės (370).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų