REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) pernai skelbti daugiau nei 1 mln. eurų vertės viešinimo konkursai, kuriuos laimėjo viešųjų ryšių konsultanto Dariaus Gudelio bendrovė „VIP Viešosios informacijos partneriai“ – buvo organizuoti netinkamai, pareiškė Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) pernai skelbti daugiau nei 1 mln. eurų vertės viešinimo konkursai, kuriuos laimėjo viešųjų ryšių konsultanto Dariaus Gudelio bendrovė „VIP Viešosios informacijos partneriai“ – buvo organizuoti netinkamai, pareiškė Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

REKLAMA

Anot jos, D. Gudelio įmonė galėjo laimėti, vienam iš transliuotojų jai suteikus itin palankias sąlygas – išskirtinai mažą įkainį. VPT vadovė sako, jog šie įkainiai buvo gerokai mažesni nei kitiems konkurso dalyviams.

Tačiau atsižvelgus į tai, kad konkursai pasibaigę, o sutartys jau įgyvendinamos, VPT nurodė pažeidimus ištaisyti skelbiant kitus konkursus.

Anot VPT, pasiūlymų kriterijų vertinimas neužtikrino dalyvių konkurencijos bei pažeidė skaidrumo principą – konkursų rezultatus lėmė ne naudingumo kriterijai, o dalyvio siūloma kaina.

REKLAMA
REKLAMA

„Vertinimo metodika suformuluota netinkamai ir neužtikrina objektyvaus bei skaidraus pasiūlymų vertinimo, skaidraus balų skyrimo pasiūlymų vertinimo metu, suteikia perkančiajai organizacijai plačias galimybes subjektyviam pasiūlymų vertinimui, kas neužtikrina veiksmingos tiekėjų konkurencijos bei pažeidžia (...) skaidrumo principą“, – nurodė VPT.

REKLAMA

Anot tarnybos, D. Gudelio įmonės pranašumą kitų tiekėjų atžvilgiu taip pat galėjo nulemti tai, kad ji kartu su vienu iš transliuotojų turėjo itin palankias sąlygas – išskirtinai mažą įkainį.

„VIP Viešosios informacijos partnerių“ vadovas Giedrius Galdikas nurodė, kad pagal konkurso sąlygas įmonė pasirinko visuomeninį transliuotoją LRT ir koncerno „MG Baltic“ valdomos LNK grupės televizijos kanalus.

„Bendradarbiavimas su šiais partneriai pasiteisino, o jų pasiūlytos kainos leido pasiekti teigiamų rezultatų“, – nurodė G. Galdikas.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, su kuriuo iš šių transliuotojų bendrovė turėjo itin palankias sąlygas, G.Galdikas sakė to nenorintis atskleisti.

„Nesu tikras, ar galėčiau atskleisti šią informaciją, tai yra derybiniai ir konkurenciniai dalykai tarp rinkos dalyvių. Todėl būčiau linkęs susilaikyti“, –sakė G. Galdikas.

VPT vadovė Diana Vilytė sakė dėl konfidencialumo taip pat negalint atskleisti, kuris transliuotojas suteikė mažus įkainius D. Gudelio įmonėms. Tačiau ji pabrėžė, kad šie įkainiai buvo gerokai mažesni nei kitiems konkurso dalyviams.

„Tai yra konfidenciali informacija, todėl mes to transliuotojo ir jo įkainių neminime ir savo išvadoje. Tačiau galiu atskleisti, kad jo įkainiai kitiems pirkimo dalyviams buvo didesni kartais, palyginti su jo laimėtoju (...). Šis transliuotojas, dalyvaudamas konkursuose savarankiškai, retai duoda tokius įkainius“, – teigė D. Vilytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu NMA vadovas Erikas Bėrontas kol kas negalėjo pasakyti, kuris iš dviejų transliuotojų pasiūlė itin mažus įkainius, tačiau žadėjo tai padaryti kiek vėliau. Jis aiškino, jog tai, kad „VIP Viešosios informacijos partneriai“ turėjo vieno transliuotojo suteiktą išskirtinai mažą įkainį, VPT išvadoje nėra įvardijama pirkimo pažeidimu.

„Jei būtų Viešųjų pirkimų tarnybos nustatytas koks nors pažeidimas, nustatytas neįprastai mažos kainos nepagrįstumas ar dar kažkas, jie būtų pasisakę. Išvadoje to dalyko nėra. Tai yra tiesiog improvizacijos, Viešųjų pirkimų tarnyba turėtų to nedaryti“, – tvirtino E. Bėrontas.

Anot NMA vadovo, jį stebina VPT išsakyti priekaištai dėl konkurso skaidrumo.

„Išvadoje parašyta, kad pirkimų baigtį bet kokiu atveju lėmė mažiausia kaina. Pati VPT konstatuota, kad vertinimas balais įtakos neturėjo, sutartys yra vykdomos tinkamai“, – sakė E. Bėrontas.

REKLAMA

Pasak jo, natūralu, kad ekspertams atliekant pasiūlymų ekonominio naudingumo vertinimą atsiranda tam tikro subjektyvumo.

„Labai normalu, kad ne kainos dalis yra vertinama ekspertų, jie ir yra įgalioti pateikti savo nuomonę iš patirties – subjektyvia ir objektyvia prasme. (...) Normalu, kad ekspertai vertina ir duoda balus, normalu, kad ekonominis naudingumas atneša tam tikro subjektyvumo, kai turi įsikišti vertinimą atliekantis žmogus“, – aiškino E. Bėrontas.

VPT vertino tris NMA skelbtus Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos ir kitų agentūros administruojamų programų viešinimo nacionalinėje ir regionų spaudoje, televizijose konkursus. Bendra sutarčių vertė – 1,446 mln. eurų (su PVM).

REKLAMA

Naujienų portalas 15min.lt sausį skelbė, kad premjeras Saulius Skvernelis dažnai susitinka su viešųjų ryšių konsultantu D. Gudeliu. Pernai Vyriausybės kanceliarija jam išrašė mažiausiai 19 leidimų patekti į Vyriausybės rūmus.

D. Gudelis teigė su S. Skverneliu besidalijantis patirtimi ir žiniomis, bet to nevadina konsultacijomis.

D. Gudelis yra komunikacijos agentūros „VIP Viešosios informacijos partneriai“ savininkas ir krepšinio klubo „Rytas“ dalininkas. Per praėjusius Seimo rinkimus jo kompanija turėjo sutartį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, bet po to jokių oficialių sutarčių nesudaryta.

Anot portalo, D. Gudelio įmonių „VIP Viešosios informacijos partneriai“ ir „MIG marketingo idėjų generatorius“ bendra pernai laimėtų sutarčių vertė siekė daugiau nei 2,5 mln. eurų. Sutartis šios bendrovės sudarė su įvairiomis valstybės institucijomis.

Stambiausią valstybės užsakymą pernai D. Gudelio verslas gavo iš NMA. 2018-ųjų vasarą vienu iš keturių šios agentūros viešųjų pirkimų ekspertu tapo premjero patarėjas Tomas Beržinskas. Po kelių mėnesių D. Gudelio įmonė laimėjo du agentūros konkursus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų