REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Rūmai ant Neries kranto (nuotr. Turto banko)

Nekilnojamojo turto (NT) rinka Lietuvoje gali pateikti ne tik standartinių, bet ir išskirtinių pasiūlymų. Pavyzdžiui, galimybę įsigyti rūmus ant Neries kranto arba apžvalgos bokštus Lietuvos rojaus kampelyje – Neringoje.

8

Nekilnojamojo turto (NT) rinka Lietuvoje gali pateikti ne tik standartinių, bet ir išskirtinių pasiūlymų. Pavyzdžiui, galimybę įsigyti rūmus ant Neries kranto arba apžvalgos bokštus Lietuvos rojaus kampelyje – Neringoje.

REKLAMA

Turto banko komunikacijos vadovas Tomas Bagdonas teigia, kad apie 50 proc. parduodamų valstybės nekilnojamojo turto objektų sudaro gyvenamosios paskirties patalpos. Taip pat nemažą dalį patalpų sudaro administracinės paskirties pastatai.

„Dauguma objektų yra tradiciniai – butai, garažai, biuro patalpos ir panašūs objektai. Tačiau tarp tūkstančių valstybei priklausančių statinių pasitaiko ir įdomesnių objektų“, – pabrėžė T. Bagdonas.

Pirmiausia pasižvalgykime po šiuos neįprastus pasiūlymus iš arti. Pateikiame trumpą kiekvieno NT objekto aprašymą (visus objektus parduoda Turto bankas – aut. past.).

REKLAMA
REKLAMA

K. Brazauskienei siūlytas butas

Vilniaus Antakalnio mikrorajone, Sapiegos gatvėje, esantis butas buvo siūlomas prezidento našlei Kristinai Brazauskienei, kai teismas nusprendė, kad ji negali likti Turniškėse, prezidentinėje rezidencijoje.

REKLAMA

Jai buvo pasiūlytas keturių kambarių butas Sapiegos gatvėje. Prestižinėje vietoje esantis butas moteriai pasirodė netinkamas, todėl ji jo atsisakė. Šiuo metu butas su jam priklausančiu garažu yra toliau pardavinėjamas. Pradinė objekto pardavimo kaina aukcione – 144 tūkst. eurų.

Rūmai ant Neries kranto

Valstybė tarp savo turtų turi ir rūmų. Vilniaus centre, Žygimantų gatvėje, palei Nerį stovintis pastatas yra vadinamas Igno Parčevskio namu arba rūmais.

XIX amžiaus pabaigoje statytas keturių aukštų pastate yra įrengtos pokylių ir šokių salės, likusi originali puošyba bei krosnys. Pats pastatas tarsi padalintas į dvi dalis – į puošnią, paradinę ir pagalbines patalpas, kur glausdavosi tarnai. Pradinė objekto pardavimo kaina aukcione – 2,8 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Gamykla Vilniuje

Valstybė turi ne tik gyvenamųjų patalpų, tačiau ir gamyklų. Viena iš jų yra šalia bene svarbiausio Vilniaus transporto mazgo, adresu Geležinio Vilko g. 55. Čia parduodamas žemės sklypas su administracinėmis ir gamybinėmis patalpomis.

1983 m. statytas objektas ilgą laiką priklausė Teisingumo ministerijai ir dar visai neseniai čia turėjo įsikurti Lietuvos teismo ekspertizės centrą, tačiau dėl pastatų būklės tą padaryti atsisakyta. Dabar teritorija laukia naujo savininko, kad jis prikeltų ją antram gyvenimui. Pradinė objekto pardavimo kaina aukcione – 1,867 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žvejybinis laivas „Darius“

Vienas iš egzotiškesnių parduodamų objektų – laivas „Darius“. Anksčiau priklausęs Žuvininkystės tarnybai, laivas atiteko Turto bankui, kai šiuo žvejybai skirtu laivu nuspręsta nebevykdyti mokslinių tyrimų.

1993 m. Rusijoje pagaminto laivo ilgis yra 23,06 metro, plotis 6,8 metro, borto aukštis 3,3 metro. Laive įmontuotas 1997 m. gamybos, 331 kW galios variklis, pagamintas Danijoje. Laivas parduodamas be įrangos. Pradinė objekto pardavimo kaina aukcione – 215 tūkst. eurų.

Apžvalgos bokštai Neringoje

Visa Lietuva eina iš proto dėl apžvalgų bokštų ir nuo jų atsiveriančių vaizdų, bet mažai kas žino, kad galima turėti nuosavą bokštą.

REKLAMA

Šiuo metu yra parduodami net du valstybei priklausantys apžvalgos bokštai ir ne bet kur, o pajūryje – Preiloje ir Juodkrantėje. Pradinė objektų pardavimo kaina aukcione – 2 ir 4,3 tūkst. eurų.

Galima paminėti ir keletą kitų nestandartinių NT objektų, kurie siūlomi pirkėjams. Pavyzdžiui, daugiabutis, dalis degalinės, rūkykla, parduotuvė, vairavimo aikštelė ar sargo namelis.

Pardavimą lemia objekto „lankstumas“

T. Bagdonas pridūrė, kad parduodamo objekto paklausą labiausiai lemia ne paties objekto išskirtinumas, o rinka ir jo „lankstumas“: „Jei objektas yra patrauklioje vietoje ar rinka yra gyvybinga (pavyzdžiui, didmiestyje), jam netrūksta susidomėjimo iš pirkėjų ar investuotojų pusės.

REKLAMA

Taip pat objekto patrauklumą pirkėjų akyse didina objekto „lankstumas“, t.y. galimybė keisti žemės paskirtį, servitutų nebuvimas, kultūros paveldo neribojimai ir kiti dalykai.“

Anot naujienų portalo tv3.lt pašnekovo, parduoti nestandartinius objektus užtrunka labai įvairiame laiko intervale.

„Kai Vyriausybės nutarimu valstybei nereikalingas turtas patenka į parduodamo turto sąrašą, Turto bankas stengiasi kuo greičiau jį paruošti ir pasiūlyti rinkai. Tai standartinė procedūra užtrunka nuo kelių mėnesių iki pusmečio.

Būna atveju, kuomet nesutvarkyta žemės nuosavybė, ant kurio stovi pastatas, tai užtrunka paruošti dokumentaciją. Dar ilgiau derinimo procesas išsitęsia, jei yra keli sklypo bendrasavininkai“, – teigė T. Bagdonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol yra pavykę parduoti keletą išskirtinių objektų. Vienas iš pavyzdžių – parduotas karinis lėktuvas. Tokie objektai sulaukia nemažo dėmesio ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, todėl jie dažnai parduodami jau pirmojo aukciono metu.

O kas yra tokio turto pirkėjas?

„Kiekvienu atveju yra vis kitaip. Regionuose dažniausiai turtą įsigyja fiziniai asmenys, ypač mažesnės vertės. Didmiesčiuose, ypač į didesnius objektus, žvalgosi investuotojai, kurie ieško patrauklių objektų“, – apibendrino T. Bagdonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų