REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teoriškai medicinos pagalba valstybinėse gydymo įstaigose yra nemokama. Tačiau jei teiktų gulti į ligoninę ir norėtumėte vienvietės palatos, didžiausiose šalies klinikose tektų pakloti nemenką sumą.

Teoriškai medicinos pagalba valstybinėse gydymo įstaigose yra nemokama. Tačiau jei teiktų gulti į ligoninę ir norėtumėte vienvietės palatos, didžiausiose šalies klinikose tektų pakloti nemenką sumą.

REKLAMA

Didžiausios Lietuvoje yra Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos ir Sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikos. Net ir draustiems privalomuoju sveikatos draudimu, para jose gali kainuoti ir 100 Eur.

Paveikslai turtingoms gimdyvėms

Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė-Motiejūnienė tikino, kad šioje įstaigoje mokamos palatos yra „kaip ir visur“.

„Jos skirtos gimdyvėms, sakykime, jose naminė aplinka, už privačias lėšas jos įrengtos visiškai kitaip. Paprastai jos būna tada, kada yra poreikis mokamoms paslaugoms. Jų kaina yra šiek tiek didesnė – 100 Eur už parą“, – pasakojo direktorė.

Jos teigimu, tokia kaina yra daugiau ne dėl to, kad juose yra paveikslų, sienos gražesnės. Esą tokia paslaugos kaina yra nustatyta dėl galimybės būti privačioje, didesnėje patalpoje su visais reikalingais daiktais ir artimu žmogumi – dažniausia su sutuoktiniu, draugu, kartais ir daugiau svečių.

REKLAMA
REKLAMA

„Kitų mokamų vienviečių palatų kiekis tikrai nėra didelis. Tačiau nėra jokių lentelių ar užrašytų, kad jos išskirtinės. Ir iš tiesų kartais dėl indikacijų nėra būtinybės žmogui gulėti vienvietėje palatoje. Vis dėlto, jei gerai besijaučiantis pacientas nenori gulėti keturvietėje ar trivietėje palatoje, o nori vienvietėje, tai neabejotinai tokia galimybė suteikiama“, – aiškino A. Bilotienė Motiejūnienė.

REKLAMA

Anot jos, tokiais atvejais para Santaros klinikose kainuoja 30 Eur per parą. Didesnis tokių palatų poreikis yra terapinio ir chirurginio profilio ligoninės skyriuose.

Direktorė pasakojo, kad Akušerijos ir ginekologijos centre yra dvi privačios palatos. Kituose skyriuose jų yra apie 6–10 palatų. Paprastai privačiose palatose pacientai išbūna vidutiniškai 3 paras, daugiausia – 5.

„Bet vis tiek žmonės skaičiuoja, kiek ten bebūtų. Dažniausia žmonės darbingo amžiaus nori gulėti tokiose palatose ir greičiau sugrįžti į darbą. Tikslo labai ilgai laikyti pacientų neturime“, – informavo Santaros klinikų atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Pagerinta palata su internetu

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Eglė Audickaitė patikino, kad šioje įstaigoje sveikatos priežiūros paslaugos apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu yra nemokamos.

Tačiau ligoninėje taip pat vadovaujamasi galiojančiais teisės aktais, kurie reglamentuoja mokamų nemedicininių paslaugų kainas:

„Vienvietėse palatose pacientai gali būti gydomi jiems pageidaujant ir tuo metu esant galimybei – tai yra, jeigu yra laisva vienvietė palata skyriuje. Nemokamai šiose palatose kartais gydomi pacientai, kurių būklė ypatingai sudėtinga, tuo metu skyriuje trūksta vietų nemokamose palatose ar dėl kitų priežasčių nusprendus gydytojų konsiliumui.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistė pasakojo, kad Kauno klinikose vienvietės mokamos palatos, kuriose yra atskiras dušas ir tualetas, pirmąsias 3 paras kainuoja 19 Eur už parą. Jeigu pacientas lieka ilgiau, tuomet palata kainuoja 11,50 Eur už kiekvieną papildomą parą.

Vienvietės palatos įrengtos 12 profilinių klinikų: Akių ligų, Ortopedijos ir traumatologijos, Chirurgijos, Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos, Neurochirurgijos, Veido ir žandikaulių chirurgijos, Kardiologijos, Pulmunologijos, Neurologijos, Akušerijos ir ginekologijos, Neonatologijos, Vaikų ligų klinikose.

Be to, kaip informavo E. Audickaitė, Kauno klinikose pacientų patogumui yra vienvietės palatos su daugiau patogumų – ne tik atskiru dušu ir tualetu, bet ir šaldytuvu, televizoriumi, minkštasuoliu ar sudedamasis miegamuoju foteliu, internetinio ryšio jungtimi. Pacientui pageidaujant, palatoje taip pat gali būti mikrobangų krosnelė, šildytuvas, ventiliatorius ir virdulys.

REKLAMA

Šios palatos kaina pirmąsias 3 paras yra 35 Eur už parą, o liekant ilgesnį laiką – 23 Eur už kiekvieną papildomą parą.

„Prie brangiau kainuojančių asmens sveikatos priežiūros paslaugų priskiriami ir atvejai, kai pacientas savo iniciatyva, leidus gydančiam gydytojui, pasirenka brangiau kainuojančias sveikatos priežiūros paslaugas, vaistus ar medicinos pagalbos priemones“, – pasakojo specialistė.

Tokiu atveju pacientams suteikiama galimybė apmokėti pasirinktų paslaugų, vaistų ar medicinos pagalbos priemonių kainų skirtumą.

Balandį Kauno klinikose 6 dienas praleido ir Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Jo patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė informavo, kad visą šį laiką ministras gulėjo vienvietėje palatoje.

REKLAMA

Patarėjos teigimu, tuo metu, kai jis buvo guldomas į klinikas, Pulmonologijos skyriuje tai buvo vienintelė likusi laisva palata ir ji buvo mokama. Išvykdamas iš ligoninės ministras užsimokėjo už palatą, pagal gydymo įstaigos nustatytus įkainius: iš viso 174 Eur, t.y. pirmos 3 paros po 35 Eur, vėliau – po 23 Eur už kiekvieną parą.

L. Bušinskaitė-Šriubienė naujienų portalui tv3.lt atsiuntė tai patvirtinančio pinigų mokėjimo kvito kopiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų