REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasaros ir atostogų laukimu gyvenantys lietuviai raginami suskubti – trokštantiems ir kokybiškų, ir protingomis kainomis atostogų, jau dabar patartina planuotis poilsį užsienyje. Naujienų portalas tv3.lt pasidomėjo, kuria kryptimi turėtų dairytis pigių atostogų ieškantys lietuviai, o pakalbinti turizmo ekspertai atskleidžia klaidas, kurių keliaujant vertėtų išvengti.

Vasaros ir atostogų laukimu gyvenantys lietuviai raginami suskubti – trokštantiems ir kokybiškų, ir protingomis kainomis atostogų, jau dabar patartina planuotis poilsį užsienyje. Naujienų portalas tv3.lt pasidomėjo, kuria kryptimi turėtų dairytis pigių atostogų ieškantys lietuviai, o pakalbinti turizmo ekspertai atskleidžia klaidas, kurių keliaujant vertėtų išvengti.

REKLAMA

Pasak turizmo ekspertų, palankiausi mėnesiai kelionėms šiltuoju metų laiku yra balandis ir gegužė. O vasaros sezonu patys populiariausi ir tuo pačiu dažnai brangiausi apgyvendinimo atžvilgiu mėnesiai yra nuo birželio vidurio iki rugpjūčio pabaigos.

„Šie du mėnesiai yra palankiausi kainos atžvilgiu. Jei kalbėtume apie kalendorinės vasaros mėnesius – tai visi trys papuola į vadinamą high season (liet. aukštų kainų sezono) atostogų laikotarpį. Kiek mažesnės kainos paprastai būna birželio mėnesio pirmoje pusėje, kol dar nepasibaigę moksleivių mokslo metai”, – teigė „Novaturo” viešųjų ryšių ir rinkodaros projektų vadovė Dovilė Zapkutė

REKLAMA
REKLAMA

Kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius patvirtino, kad kelionių paketų kainos turizme irgi priklauso nuo sezoniškumo.

„.Pavyzdžiui, praktiškai niekuomet neįsigysite pigių atostogų vasaros sezono įkarščiu – liepą bei rugpjūtį, taip pat moksleivių atostogų metu: rudenį per Vėlines, per didžiąsias metų šventes bei Velykas pavasarį.

REKLAMA

Keliautojas Mantas Tamulevičius taip pat sutinka, kad liepos mėnesį daugeliu krypčių keliauti bus brangiau nei, pavyzdžiui, spalį.

„Yra teigiančių, kad tam tikromis savaitėmis dienomis lėktuvų bilietai būna pigesni nei kitomis, bet aš nelinkęs tam pritarti, nes kainos nustatomos pagal algoritmus, paklausą, pasiūlą”, – sakė M. tamulevičius.

Taip pat, pasak keliautojo, svarbus faktorius yra norai. Jeigu žmogui įdomu pakeliauti po šalį, pamatyti vietas, susipažinti su kultūra, tuomet geriau tai daryti ne sezono piko metu. Ši laikotarpį bus pigesni skrydžiai, nakvynės vietos ir t. t. O mėgstantys poilsiauti ir nenorintys sukti galvos dėl kelionės planavimo, pasak M. Tamulevičiaus, turėtų ilgiau panaršyti po „viskas įskaičiuota“ pasiūlymus, nes jų irgi galima rasti visai patrauklių.

REKLAMA
REKLAMA

Naujos kryptys – naujas šansas pigioms atostogoms?

D. Zapkutė pabrėžė, kad atostogų kainoms įtakos turi daugelis faktorių – pradedant kelionės planavimu, įsigijimu, trukme ir baigiant pasirenkama kryptimi ar viešbučio kategorija.

„Liepos, rugpjūčio mėnesiais didelė atostogų paklausa, aukštas viešbučių užimtumas lemia atostogų kainų padidėjimą. Rugsėjo mėnuo taip pat yra itin paklausus – kai Lietuvoje jau vėsta oras, didelė dalis mūsų klientų pageidauja pratęsti vasariškas atostogas šiltuosiuose kraštuose. Šiems mėnesiams galioja ta pati planavimo taisyklė – atostogas patariame stengtis įsigyti iš anksčiau – tada ir kainos palankesnės bus”, – paaiškino D. Zapkutė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Poilsinių kelionių organizatoriaus „Itaka” pardavimų vadovė Daiva Strumskienė minėjo, kad kainų pokyčius lemia ir besikeičianti rinka – arba, tiksliau, paklausa ir pasiūla.

„Vėlgi daug kas priklauso nuo krypties, kurią renkasi keliautojai, nuo laikotarpio, kada atostogaus, ir nuo pramogų, kuriomis žada save lepinti. Didelę kainos dalį sudaro ir pasirinktas viešbutis. Paskutinės minutės pasiūlymuose pavasariui šiuo metu kainos prasideda maždaug nuo 300 eurų, o štai vidurvasarį kainos svyruoja nuo 400 eurų asmeniui”, – patikino D. Strumskienė.

R. Širvinskas Makalius, kalbėdamas apie šios vasaros kainas patikino, kad kol kas sumas prognozuoti sunku.

REKLAMA

„Viskas priklauso nuo to, kokios bus paskutinės minutės kainos. Tačiau kasmet vyrauja tendencija, kad pigiausiai vasaros atostogų galima nuvykti į Turkiją bei Bulgariją. Sezonas Turkijoje jau prasidėjo, todėl norintieji pasišildyti jau gali medžioti paskutinės minutės pasiūlymus. Turkija šiemet, kaip ir praėjusiais metais, pigesnė dar ir dėl kritusio lyros kurso. Taigi, transportas, maitinimas, vietinės pramogos lietuviams kainuos pigiau, nei anksčiau.

O, pasak D. Strumskienės, dar vienas kainas lemiantis faktorius yra naujų krypčių atsiradimas.

„Labai dažnai naujos kryptys būna siūlomos palankesnėmis kainomis. Štai šiemet iš Lietuvos siūloma nauja atostogų kryptis – Albanija. Būtent į ją ragintume atkreipti dėmesį, nes čia yra platūs ir smėlėti paplūdimiai, naujai pastatyti ir kokybiški viešbučiai, draugiška šalis norintiems pažinti šalį, patrauklios kainos šalies viduje”, – akcentavo „Itaka” atstovė.

REKLAMA

Ekspertai nurodo, kad be jau minėtos Albanijos, palankiausių kainų vasaros atostogoms galima tikėtis Turkijos, Bulgarijos, Tuniso, Egipto kurortuose.

„Pavyzdžiui, vidutinė atostogų kaina Turkijoje 2018 metų vasaros atostogų sezono metu buvo 582 eur asmeniui, o Bulgarijoje – 422 eurai asmeniui – skirtinga ji bus ir Ispanijos ar Portugalijos kryptyse”, – informavo D. Zapkutė.

D. Strumskienė taip pat kaip patrauklių kainų šalis išskiria Bulgariją ir Graikiją.

„Bulgarija – tai šalis, išlaikiusi gana patrauklias lietuvių akimis kainas tiek paslaugoms, tiek maisto ar gėrimų asortimentui. Nemažai keliautojų renkasi šią kryptį dėl gerų smėlio paplūdimių, šiltos jūros, palankių kainų pačiuose kurortuose ir trumpo, vos apie 2 val. trunkančio skrydžio. Vidurvasarį kainos Bulgarijoje savaitės poilsiui su „viskas įskaičiuota“ maitinimu viešbutyje svyruoja nuo maždaug 400 eur asmeniui, o graikiškoje Korfu saloje – nuo 470 Eur su pusryčiais ir vakariene”, – sakė D. Strumskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Širvinskas-Makalius nepamiršta akcentuoti, kad kainą lemia ir pasirinktas kelionės tipo.

„Jeigu kalbame apie poilsinę kelionę užsakomuoju reisu (Turkija, Graikija, kitos Viduržemio/Juodosios jūros kryptys), tokiu atveju kelionės kainos vidurkis yra apie 550–580 eur/asmeniui gyvenant dviviečiame kambaryje. Tai yra suma, kurią vidutiniškai skiria keliaujanti pora. Žinoma, čiumpant degančią kelionę likus porai dienų iki išvykimo arba užsakant ekonominį apgyvendinimo variantą, kelionės kaina bus žemesnė – pavyks atostogų išvykti ir už 300 eurų. Norintys pailsėti pigiausiai, turėtų atkreipti dėmesį į gegužės bei spalio mėnesius”, – minėjo kelionių organizatorius.

REKLAMA

Visgi pasak R. Širvinsko-Makaliaus, politinė situacija užsienyje taip pat lemia kainų pokyčius. Pavyzdžiui, kelionės į Turkiją buvo parduodamos pusvelčiui pe išpuolius šalyje prieš porą metų arba itin sumažėjusį Rusijos turistų srautą prieš trejus metus.

Kaina kelionei su vaikais – sunkiai prognozuojama

D. Zapkutė minėjo, kad kalbant apie atostogų kainas šeimai su vaikais, konkrečią kainą pasakyti yra sudėtingiau, nes kainos dydis priklausys nuo vaikų amžiaus ir nuo viešbučių vykdomos politikos jų atžvilgiu.

„Pavyzdžiui, vienuose Turkijos viešbučiuose vaikas nuo 2 iki 12 metų apgyvendinamas nemokamai, o kitas tos pačios amžiaus kategorijos – už pusę kainos. Kituose viešbučiuose visi daugiau nei dviejų metų vaikai apgyvendinami už pilną, suaugusiems skirtą kainą”, – patikino „Novaturo” atstovė. 

REKLAMA

R. Širvinskas Makalius pridūrė, kad rašydamos užklausas dėl kelionės, šeimos (2 suaugę ir 2 vaikai, tarkime, iki 12 metų) linkusios atostogoms skirti apie 1500 eurų už visus. Keliaujantys su vaikais iki 2 metų, už kūdikius dažniausiai nemoka nieko, su mažais vaikais moka tik už skrydžio bilietą, su vyresniais vaikais – už skrydį bei dalį viešbučio kainos.

Kelionių ekspertai  taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad kelionės nepinga, o jų kainos kyla netgi nuo oro sąlygų.

„Kiekvienais metais atostogų paketo savikainos pakyla nuo 3 iki 5 procentų. Tai lemia padidėjusios aviacijos kuro kainos, pasikeitę oro uostų įkainiai, poilsinių atostogų kryptyse įvedami papildomi mokesčiai ir kt. Tačiau tai dar neapsprendžia galutinės pardavimo kainos, kuri kinta labai dinamiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokia kaina bus parduodami atostogų paketai priklauso ne tik nuo pasikeitusių savikainų, bet ir nuo kitų papildomų faktorių, tokių kaip orai tiek atostogų kryptyje, tiek ir išvykstamojoje kryptyje, viešbučių užimtumo pasirinktoje kryptyje, pačios krypties paklausumo turistų atžvilgiu ir kitų.

Paskutinės minutės pasiūlymas pasiteisina ne visada

Galvojantiems pigią kelionę susimedžioti paskutinę minutę, M. Tamulevičius pateikia du atvejus, kuomet šis būdas gali padėti sutaupyti, o kada – visiškai nepasiteisinti.

„Kelionių agentūros yra linkusios paskutinę minutę išsiparduoti skrydžių bilietus, kelionių paketus „viskas įskaičiuota“ už 20-30 proc. pirminės sumos. Taip elgiasi daug Vokietijos, Skandinavijos, taip pat Lenkijos kelionių agentūrų. Lietuvoje kartais irgi pasitaiko, kad agentūros paskutinę minutę smarkiai nupigina savo keliones. Tačiau kalbame apie išvykimą po dienos, dviejų ar trijų. Na, kartais savaitės ar dviejų, jeigu ne pats sezono pikas. Tačiau visi žmonės gali (arba nori) po kelių dienų, nesusiplanavę kelionės, skristi, tarkime į Kostą Riką ar Madagaskarą, nors kaina būtų ir labai prieinama.

Su oro linijomis situacija kiek kitokia. Ten tokių milžiniškų kainų nuosmukių dažniausiai nebūna, bet irgi nėra taip, kad būtų vien pabrangimas. Jeigu lėktuvas toli gražu neužpildytas tai dažniausiai kaina nebus labai aukšta, net ir prieš pat skrydį. Bet, tai nereiškia, kad reikėtų laukti iki paskutinės sekundės tikintis, kad labai atpigs, jeigu tas skrydis yra svarbus”, – paaiškino M. Tamulevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų