REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki Velykų likus mažiau nei dviems savaitėms, tautiečiai ruošiasi gerokai pasipildyti kiaušinių atsargas. Prekybos centrai žada, kad šventės simbolio nepritrūks – sandėliai ruošiami keliskart didesniems kiaušinių kiekiams. Šiemet bus siūloma marginti baltuosius iš Ukrainos, mažuosius putpelių ir net 1,5 kg sveriančius ir keliasdešimt eurų kainuojančius stručių kiaušinius.

Iki Velykų likus mažiau nei dviems savaitėms, tautiečiai ruošiasi gerokai pasipildyti kiaušinių atsargas. Prekybos centrai žada, kad šventės simbolio nepritrūks – sandėliai ruošiami keliskart didesniems kiaušinių kiekiams. Šiemet bus siūloma marginti baltuosius iš Ukrainos, mažuosius putpelių ir net 1,5 kg sveriančius ir keliasdešimt eurų kainuojančius stručių kiaušinius.

REKLAMA

Verslininkai tikina, kad įprastų kiaušinių kainos išliks tokios kaip ir pernai. Bet štai kainų tikrintojai pastebi dalies prekybininkų gudravimus: esą prieš Velykas pigesnių kiaušinių kainos buvo specialiai padidintos ir netrukus sumažintos imituojant neva pritaikytą akciją.

Prekybos centruose pirkėjai apžiūrinėja kainas, skaičiuoja, kiek teks įsigyti, kad ir marginimui, ir užkąsti pakaktų. Velykoms ruošiasi ir parduotuvės, užsakomi gerokai didesni kiekiai kiaušinių. O didžiausias prekybos kiaušiniais pikas laukia iki šventės likus 2–3 dienoms.

REKLAMA
REKLAMA

„Velykiniu laikotarpiu jų pardavimai išauga maždaug keturis kartus. Ypač baltais lukštais, kuriuos žmonės mėgsta dažyti. Na, o tie žmonės, kurie patys nedažo kiaušinių, gali jau dažytų nusipirkti kulinarijos skyriuose“, – pasakojo „Norfos“ atstovas Darius Ryliškis.

REKLAMA

„Maximos” atstovai aiškina, kad parduotuvėse prieš Velykas kiaušinių lietuviai paprastai nuperka dvigubai daugiau nei įprastomis dienomis. Taip pat pastebima, kad per pastaruosius metus dvigubai daugiau įsigyjama ekologiškų kiaušinių.

Ant prekystalių atsiras ir kiaušinių baltais lukštais, kurių įprastai tarp siūlomų prekių nebūna. Jie atkeliaus iš Ukrainos. Per Velykas lietuviai galės ir eksperimentuoti – nusipirkti ne tik mažųjų putpelių kiaušinių, bet ir įspūdingų – pusantro kilogramo sveriančių stručių kiaušinių.

Tiesa, milžinų kaina taip pat solidi – nuo 20 iki 40 eurų už vienetą.

Na, o tradicinių kiaušinių kainos, pasak Vilmos Drulienės, artėjant šventei nesikeis ir išliks panašios į pernykštes, kuomet vidutinė 10-ies vienetų kaina siekė kiek daugiau nei 1,5 euro.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, prekybininkai priduria, jog iš viso siūloma net keliasdešimt įvairių rūšių kiaušinių, kurių kainos svyruoja nuo 70 centų iki beveik keturių eurų už pakuotę.

„Kainos labai panašios į praėjusių metų kainas. Fiksuojame, kad kelių rūšių kainos yra mažesnės. Žinoma, kad ir kaip kiekvienais metais, pirkėjus lepinsime akcijomis ir kviesime kiaušinių įsigyti pigiau“, – teigė „Maximos“ atstovė V. Drulienė.

Daliai pirkėjų atrodo, jog kiaušinių kainos pastaraisiais metais praktiškai nekinta. Kiti gi tikina, kad nuolat, nors ir po kelis centus, auga visų maisto produktų kainos.

„Nenoriu apie kainas kalbėti. Visi mato, kad jos kyla. Tai pasirinkimas yra toks – tu perki arba ne. Jau nėra to, kad pigu ar nepigu“, – sakė vilnietė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai akcija yra tai pigiau. Viskas juk brangsta, apie ką čia šnekėti. Kiaušinius, kai akcija, tai dar galima pirkti“, – pridūrė sostinės gyventoja.

Kainų stebėtojų pricer.lt atstovas Arūnas Vizickas pritaria, kad šiandien vidutinės kiaušinių kainos nuo pernai metų ženkliai nesiskiria. Tačiau, pasak pašnekovo, dalyje prekybos centrų pastebimos iškreiptos rinkodaros tendencijos.

Štai M tipo pigiausi kiaušiniai visoje šalyje nuo pernai rugsėjo iki šio vasario kainavo 70 euro centų, kovą kaina šoktelėjo iki 90-ies ir beveik vieno euro. O po kurio laiko tokiems kiaušiniams buvo pritaikytos akcijos, kurios gražino pradinę kainą.

„Netgi tokios akcijos, kad 99 centrai nubraukti ir parašyta vėl ta pati 70 centų kaina. Europos Sąjungos rinkoje kiaušinių kainos yra gana stabilios, laikosi praėjusių metų lygmens“, – tikino A. Vizickas.

REKLAMA

Kiaušinių kainą pasaulinėje rinkoje lemia ir kainos grūdų, kuriais lesinamos vištos. Jos pernai buvo kiek išaugusios, tačiau nuo šių metų sausio grįžo į ankstesnes pozicijas, tad, pasak A. Vizicko, Lietuvoje ryškaus kainų pokyčio neturėjo būti.

„Kainos yra keliamos prieš sezoną, gerokai ilgiau prieš sezoną. Tas kėlimas lydimas akcijomis, kad žmogus nebūtų šokiruotas kainos pasikeitimo. Ir dažnai po to ta kaina yra įtvirtinama ir nuo jos daromos nuolaidos“, – paaiškino ekspertas.

Per pastarąjį dešimtmetį vidutinė 10 vienetų kiaušinių pakuotės kaina Lietuvoje kilo apie 30 centų. Pigiausiai per paskutinius dešimt metų velykiniu laikotarpiu kiaušiniai kainavo 2011 metais – eurą ir 10 centų, o štai metais vėliau – 2012-aisiais – jie per dešimtmetį buvo brangiausi – už dešimt kiaušinių jau teko mokėti beveik du eurus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų