REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Vilniaus daugiabučiai (nuotr. Fotodiena.lt)

Vilnius nuolat auga, į jį traukia ir būsto nuomai ieško vis daugiau žmonių. Deja, visokio plauko aferistai naudojasi patikliais gyventojais ir vien už prašymą apžiūrėti dominantį būstą prašo susimokėti avansu. Tuo metu nekilnojamojo turto specialistai ragina būti budriais ir pataria, kaip apsisaugoti nuo sukčių.

3

Vilnius nuolat auga, į jį traukia ir būsto nuomai ieško vis daugiau žmonių. Deja, visokio plauko aferistai naudojasi patikliais gyventojais ir vien už prašymą apžiūrėti dominantį būstą prašo susimokėti avansu. Tuo metu nekilnojamojo turto specialistai ragina būti budriais ir pataria, kaip apsisaugoti nuo sukčių.

REKLAMA

Butą Vilniuje išsinuomoti bandžiusi Julija liko priblokšta – buto šeimininkas vien už apžiūrą pareikalavo avanso. Mergina sutiko su portalu tv3.lt pasidalinti savo susirašinėjimu su buto šeimininku.

Nori apžiūrėti – susimokėk

Mergina pasakoja, kad vien pamačiusi buto skelbimą nekilnojamojo turto nuomos portale suabejojo ir jai kilo įtarimas, kad dviejų kambarių butas Užupyje atrodo per gerai – „per geroj vietoj, per geras, su gerom nuotraukom ir per pigus“. Tiesa, tikrosios buto kainos mergina nebeprisimena. Vis tik Susigundžiusi „per geru“ skelbimu, mergina parašė jo šeimininkui, ar pavyktų butą apžiūrėti.

„Pamatėme jūsų nuomojamą butą ir labai susidomėjome. Grįžtame kovo 18 d., jei jūs nelauktumėte, mes galėtume ir dabar išnuomoti. Artimieji tik atvažiuotų apžiūrėti. Kada būtų galima tai padaryti?“, – šeimininko teiravosi mergina.

REKLAMA
REKLAMA

„Sveiki, butas bus laisvas kovo 17 d., bet, jei norite išsinuomoti anksčiau ar apžiūrėti, susimokėti reikės depozito. Aišku, jei jums tas butas netiks, iš karto grąžinsim pinigus“, – tikino buto šeimininkas.

REKLAMA

Mergina suabejojo, nuo kada vien už buto apžiūrą prašoma sumokėti, bet buto šeimininkas tikino, kad mokestis imamas ne už apžiūrėjimą, o už rezervaciją.

„Tai rezervacija dėl buto, jei norite anksčiau išsinuomoti, nes žmonių daug nori apžiūrėti butą, o mes šiuo metu su žmona esame išvykę. Jei jums tinka sąlygos, tada sumokėkit dalį depozito ir susitariam, kokią dieną norite apžiūrėti. Jei butas tiks, išnuomosime iš karto ir nuo kovo 17 d. galėsite gyventi“, – teigė buto šeimininkas.

„Taip, suprantate, dalykai nevyksta. Mokami pinigai po apžiūros, jei butas patinka. Negi visi jums siunčia rezervacijos pinigus? Nelabai suprantu, ką bandote apgauti, bet už apgaudinėjimą, noriu priminti, kad gresia baudžiamoji atsakomybė“, – atsakė Julija.

REKLAMA
REKLAMA

Į tokį atsakymą šeimininkas tik palinkėjo sėkmės ieškant kito buto ir patikino, kad „yra tikrai daug žmonių, kuriems [jis] išnuomos šį butą“.

Tokios aferos – žanro klasika

Minėtoji afera ir kitos panašaus pobūdžio suktybės – ne naujiena, o tikra žanro klasika, sako nekilnojamo turto specialistas Mantas Mikočiūnas. Pasak jo, dažniausiai panašūs patrauklūs skelbimai internete cirkuliuoja rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais, taikantis į iš kitų miestų atvykstančius jaunuolius.

„Tai labai dažnai kažkoks populiarus skelbimas įdedamas, kur skambinant prašoma dėl neva didelio susidomėjimo palikti depozitą arba avansą ir atseit būstas arba objektas laikomas būtent tam žmogui. Tai yra, tokiu būdu jis gali rezervuoti butą ir atvykęs jį gauti, neva konkurentams jis nebus net rodomas. Aišku, tai visiems iš eilės yra siūlomas. Būna po 10–15 žmonių perveda pinigus ir, aišku, atvažiavę nieko net neranda, o telefono numeris išjungtas“, – tv3.lt kalbėjo M. Mikočiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistas pataria niekada nepervesti pinigų pirmiau neapžiūrėjus buto. Juk tai tolygu pirkti katę maiše – neaišku, ar buto nuotraukos atitinka realybę, ar butas išvis egzistuoja.

Kitas M. Mikočiūno patarimas – kreiptis į Registrų centrą ir paprašyti duomenų apie būsto savininką bei galimą įsiskolinimą.

„Dažnas atvejis, kai už būsto savininką kalba kažkas tai. Tada klausimas, jeigu jis nėra būsto savininkas, tai kas tada jis toks? Tai yra viešai prieinama informacija, pagal tą patį adresą arba unikalų buto numerį galima išsitraukti išrašą Registrų centre. Antras dalykas, ar tas būstas neturi jokių problemų, areštų, didelių skolų ar panašiai. Tai irgi yra labai svarbu, nes pasitaiko tokių atvejų, kai nuomininkai sumoka nemažus pinigus, depozitą į priekį, o atėjus gyventi jiems pradeda eiti skolos lapeliai iš komunalinių paslaugų tiekėjų. Žinau, kad būna atvejų, kai net elektrą ar vandenį atjungia“, – patarė M. Mikočiūnas.

REKLAMA

Tiesa, nuomojantis būstą svarbu pasirašyti ir nuomos sutartį. Ji gali pagelbėti, jei sutartyje numatytos nuomos sąlygos neatitinka realybės.

„Jeigu buvo aprašytos nuomos sąlygos ir jų neatitinka realybė, būklė ar mokesčiai, tai nuomininkas visą laiką gali reikšti pretenzijas dėl to ir nutraukti vienašališkai sutartį, nes tai būtų esminis sutarties pažeidimas“, – sakė M. Mikočiūnas.

Portalo Aruodas.lt duomenimis, Vilniuje vieno kambario butas vidutiniškai kainuoja 300 eurų/mėn., dviejų kambarių – 450–500 eurų/mėn.

Kaune atitinkamai – 250 eurų/mėn. (1 kamb. butas) ir 400 eurų/mėn. (2 kamb. butas). O Klaipėdoje – 220 eurų/mėn. (1 kamb. butas) ir 300-320 eurų/mėn. (2 kamb. butas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų