REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keičiasi vairuotojų blaivumo tikrinimo tvarka. Iki šiol išgėrę vairuotojai tirtis girtumo buvo vežami atlikti kraujo testą. Dabar vietoj to jie privalės pūsti antrą kartą. Tiesa praėjus pusvalandžiui. Medikai sako, kad per tokį laiko tarpą duomenys nesunkiai gali pasikeisti tiek, kad nuo baudžiamosios atsakomybės kai kam gali pavykti išsisukti.

Keičiasi vairuotojų blaivumo tikrinimo tvarka. Iki šiol išgėrę vairuotojai tirtis girtumo buvo vežami atlikti kraujo testą. Dabar vietoj to jie privalės pūsti antrą kartą. Tiesa praėjus pusvalandžiui. Medikai sako, kad per tokį laiko tarpą duomenys nesunkiai gali pasikeisti tiek, kad nuo baudžiamosios atsakomybės kai kam gali pavykti išsisukti.

REKLAMA

Antrą kartą pūsti į alkotesterį turės vairuotojai, kuriuos sustabdžius alkotesteriu nustatytas daugiau nei 1,5 promilės girtumas. Taip pat tiems, kurie pripūtę daugiau nei 0,4 promilės sukėlė eismo įvykį, kurio metu žuvo ar sužeistas žmogus arba padaryta didelė turtinė žala. Kitaip tariant tiems, kuriems gresia baudžiamoji atsakomybė. Iki šiol tokiais atvejais, vietoj antro pūtimo, vairuotojai privalėjo būti vežami atlikti kraujo tyrimą. 

„Pagal tvarką yra numatyta, kad jeigu numatyta baudžiamoji atsakomybė, turi būti paimtas kraujo mėginys ir iš kraujo mėginio nustatomas vairuotojo neblaivumas, bet teismas nustatė, kad jeigu yra atlikti tie putimai pagal visas procedūras, tai yra normalūs įrodymai“, – sako vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Valdžia ir policija įsitikinę, jog nauja tvarka padės sutaupyti pareigūnų laiko ir pinigų.

„Mediko darbas, transportavimo išlaidos kiek užtrukdavo, na, aš manau, kad didžiausia sąnauda yra laikas, kai policija vykdo ne savo darbą, o vežą neblaivų asmenį į medicinos įstaigą pasitikrinti“, – komentavo kelių policijos viršininkas Vytautas Grašys.

REKLAMA

Tiesa, kraujo tyrimas visiškai panaikintas nebus. Jį darytis galės tie, kurie nesutiks su abiejų pūtimų parodymais.

„Čia jau žmogaus teisė, jeigu jis nesutinka. Pavyzdžiui, vieną kartą įpūtė 1,3, antrą kartą – 1,7, čia kai būna išgeria ir čia pat važiuoja, ir vairuotojas nesutinka su tokiu parodymu, tai jis turi teisę savo lėšomis nuvykti ir pasidaryti savo lėšomis kraujo mėginį ir nusistatyti neblaivumą“, – kalbėjo E. Misiūnas.

Daug blogiau tiems, kurie pūsti išvis atsisakys. Jeigu akivaizdžiai įkaušęs vairuotojas tikrintis blaivumo nenorės, nuo balandžio pirmos jam teks pakloti iki 2 tūkst. eurų siekiančią baudą ir nuo metų iki dvejų atsisveikinti su teisėmis.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar bus numatyta: privalai pūsti, jei atsisakai yra numatyta baudžiamoji atsakomybė“, – priminė E. Misiūnas.

Pūsti vairuotojams teks praėjus nemažiau kaip 15 minučių nuo pirmo karto ir ne vėliau kaip praėjus pusvalandžiui. Policija sako, kad tuo metu nuo girtų vairuotojų nenuleis akių.

„Bus stebimas tas vairuotojas. Jam reikės, jeigu oro sąlygos leis, būti lauke, jeigu lis lietus, sniegas snigs, galbūt atsisės į savo ar pareigūnų automobilį. Nemanau, kad turėtų būti kažkokių problemų ar rūpesčių tam vairuotojui“, – komentavo V. Grašys.

Visgi, medikų nuomone, kraujo tyrimas kur kas tikslesnis nei įvedamas dvigubas putimas. Išgėrus alkoholio ir nepraėjus mažiausiai 40 minučių papūtus į alkotesterį, jis gali rodyti didesnį girtumą negu yra iš tikrųjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Auksinis standartas vis tiek skaitosi alkoholio nustatymas kraujyje – tai yra žymiai tikslesnis metodas nustatyti, koks yra apsvaigimo ar girtumo laipsnis. Tam tikri alkotesteriai jie yra pakankamai tikslūs, bet turėtų būti naudojami praėjus tam tikram laikui praėjus, tam kad koncentracija būtų tolygi tai pačiai koncentracijai, kuri yra kraujyje“, – kalbėjo gydytoja toksikologė Gabija Laubner.

Pagal naują tvarką pučiant du kartus bus vertinamas mažesnis alkotesterio rezultatas. O ar gali tokia tvarka įkaušusiems vairuotojams padėti išsisukti?

Pasak medikų, sveikas žmogus priklausomai nuo jo svorio, lyties, maisto suvartojimo, dešimtąją dalį promilės per pusvalandį tikrai gali sumažinti. O kartais tiek ir gali užtekti siekiant išvengti baudžiamosios atsakomybės už pusantros promilės.

REKLAMA

„Per valandą kepenys metabolizuoja arba suskaldo vieną standartinį alkoholio vienetą. Tai vienas standartinis alkoholio vienetas maždaug atitinka suaugusiam žmogui 0,2–0,4 gramo litre arba promiles alkoholio koncentracijos“, – kalbėjo E. Laubner.

„Jeigu jau baigia išgaruoti, sakykim, aš tikrai ne medikas, negaliu pasakyti, bet jeigu išsigaruoja ir per pusę valandos sumažėja po kablelio keliais skaičiais, tai taip. Taisyklėse numatyta, kad bus vertinamas mažesnis skaičius“, – tokią galimybę patvirtino ministras.

Nuo balandžio įsigalioja ir daugiau pakeitimų. Anksčiau nei metai po užfiksuoto pažeidimo pakartotinai pagautiems vairuotojams grės 1500 eurų bauda, iki 5-ių metų bus atimama teisė vairuoti ir konfiskuojamas automobilis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų