REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Seimas leido atsilyginti žmonėms, pateiksiantiems įrodymų apie konkurenciją ribojančius susitarimus. Dabar už tokius pranešimus nėra atlyginama.

 

Seimas ketvirtadienį priėmė tai numatančias Konkurencijos įstatymo pataisas: už balsavo 95, o susilaikė trys parlamentarai.

Biudžeto ir finansų komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas mano, kad pataisos sustiprins Konkurencijos tarybos veiklą, rinkos priežiūrą ir padės gauti informacijos.

„Užsienio šalių praktika rodo, kad kainų kartelį išaiškinti yra be galo sunku ir dažniausiai yra išaiškinami dviem būdais: arba viena iš šalių, dalyvaujančių kainų kartelyje, prisipažįsta, arba yra gaunama konfidenciali informacija su pagrįstais įrodymais. Šis įstatymas paskatintų teikti tokius įrodymus konfidencialiai ir, mano akimis, padėtų Konkurencijos tarybai išaiškinti daugiau tokių neleistinų susitarimų dėl aukštų kainų laikymo“, – Seime kalbėjo M. Majauskas.

Tačiau jis taip pat atkreipė dėmesį į tam tikras rizikas, bet pabrėžė, kad „nauda yra reikšmingai didesnė“.

„Viena iš tokių, jog teikti informaciją, kurios patikimumas abejotinas, vis tik paskatins įvairius rinkos dalyvius ir čia bus lyg tokia loterija, kuomet Konkurencijos taryba gali būti užversta tokių loterijos žaidėjų informacija ir turės skirti daug laiko ir resursų tikrinti tos informacijos patikimumą“, – kalbėjo parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešėjams atlygis būtų vienkartinis, išmoka sudarytų 1 proc. baudos už pažeidimą, apie kurį pranešta, tačiau ne mažesnė negu 1 tūkst. eurų ir ne didesnė nei 100 tūkst. eurų.

Tokios išmokos negalės tikėtis su įskundžiama įmone susiję asmenys ar pareigūnai, kurie apie pažeidimus galėjo sužinoti dėl užimamų pareigų.

Informacija apie pranešėjus būtų konfidenciali, jų tapatybė būtų atskleidžiama nebent teismui, tačiau neviešinama.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų