REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis realiu ir įgyvendinamu vadina pasiūlymą Baltarusijai konvertuoti Astravo atominę elektrinę (AE) į dujų jėgainę, o kritikus kaltina neveiklumu.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis realiu ir įgyvendinamu vadina pasiūlymą Baltarusijai konvertuoti Astravo atominę elektrinę (AE) į dujų jėgainę, o kritikus kaltina neveiklumu.

REKLAMA

Pasak premjero, per paskutinį dešimtmetį Lietuvos pareigūnai nesiėmė realių žingsnių stabdyti projektą.

„Šita alternatyva, kurią pateikėme, yra reali, įgyvendinama ir parodytų gerą Baltarusijos pusės valią“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė S. Skvernelis.

Ministro pirmininko teigimu, gavusi pasiūlymą Baltarusija galės parodyti, ar ji siekia spręsti apsirūpinimo elektra klausimus, ar vykdo Rusijos įtakojamą geopolitinį projektą.

Pasak S. Skvernelio, idėją kritikuojantys ekspertai „tylėjo, kada buvo prieš dešimtmetį praktiškai padaryta viskas, kad šita elektrinė atsirastų“.

REKLAMA
REKLAMA

„Nepadaryta nieko realaus tuo metu, kai dar buvo galima realius sprendimus padaryti, kad šis objektas neatsidurtų prie Lietuvos sienos ir tokioje nedėkingoje bei pavojingoje vietoje“, – kalbėjo premjeras.

REKLAMA

Jis sakė, kad oficialus pasiūlymas Baltarusijos vyriausybei bus pateiktas raštu.

S. Skvernelis anksčiau teigė, kad Baltarusijai atsisakius branduolinės jėgainės projekto, daugiau kaip 60 proc. jau sukurtos infrastruktūros galėtų būti panaudota dujinei elektrinei.

Jo teigimu, Klaipėdoje funkcionuojantis suskystintų gamtinių dujų terminalas ir būsimas Lenkiją ir Lietuvą sujungsiantis dujotiekis atvertų galimybes bendradarbiauti su Baltarusija ir alternatyvaus dujų tiekimo srityje.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas anksčiau sakė, kad idėja keisti jėgainės pobūdį paremta precedentu, kai Baltarusija praėjusiame amžiuje sustabdė atominės jėgainės šalia Minsko statybas ir perstatė ją į dujinę elektrinę.

REKLAMA
REKLAMA

Jo pirmtakas, dešiniųjų Vyriausybėje energetikos ministru dirbęs Arvydas Sekmokas teigė, kad pasiūlymas nerealus – jis tai palygino su pasiūlymu garlaivį paversti povandeniniu laivu.

Baltarusijos atstovai S. Skvernelio pasiūlymo kol kas nekomentuoja.

„Baltarusijos ambasada kol kas nekomentuoja pagarsinto pasiūlymo, nes oficialių kreipimųsi šiuo klausimu Baltarusijos pusė negavo“, – BNS sakė ambasados atstovas spaudai Pavelas Sliunikinas.

Lietuvos valdžia teigia, kad Astravo atominė elektrinė statoma pažeidžiant saugumo reikalavimus. Baltarusija šiuos kaltinimus atmeta.

Lietuva anksčiau siekė sustabdyti projektą, inicijuodama elektros importo embargą, bet nesulaukė kitų Europos šalių ir institucijų paramos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų