REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos apeliacinis teismas buvusį didžiausios šalyje vandens tiekimo įmonės „Vilniaus vandenys“ vadovą Darių Norkų pripažino kaltu dėl kyšio reikalavimo ir paėmimo.

Lietuvos apeliacinis teismas buvusį didžiausios šalyje vandens tiekimo įmonės „Vilniaus vandenys“ vadovą Darių Norkų pripažino kaltu dėl kyšio reikalavimo ir paėmimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš nusikalstamos veikos gauti pinigai – 14 tūkst. 336 eurai – konfiskuoti kaip nusikalstamos veikos rezultatas.

REKLAMA

Toks nuosprendis pirmadienį paskelbtas iš naujo išnagrinėjus baudžiamąją bylą pagal prokuroro pateiktą skundą dėl Vilniaus apygardos teismo nuosprendžio, kuriuo D. Norkus išteisintas dėl didelės vertės kyšio reikalavimo ir paėmimo.

Ši byla jau buvo nagrinėta Apeliaciniame teisme, tuomet pranešėju buvo dabar įtarimų korupcijos byloje sulaukęs šio teismo teisėjas Valdimaras Bavėjanas. 2017 metų birželį jis paskelbė, kad tenkinti prokuratūros skundo nėra pagrindo.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, išnagrinėjęs prokuroro pateiktą kasacinį skundą, nustatė, kad pažeistos įrodymų vertinimo taisyklės, ir bylos dalį dėl D. Norkaus išteisinimo kyšininkavimo epizode grąžino iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka.

Pakartotinai nagrinėdamas baudžiamąją bylą, Lietuvos apeliacinis teismas atliko dalinį įrodymų tyrimą, papildomai teismo posėdyje apklausė liudytojus, pareikalavo iš Valstybinės mokesčių inspekcijos ir SEB banko naujų duomenų, ištyrė ir paties D. Norkaus, ir jo gynėjo pateiktus pokalbių įrašus, pranešė Apeliacinis teismas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismas, išnagrinėjęs bylą, konstatavo, kad visi byloje surinkti įrodymai, kiekvieną jų vertinant atskirai ir kitų įrodymų kontekste, patvirtina, kad D. Norkus, būdamas „Vilniaus vandenų“ direktoriumi, reikalavo didelės vertės kyšio iš A. Č. už tai, kad „Vilniaus vandenys“ pervestų pinigus bendrovei „Utenstata“ už dumblo išvežimą.

„Taigi, už greitesnį atsiskaitymą su minėta įmone D. Norkus reikalavo, kad jam sumokėtų 6 proc. nuo pervestos sumos. Teismas nustatė, kad nuo kiekvienos pervestos 100 tūkst. litų sumos D. Norkui grynaisiais buvo sumokamas 6 proc. dydžio kyšis“, – pirmadienį paskelbė Apeliacinis teismas.

REKLAMA

Nors ikiteisminio tyrimo metu konstatuota, kad D. Norkui sumokėta 90 tūkst. litų, Lietuvos apeliacinis teismas, vadovaudamasis iš banko gautais naujais duomenimis, konstatavo, kad gauto kyšio suma buvo mažesnė, t. y. 49 tūkst. 500 litų (14 tūkst. 336 eurai).

Teismas panaikino pirmosios instancijos teismo išteisinamąjį nuosprendį ir D. Norkų nuteisė trejiems metams laisvės atėmimo, bausmės vykdymą atidedant dviejiems metams bei įpareigojant D. Norkų dalyvauti elgesio pataisos programoje.

Pasak teismo, bausmės vykdymas atidėtas įvertinus, kad nusikaltimas padarytas prieš devynerius metus ir kad per šį laiką nuteistasis kitų nusikaltimų nepadarė.

REKLAMA

Teisėjai mano, kad bausmės tikslai bus pasiekti be realaus bausmės atlikimo.

Šis nuosprendis įsiteisėja jo priėmimo dieną, tačiau per tris mėnesius dar gali būti skundžiamas kasaciniu skundu Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Tuo metu kitoje korupcijos byloje D. Norkus yra galutinai išteisintas. Pernai balandį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas paliko jam galioti išteisinamąjį nuosprendį.

D. Norkų kaltu 2012 metais buvo pripažinęs Vilniaus apylinkės teismas. Ši byla po tris kartus nagrinėta Aukščiausiajame Teisme, Vilniaus apygardos teisme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaltinimai šioje byloje buvo susiję su informacinių technologijų bendrovės „Vilniaus vandenims“, kaip įtariama, mokėtais kyšiais už galimybę pasirašyti 200 tūkst. litų (beveik 58 tūkst. eurų) vertės sutartį.

D. Norkus buvo pagrindinis kaltinimo liudytojas už korupciją nuteisto buvusio Vilniaus vicemero Romo Adomavičiaus byloje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų