REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmą kartą akcizai pasiekė rūkančius ne paprastas cigaretes, o elektroninių cigarečių skystį garinančius lietuvius. Mat nuo kovo 1-osios šiems skysčiams taikomas mokestis. Elektroninių cigarečių pardavėjai ir vartotojai skaičiuoja, kad jiems įprotis patraukti pypkutę su skysčiu gali pabrangti net 6 kartus. O valdžia aiškina, kad elektroninės cigaretės mažai skiriasi nuo paprastų, dėl to nuolaidų daryti jų skysčiams negalima.

Pirmą kartą akcizai pasiekė rūkančius ne paprastas cigaretes, o elektroninių cigarečių skystį garinančius lietuvius. Mat nuo kovo 1-osios šiems skysčiams taikomas mokestis. Elektroninių cigarečių pardavėjai ir vartotojai skaičiuoja, kad jiems įprotis patraukti pypkutę su skysčiu gali pabrangti net 6 kartus. O valdžia aiškina, kad elektroninės cigaretės mažai skiriasi nuo paprastų, dėl to nuolaidų daryti jų skysčiams negalima.

REKLAMA

Vilnietis Antonas elektroninę cigaretę naudoja 5-erius metus. Vaikinas žino, kad nuo kovo 1-osios elektroninių cigarečių skystis Lietuvoje jau apmokestintas akcizais. Jie šiai prekei iki šiol iš viso netaikyti. Tad 1 ml skysčio pabrango 12-a euro centų. Antono skaičiavimais, dėl šio atsiradusio akcizų tarifo jam per mėnesį rūkymas pabrangs šešis kartus.

„Dabar išleidžiu apie 30 eurų. Po akcizo įvedimo būtų apie 180 eurų per mėnesį, kas yra", – atsidūsta jaunuolis.

REKLAMA
REKLAMA

Antonas juokauja, kad bandys sekti tautiečių pavyzdžiu. Esą užsienyje bus galima rasti ne tik pigesnių maisto produktų ar alkoholio, bet gal ir elektroninių cigarečių skysčio.

REKLAMA

„Akcizas vis tiek turėtų būti mažesnis negu bent jau bazinė kaina, nes čia mes pasieksim dar to, kad daug žmonių važinės į gretimas šalis, nes ten tų akcizų nėra", – mano jis.

Kuo didesnis elektroninių cigarečių skysčio buteliukas, tuo akcizas skaudžiau kerta rūkantiesiems. Jei anksčiau litrą skysčio be papildomų priedų Lietuvoje buvo galima nusipirkti už maždaug 20 eurų, tai po akcizo jo kaina pakyla iki 140 eurų. Elektroninių skysčių pardavėjai žino, kad akcizo mokestis skysčiams atsiranda visoje Europoje, tačiau jie nesupranta, kodėl apmokestinami ir nikotino turintys, ir neturintys skysčiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Praktiškai visur dabar įvedinėjami tie akcizai, bet jie yra šiek tiek kitokie. Visų pirma yra apmokestinami skysčiai su nikotinu, bet Lietuvoje sugalvojo, kad tokie patys tarifai taikomi ir tiems, kurie yra be nikotino. Kadangi skysčio, sudedamosios dalys yra maistinės tai yra glicerinas ir propilenglikolis, tai yra apmokestinami maisto produktai, tai yra visiškai nelogiška", – mano „Ecodūmas“ atstovas Valentas Štakonas. 

Elektroninių cigarečių pardavėjai tikina, kad atsiradus akcizui, suklestės kontrabanda. Esą jau dabar socialiniuose tinkluose uždarbiauja skysčių perpardavinėtojai, kurie įvedus akcizą dar labiau suaktyvės. Pasak pardavėjų, elektronines cigaretes renkasi tie, kurie nori mesti rūkyti neva labiau kenksmingas paprastas cigaretes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų klientų ratas – vyresni žmonės. 30-ies ir daugiau. Jų ir perkamoji galia didesnė, jie yra tie, kurie yra suinteresuoti mesti rūkyti, kurie suinteresuoti į savo sveikatą.  Valdžia netiki pardavėjų argumentais. Anot Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento, nesvarbu, yra ar nėra skystyje nikotino, jam turi būti taikomas akcizas", – kalbėjo V. Štakonas.

„Jeigu mes kalbame apie skystį su nikotinu, mes kaip ir žinome, gamintojas deklaruoja, kad ten yra nikotinas, kituose skysčiuose, kuriuose nėra nikotino, tikrai reikia atkreipti dėmesį, kad kiekvienas gamintojas turi savo receptą, susigaudyti toje gausybėje, juolab, kad pats žmogus nupirkęs skirtingus skysčius, jis gali sudaryti savo kompoziciją, sumaišyti vienus su nikotinu, kitus be nikotino", – kalbėjo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorės pavaduotoja Gražina Belian.

REKLAMA

Lietuvos institucijos remiasi užsienio ekspertų nuomone. Esą neegzistuoja jokie ilgalaikiai tyrimai, galintys įrodyti, kad garinami skysčiai kenkia mažiau nei cigarečių dūmai.

Pasak Londono Karališkojo koledžo tyrėjo Filippos Filippidis, elektroninėse cigaretėse nėra popieriaus, jos nedega, dalies cigaretėms būdingų toksinių medžiagų nerasime elektroninių cigarečių skysčiuose.

„Tačiau elektroninėse cigarečių skysčiuose yra kitų junginių, kurių poveikis nėra ištirtas, <…> nes tai nauja. Mes žinome, koks yra 3-4 metų poveikis, bet nežinome, kas atsitinka po 10-ies ar 20-ies metų", – dėstė jis.

Tyrėjai tokiais pačiais standartais vertina ir Lietuvoje paplitusius kaitinamo tabako produktus, nors ir jų gamintojai aiškina, kad kaitinamas tabakas esą kenkia mažiau nei cigaretės.

REKLAMA

„Kalbam apie tą žalą kurią daro cigarečių išskiriami tabako, tačiau, manom, kad jeigu kalbam apie bedūmius tabako produktus, kurie iš savęs pavadinime sako, kad tai bedūmiai tabako produktai, tai jie turėtų turėti skirtingą reglamentavimą", – mano „Philip Morris Baltic“ atstovas Kęstutis Straigis.

Kaitinamo tabako produktų gamintojai norėtų, kad jiems valdžia leistų cigaretes rūkantiems gyventojams nevaržomai dalinti informaciją apie kaitinamąjį tabaką. Tačiau Sveikatos apsaugos ministras sako, kad daryti nuolaidų nei elektroninėms cigaretėms, nei kaitinamam tabakui nėra tikslo.

„Neužmirškim, kad yra grupė žmonių, kuriems jokios žalos dar nėra. Tai yra vaikai, nepilnamečiai, kurie neįsigiję nieko ir žinutė apie tai, kad tai yra kažkas mažiau žalinga, mažiau pavojinga labai limpa pirmiausia tai jauniausiai amžiau grupei, kuri gundosi, susigundo", – sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. 

Šiuo metu Lietuvoje ir tabako gaminiams, ir elektroninėms cigaretėms taikomi vienodi draudimai ir reikalavimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų