REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo tūkstančio iki dešimčių tūkstančių eurų. Pasirodo, tokiomis pinigų sumomis savo kišenes neretai papildo į Lietuvą grįžtantys emigrantai. Minėtosios sumos – kitose šalyse permokėti pajamų mokesčiai, kuriuos turi teisę atgauti kiekvienas legaliai dirbęs tautietis.

Nuo tūkstančio iki dešimčių tūkstančių eurų. Pasirodo, tokiomis pinigų sumomis savo kišenes neretai papildo į Lietuvą grįžtantys emigrantai. Minėtosios sumos – kitose šalyse permokėti pajamų mokesčiai, kuriuos turi teisę atgauti kiekvienas legaliai dirbęs tautietis.

REKLAMA

Kaip tv3.lt teigė mokesčių grąžinimu užsiimančios įmonės „RT Tax“ atstovė Gintarė Paplauskaitė, paskaičiuota, kad vidutiniškai vienam į Lietuvą grįžusiam buvusiam emigrantui sugrąžinami 804 eurai. O susigrąžinti galima kitose šalyse permokėtus pajamų mokesčius.

„Be abejo, dažnai skaičiai būna kur kas įspūdingesni – ir čia kalbame apie tūkstančius ar net dešimtis tūkstančių eurų. Didžiausia sugrąžinta suma buvo 12 tūkst. eurų permokėtų mokesčių. Reikėtų nepamiršti, kad grįžus iš emigracijos, be pajamų mokesčių deklaracijos pateikimo, reikia pasirūpinti ir kitais formalumais.

Iš tokių šalių kaip Vokietija, Norvegija ar Olandija galima susigrąžinti išmokas vaikams. Didžiausia suma sugrąžinta iš Vokietijos už vaikus buvo 11 tūkst. eurų. Iš Danijos galima atgauti pinigus už nepanaudotus atostoginius, jeigu žmogus turi susikaupusių baudų Jungtinėje Karalystėje už nepateiktas deklaracijas – jas galima panaikinti ar sumažinti“, – teigia G. Paplauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pridūrė, kad dažniausiai dėl mokesčių susigrąžinimo kreipiasi Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Norvegijoje, Olandijoje, Danijoje, Airijoje ir Austrijoje dirbę lietuviai.

REKLAMA

Paklausta, ar mokesčių susigrąžinimas nereikš, kad net ir nemažai metų svečioje šalyje plušęs žmogus, neteks teisės į tenykštę pensiją, G. Paplauskaitė sakė, kad tai visiškas mitas.

„Permokėtų pajamų mokesčių grąžinimas yra visiškai nesusijęs su jokiomis socialinėmis garantijomis, pensijomis ar galimybe įsidarbinti užsienyje ateityje. Taip kaip Lietuvoje, taip ir užsienyje, mokesčių deklaracijų teikimas yra privalomas. Juk pildydami mokesčių deklaracijos Lietuvoje, neprarasime savo pensijos.

Lygiai taip pat ir užsienyje. Kalbant apie mokesčių grąžinimo tvarką užsienio šalyse, svarbu suprasti, kad grąžinami tik permokėti pajamų mokesčiai, kurie visiškai teisėtai priklauso žmogui. Mokesčiai yra permokami tuo atveju, jei asmuo per metus neviršija neapmokestinto pajamų dydžio“, – pažymėjo „RT Tax“ atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

VMI ragina skubėti 

Mokesčių grąžinimu užsiimančios įmonės pastebi, kad pastaruoju metu ypatingai dažnai mokesčių grąžinimu domisi Didžiojoje Britanijoje dirbę Lietuvos piliečiai. Tokį susidomėjimą pirmiausiai lemia su „Brexit“ siejama nežinomybė.

Tiesa, šioje šalyje gyvenusiems ir dirbusiems lietuviams galima susigrąžinti ne tik pajamų mokesčius. Štai Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) neseniai paragino suskubti dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM), sumokėto Didžiojoje Britanijoje praėjusiais metais, susigrąžinimo. Inspekcija ragina elektroninius prašymus dėl PVM grąžinimo pateikti ne vėliau kaip iki kovo 7 d.

Tokią rekomendaciją VMI pateikė atsižvelgdama į tai, jog nuo kovo 30 d. Didžioji Britanija ketina nebebūti ES nare ir kol kas neaišku, ar šalies pasitraukimas iš Bendrijos įvyks jai susitarus su ES dėl pasitraukimo sąlygų, ar ne.

VMI atkreipia dėmesį, kad jei prašymai nebus išsiųsti iki kovo 29 d., o Didžioji Britanija bus pasitraukusi iš ES nesusitarus dėl pasitraukimo sąlygų, tuomet mokesčių mokėtojai dėl PVM grąžinimo turės kreiptis tiesiogiai į britų mokesčių administratorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų