REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įstatymų pataisas, įteisinančias bendrinę cigarečių ir kitų tabako gaminių pakuotę bei draudžiančias parduotuvėse viešai juos eksponuoti, ketinama teikti tiesiogiai Seimui, neapsvarsčius Vyriausybėje.

Įstatymų pataisas, įteisinančias bendrinę cigarečių ir kitų tabako gaminių pakuotę bei draudžiančias parduotuvėse viešai juos eksponuoti, ketinama teikti tiesiogiai Seimui, neapsvarsčius Vyriausybėje.

REKLAMA

Ministrų kabinetas trečiadienį svarstys atnaujintą Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių planą – jame atsisakoma tikslo įteisinti bendrinę tabako gaminių pakuotę, reglamentuoti jų pardavimą tiesiogiai neprieinamu būdu, numatyti nerūkymo zonų plėtrą. Tai numatančias Tabako kontrolės įstatymo pataisas planuota parengti ir priimti iki 2018-ųjų pabaigos.

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė tvirtina, kad šių ketinimų neatsisakoma, o atitinkamos Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisos bus teikiamos per Seimo narius.

„Įvertinus tai, kad kiti pasiūlymai, susiję su tabako vartojimo mažinimu, bus teikiami per Seimo narius, nuspręsta ir šios priemonės įgyvendinimui reikalingus teisės aktų projektus teikti tokiu pat būdu – tai yra, taip pat per Seimą. Kada jie bus pateikti, dar negalime atsakyti“, – BNS sakė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos (NTGA) vykdomojo direktoriaus Arno Neverausko, ketinimai atsisakyti pataisų per Vyriausybę rodo, jog jų rengėjai stengiasi išvengti diskusijų.

REKLAMA

„Tvarka, kai įstatymo projektai yra teikiami per Vyriausybę, yra skirta tam, kad būtų galima surinkti visų suinteresuotų institucijų ir ūkio subjektų nuomones, kad Vyriausybė galėtų priimti pasvertą ir, jeigu to reikia, kompromisinį sprendimą vienu ar kitu klausimu. Kai institucija sako, jog eis trumpesniu keliu, man man siunčia vieną žinutę – jis patys supranta, kad toks pasiūlymas nėra tinkamai argumentuotas, išdiskutuotas ir pasvertas“, – BNS sakė A. Neverauskas.

Jo teigimu, keisčiausiai atrodo tai, kad apie tokius planus komunikuoja Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

„Vyriausybės verdiktas nėra tik vienos ministerijos sprendimas. Priimant jį apsvarstoma ne tik, tarkime, sveikatos apsaugos pusė, bet ir ekonominė siūlomų sprendimų nauda ar žala. Tik įvertinus visus už ir prieš, yra priimamas galutinis Vyriausybės pasiūlymas, kuris vėliau būną teikiamas svarstyti Seimui“, – aiškino A. Neverauskas.

Sveikatos apsaugos ministerija pernai rugpjūtį buvo parengusi įstatymo pataisas ir siūlė įteisinti vienodą cigarečių pakuotę, uždrausti demonstruoti jas parduotuvėse, neleisti rūkyti daugiabučių balkonuose, lauko kavinėse, paplūdimiuose ir kitose vietose, tačiau Vyriausybės jos taip ir nepasiekė.

Ministerijos planus tuomet kritikavo tabako pramonės atstovai, anot kurių, pakeitimai nebuvo derinti su verslu, o cigarečių prieinamumą geriausiai mažina ne nauji ribojimai, o akcizų didinimas. Premjeras Saulius Skvernelis pernai rugsėjį taip pat teigė, kad siūlymai mažinti tabako gaminių prieinamumą neturėtų žlugdyti gamintojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai lapkritį 14 valdančiai koalicijai priklausančių parlamentarų, įskaitant ir sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, Seime registravo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma praplėsti vietų, kur negalima rūkyti, sąrašą. Siūloma uždrausti rūkyti daugiabučių balkonuose ir terasose, jeigu bent vienas namo gyventojas tam prieštarauja, dengtose viešojo transporto stotelėse ir vaikų žaidimo aikštelėse, lauko kavinėse, išskyrus tik rūkymui skirtas vietas.

Šiuo metu Lietuvoje draudžiama rūkyti visose švietimo ir socialinėse įstaigose, darbo vietose, bendrose gyvenamosiose ir kitose bendro naudojimo patalpose, restoranuose, kavinėse, baruose, klubuose, interneto kavinėse, lošimo namuose, kitose laisvalaikio praleidimo įstaigose, išskyrus specialiai įrengtus cigarų ar pypkių klubus. Taip pat draudžiama rūkyti automobilių salonuose, jei juose yra asmenų iki 18 metų ar nėščių moterų.

Seimas nuo 2014-ųjų metų kelis kartus yra svarstęs ir jau yra atmetęs siūlymus drausti rūkyti balkonuose, arčiau negu 10 metrų aplink daugiabučius – pataisų priešininkai argumentuoja, kad draudimų nebūtų įmanoma įgyvendinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų