REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rengiantis išvykai, ypač – į atokesnius kraštus, reikia atlikti kelis finansinius veiksmus, kurie padės išvengti nepatogumų ir sutaupyti, primena Lietuvos bankų asociacija, rašoma pranešime spaudai.

Rengiantis išvykai, ypač – į atokesnius kraštus, reikia atlikti kelis finansinius veiksmus, kurie padės išvengti nepatogumų ir sutaupyti, primena Lietuvos bankų asociacija, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

1. Keliaujate toli? Informuokite banką. Siekdami užkirsti kelią neteisėtiems atsiskaitymams užsienyje, tam tikrose šalyse bankai taiko operacijų apribojimus. Priežastis – siekis apsaugoti klientų lėšas nuo neteisėto panaudojimo ar pasisavinimo. Kitaip tariant, neįsitikinus, kad operaciją tolimoje šalyje atlieka pats kortelės savininkas, mokėjimas blokuojamas. Todėl neinformavę savo banko apie savo planuojamą išvyką arba atitinkamai nepakoregavę kortelės nustatymų per interneto banką ar mobiliąją programėlę, negalėsite kortele naudotis.

Šie ribojimai gali būti taikomi Argentinoje, Australijoje, Bolivijoje, Brazilijoje, Čilėje, Dominikos Respublikoje, Ekvadore, Filipinuose, Gvatemaloje, Indonezijoje, JAV, Jamaikoje, Kambodžoje, Kanadoje, Kosta Rikoje, Šri Lankoje, Kolumbijoje, Indijoje, Kuveite, Namibijoje, Malaizijoje, Meksikoje, Panamoje, Peru, P. Korėjoje, Salvadore, Singapūre, Tailande, Taivane, Urugvajuje, Venesueloje, Vietname. Valstybių sąrašas gali keistis, tad geriausia prieš išvyką pasinagrinėti, kur ribojimus taiko konkrečiai jūsų bankas.

REKLAMA
REKLAMA

2. Rinkitės atsiskaitymą vietos valiuta. Atsiskaitantiems ne kortelės sąskaitos valiuta (jeigu esate Lietuvos bankų klientas – ne eurais, o, pavyzdžiui, zlotais, liromis, svarais ar kt.), operacijos valiuta yra automatiškai keičiama į kortelės sąskaitos valiutą pagal banko nustatytą tvarką. Jeigu atsiskaitote mokėjimo kortele užsienio šalyje, kurios valiuta nėra eurai, o mokėjimo kortelių skaitytuvuose arba bankomatuose leidžiama pasirinkti, kokia valiuta atsiskaityti, žinokite, kad atsiskaitymas vietine valiuta dažniausiai būna pigesnis.

REKLAMA

Užsienyje atsiskaitant VISA ar „Mastercard“ kortelėmis, mokėjimo suma yra keičiama į eurus pagal šių mokėjimo sistemų nustatytą valiutos keitimo kursą, kurį bet kada galima patikrinti jų interneto svetainėse. Prie jo pridedamas kortelę išdavusio banko nustatytą valiutos keitimo mokestis. Įprastai jis siekia 2–2,7 proc., pasitikslinti galima banko interneto svetainėje. 3. Nesinaudokite nežinomų bankų bankomatais. Pasiruoškite iš anksto – pasidomėkite, kokie žinomi bankai veikia jūsų planuojamoje aplankyti šalyje. Rinkitės bankomatus šviesiose, saugiose vietose.

REKLAMA
REKLAMA

4. Nesivežkite daug grynųjų. Jeigu žinote, kad kelionėje prireiks grynųjų (pavyzdžiui, atsiskaitant turguose), geriau jais pasirūpinti dar prieš kelionę, kad, išsiimant iš bankomato užsienyje, nereikėtų mokėti papildomų mokesčių. Kitais atvejais, atsiskaitant už prekes ar paslaugas, patartina naudotis banko kortele, nes atsitikus nelaimei, kortelę galima užblokuoti. Ištikus nenumatytoms aplinkybėms, į kortelę galėsite gauti pinigų iš artimųjų, esančių namuose.

5. Atsiskaitymai – tik jums matant. Jei aptarnaujantis personalas nori jūsų kortelę išsinešti į kitą patalpą arba nori ja perbraukti per įrenginį, kurio nematote (pavyzdžiui, užstoja prekystalis), toks elgesys turėtų sukelti įtarimų. Jei susidūrėte su tokia situacija, nesutrikite – paklauskite, ką daro su jūsų kortele, kur ją neša, pasakykite, kad norite matyti, kaip vyksta atsiskaitymo operacija. Atsiskaitydami kortele, įvertinkite vietą, kurioje mokate. Dideliuose prekybos centruose ar žinomų prekės ženklų restoranuose mokėti kortele saugiau negu mažose pakelės krautuvėlėse ar užkandinėse.

6. Draudimas – kortelėje. Kredito kortele galima ne tik atskaityti bei grynintis pinigus bankomatuose, bet ir prireikus pasiskolinti pinigų nenumatytiems atvejams, jei turite kredito limitą – išsinuomoti viešbutį ar automobilį. Nelaimės atveju pravers kredito kortele su medicininių išlaidų draudimu bei draudimu nuo nelaimingų atsitikimų. Verta pasidomėti ir kortelių leidėjų siūlomomis lojalumo programomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų