REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pašto darbuotojai jau neverčiami parduoti kuo daugiau prekių idant gautų finansinį priedą, o darbuotojų kaita dvigubai mažesnė nei parduotuvėse. Taip tikina pastaruoju metu iš kai kurių politikų kritikos sulaukiančio „Lietuvos pašto“ atstovai. Tiesa, kaltinimo, kad įmonės generalinė direktorė uždirba trylika kartų daugiau už eilinius darbuotojus, nekomentuoja.

Pašto darbuotojai jau neverčiami parduoti kuo daugiau prekių idant gautų finansinį priedą, o darbuotojų kaita dvigubai mažesnė nei parduotuvėse. Taip tikina pastaruoju metu iš kai kurių politikų kritikos sulaukiančio „Lietuvos pašto“ atstovai. Tiesa, kaltinimo, kad įmonės generalinė direktorė uždirba trylika kartų daugiau už eilinius darbuotojus, nekomentuoja.

REKLAMA

Seimo nario Algirdo Butkevičiaus išplatintame pranešime apie „Lietuvos pašto“ pertvarką kritikos šiai valstybinei įmonei negailėta. Ji kaltinta ne tik pašto skyrių naikinimu regionuose ar vėlavimu pristatyti spaudos leidinius žmonėms. A. Butkevičiui užkliuvo ir pašto skyriuose randamos įvairios kitos prekės.

„Paštas pasidarė pernelyg orientuotas į su pašto paslaugomis nesusijusių prekių pardavimą. Žmogus, nuėjęs į paštą, yra atakuojamas įvairių prekių gausos, „ypatingų“ pasiūlymų ar akcijų, kurios kartais atrodo brukamos per prievartą.

REKLAMA
REKLAMA

Tokia situacija stato ir patį pašto paslaugų gavėją į nepatogią padėtį, nes jis tampa savotišku komerciniu grobiu. Taip pat galima pastebėti, kad ir pašto darbuotojai yra priversti šalia savo tiesioginio darbo kartu būti dar ir įkyriais prekeiviais, o tai taip pat nepadidina darbuotojų orumo. Visgi paštas – ne privatus verslas, klientas mato, kokia yra prekių pasiūla, nereikia jam jų brukti, jei jis atėjo ne to“, – tvirtina A. Butkevičius.

REKLAMA

Be to, pasak Seimo nario, įmonėje pastebimi ir akį rėžiantys atlyginimų skirtumai tarp eilinių darbuotojų ir pašto vadovų.

„Pažvelkime, kaip gi augo atlyginimai pašto darbuotojams lyginant 2017 metų ir 2018 metų trečiuosius ketvirčius: laiškininkams darbo užmokestis augo 52 eurais, nuo 427 iki 479 eurų, pensijų pristatytojams – vos 32 eurais, nuo 427 iki 459 eurų.

Tuo metu Lietuvos pašto generalinės direktorės atlyginimas per metus išaugo kone tūkstančiu eurų – nuo 5572 iki 6499 eurų. Ir tai dar be priedų. Ir dabar pašto vadovė per mėnesį uždirba tiek, kiek laiškininkas neuždirba nė per visus metus“, – teigia A. Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Portale rekvizitai.lt skelbiamais duomenimis, 2018 m. gruodį vidutinis atlyginimas „Lietuvos pašte“ siekė 558,44 euro.

Pakėlė pusšimčiu eurų 

Minėtus kaltinimus „Lietuvos paštas“ atmeta. Tiesa, tv3.lt užklausus, ar A. Butkevičiaus minimi atlyginimų rodikliai teisingi, įmonės korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė nuo tiesaus atsakymo išsisuko.

„2018 m. atlyginimas mažiausiai uždirbantiems „Lietuvos pašto“ darbuotojams buvo keltas du kartus. Tai palietė 4400 darbuotojų – daugiausia tinklo ir operacijų padalinių žmones. Laiškininkams atlyginimas vidutiniškai kilo 50 eurų“, – teigė V. Budrienė. Ji pridūrė, kad šiais metais vėl yra numatytas atlygio kėlimas mažiausiai uždirbantiems pašto darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak V. Budrienės, paštas darbuotojams sąlygas šįmet gerins ir kitais būdais: skelbdamas automobilių nuomos paslaugų pirkimą kaimo laiškininkams ir pirkdamas elektrinius dviračius mažų miestelių pėstiesiems laiškininkams.

Pašto atstovai džiaugiasi ir nedidelė darbuotojų kaita, siekiančia 18 proc.

„Pavyzdžiui, mažmeninėje prekyboje, o tai ta rinka su kuria turbūt geriausiai galima lygintis pagal darbuotojų specializaciją, fiksuojama apie 40 proc. darbuotojų kaita“, – pažymėjo V. Budrienė.

Anot „Lietuvos pašto“ atstovės, pašto sprendimas skyriuose siūlyti įvairias mažmenos prekes priimtas dėl to, kad tam yra paklausa, be to tokia praktika užsiima ir kitų šalių paštai. Vis dėlto, ji pripažino, kad kurį laiką paštininkai iš tiesų jautė spaudimą klientams siūlyti įvairias prekes. Nepasiekus užsibrėžto pardavimų tikslo, jie negaudavo finansinio priedo.

REKLAMA

„Bet nuo 2018 m. laiškininkai neturi iškeltų asmeninių tikslų parduoti kuo daugiau prekių. Tačiau jie turi galimybę, visiškai laisva valia užsidirbti papildomų pajamų iš parduotų mažmenos prekių. Pabrėžiu, kad tik nuo pačio laiškininko priklauso, ar jis nori pasinaudoti šia galimybe“, – tikina V. Budrienė.

Tarp perkamiausių – vaikiškos knygos

Populiariausių „Lietuvos pašte“ parduodamų prekių sąraše šiuo metu yra spaudos leidiniai, pakavimo priemonės, knygelės vaikams, suvenyrai ir transporto bilietai.

Skelbiama, kad 2018 m. pašto skyrių skaičius Lietuvoje padidėjo 12 vienetų, ir praėjusių metų pabaigoje siekė 749.

Vadinamojo mobilaus laiškininko paslaugos jau metus yra teikiamos dvylikoje šalies savivaldybių. Pašto atstovai tikina, kad tai atitinka įstatymo reikalavimą teikti pašto paslaugas ne mažiau kaip 5 darbo dienas per savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų