REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Donaldo Trumpo politika kelia grėsmę didžiausiai Europos ekonomikai (nuotr. SCANPIX)

II pensijų pakopa nėra patogi, o tie žmonės, kurie nori kaupti pensijai privačiai, daug laisviau gali jaustis naudodamiesi III–ąją pakopa. Tokios nuomonės laikosi kai kurie ekspertai, piktindamiesi ir tuo, esą nemažą dalį pensijų fondų prieaugio suvalgo jų administravimo mokesčiai. Patys pensijų fondų valdytojai tokią kritiką atmeta.

6

II pensijų pakopa nėra patogi, o tie žmonės, kurie nori kaupti pensijai privačiai, daug laisviau gali jaustis naudodamiesi III–ąją pakopa. Tokios nuomonės laikosi kai kurie ekspertai, piktindamiesi ir tuo, esą nemažą dalį pensijų fondų prieaugio suvalgo jų administravimo mokesčiai. Patys pensijų fondų valdytojai tokią kritiką atmeta.

REKLAMA

Pasak asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę“ vadovo Kęstučio Kupšio, II pensijų pakopa, žiūrint iš vartotojo perspektyvos, neturi perspektyvos.

 

„Taip, tai šioks toks kaupimas su valstybės rėmimu. Tik šiuo pažiūriu II pakopa yra gera. Žmogus, kuris joje kaupia ir turi nedidelę godumo gyslelę, dienos pabaigoje jausis puikiai, sakys „štai, ir aš taupau, ir valstybė įmeta pinigų į mano ateitį“, – sako K.Kupšys.

Jis priduria, kad III-oji pakopa, be kita ko, yra laisvesnė ir tuo atžvilgiu, kad žmogus į ją gali pervesti neribotą pinigų kiekį.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, viena didžiausių tiek vienos, tiek kitos pakopos silpnybių, pasak K. Kupšio, yra jų valdytojų taikomi administravimo mokesčiai.

„Esmė, kiek jūs sumokate pensijų fondų valdytojams metinių mokesčių. Jeigu jie siekia procentą ar pusantro, tai, kaip rodo tyrimai, jie suvalgo didžiąją dalį prieaugio. Ir kas iš to, kad kaupiate antroj, penktoj ar aštuntoj pakopoj, jeigu jūsų fondo prieaugis finansų rinkose po to suvalgomas pensijų valdytojų.

REKLAMA

Kol kas pensijų fonduose kaupiantys žmonės realiai uždirba ne sau, o pensijų fondų valdytojams. Galbūt tai yra aštri mintis, bet susimąsčius, kas gauna naudą iš valdymo pensijų fondų, tai pirmiausiai valdytojai“, – tikina K. Kupšys.

Anot pašnekovo, situaciją pakeistų tik rinkoje atsiradę įvairūs alternatyvūs pensijų produktai, kurie būtų siūlomi visos Europos mastu.

Neramina nesibaigiančios reformos

Vis dėlto, pareiškimai apie didelius pensijų fondų administravimo mokesčius įtikina ne visus. Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Ekonomikos inžinerijos katedros profesorė Daiva Jurevičienė sako, kad ją labiau neramina dažni įstatyminiai pakeitimai, liečiantys II pakopą, bei būtinybė įsigyti anuitetą.

REKLAMA
REKLAMA

„Bent jau aš nepastebėjau, kad mokesčiai suvalgo prieaugį. Bet kodėl II pakopoje yra nustatytos pinigų ribos, kada man gali būti išmokami visi pinigai, o kada privalau įsigyti anuitetą? Mane ta dalis neramina. Juk jeigu žmogus investuoja, tai, manau, kad kalbame apie sąmoningą asmenį“, – įsitikinusi D. Jurevičienė.

Pagal nuo šių metų įsigaliojusią pensijų reformą, anuitetą (periodinė pensijų išmoka, mokama iki mirties) yra privaloma įsigyti tiems II pensijų pakopos dalyviams, kurie sukaupė daugiau nei 10 tūkstančių eurų.

„Natūralu, kad III pakopa daug laisvesnė, o su jos pinigais, ką noriu, tą ir darau. Bet ji visiškai nebuvo populiarinama. Žinoma, aš suprantu požiūrį, kad neva tu nematai tų pinigų, kurie pervedami į II pakopą, o į III-ąją reikia pervesti atskirai“, – vieną iš II–osios pakopos populiarumo priežasčių išskyrė VGTU profesorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neindeksuojama, bet 

Kai kurie pensijų fondų kritikai primena, kad privačios pensijos, skirtingai nei gaunamos iš „Sodros“, nebus indeksuojamos įsigijus anuitetą. Todėl tokiu būdu jų vertė, kainoms neišvengiamai augant, tik mažės, kai valstybinių po truputį bus didinama. Tačiau pensijų fondo valdytojo „INVL Asset Management“ atstovai tikina, kad ne viskas taip paprasta.

„Jei žmogus gaus periodinę išmoką, kuri mokama sukaupus nuo 3 iki 10 tūkst. eurų, ji bus mokama iš pensijų fondo, kuriame laikomos lėšos bus ir toliau investuojamos, taip, tikėtina, išvengiant nuvertėjimo.

Na, o jei žmogus pasirinks standartinį anuitetą, kuris mokamas sukaupus nuo 10 iki 60 tūkst. eurų, jo sukaupta suma bus pervesta „Sodrai“. Pastaroji mokės išmokas iki gyvenimo pabaigos.

REKLAMA

Galiausiai, pasirinkus atidėtąjį anuitetą, 85-90 proc. žmogaus sukaupto turto liks pensijų fonde ir bus išmokama periodinėmis išmokomis iki 85 metų. Likusią turto dalį vėliau išmokės „Sodra“ iki gyvenimo galo“, – aiškino „INVL Asset Management“ Pensijų fondų ir mažmeninių pardavimų padalinio vadovė Dalia Kolmatsui.

Kitaip tariant, jeigu bus pasirinktas išmokų būdas, kai lėšos lieka pensijų fonde ir iš jo yra išmokamos periodiškai (atidėtojo anuiteto ir periodinių išmokų atveju), jos bus ir toliau investuojamos. Tokiu būdu, teoriškai, egzistuoja tikimybė uždirbti papildomai, o tai leistų kompensuoti pinigų nuvertėjimą.

Siūlo atsidėti bent dešimtadalį 

D. Kolmatsui taip pat atmetė kritiką dėl didelių pensijų fondų valdymo mokesčių.

„Lietuvoje antros pakopos pensijų fondai gali taikyti tik vieną – turto valdymo mokestį, o maksimalus jo dydis nuo 2018 iki 2021 metų bus sumažintas per pusę – nuo vieno iki pusės procento. Vertinant su analogiškais produktais rinkoje, šis mokestis bus bene mažiausias“, – teigė „INVL Asset Management“ atstovė.

REKLAMA

Ji pažymėjo, kad nors II pakopoje yra daugiau išmokų sąlygų, tačiau taikomas vienintelis ir bene mažiausias rinkoje tarp analogiškų produktų administravimo mokestis. Be to, kaupiant didelėmis sumomis – sulaukus pensinio amžiaus ir sukaupus per 60 tūkstančių eurų, šią sumą viršijanti suma gali būti išmokama vienkartine suma.

Pasak D. Kolmatsui, norint sukaupti rekomenduojamą 80 proc. sumą pensijai lyginant su ligtolinėmis pajamomis, reiktų derinti kaupimą antroje ir trečioje pakopose. Tai esą ne tik leidžia skirti kaupimui rekomenduojamą sumą – bent 10 proc. pajamų, bet ir pasinaudoti valstybės paskatomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų