REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
(nuotr. SCANPIX)

Lietuvių bendruomenėms pastarąjį dešimtmetį smarkiai išaugus turtingesnėse ES šalyse, dalį pensijų tautiečiai gaus taip pat iš ten. Tiesa, mokant socialinio draudimo įmokas per kelias valstybes, ne iš visų jų pensija emigrantus pasieks vienu metu.

9

Lietuvių bendruomenėms pastarąjį dešimtmetį smarkiai išaugus turtingesnėse ES šalyse, dalį pensijų tautiečiai gaus taip pat iš ten. Tiesa, mokant socialinio draudimo įmokas per kelias valstybes, ne iš visų jų pensija emigrantus pasieks vienu metu.

REKLAMA

Kaip tv3.lt sakė „Sodros“ komunikacijos skyriaus vadovas Saulius Jarmalis, vos tik žmogus pasiekia lietuviško pensinio amžiaus ribą, jis senatvės pensiją pagal sumokėtas įmokas ir įgytą stažą iš mūsų šalies pradeda gauti nesvarbu, kur begyventų.

„O kai žmogus pasieks kitoje šalyje nustatytą pensinį amžių, jam ta kita šalis pradės mokėti pensijos dalį pagal įgytą stažą ir įmokas, sumokėtas toje šalyje. Teisei į pensiją nustatyti skirtingose šalyse įgytas stažas sumuojamas“, – sakė S. Jarmalis.

Pavyzdžiui, jeigu asmuo gauna apie 319 eurų mėnesinę pensiją iš „Sodros“ (toks yra vidutinės pensijos dydis Lietuvoje šiuo metu) ir yra legaliai pradirbęs nuo 10 iki 14 metų Airijoje, jis iš pastarosios šalies gauti dar apie 388 eurų per mėnesį. Kitaip tariant, jo bendra senatvės pensija iš abiejų šalių sudarys apie 700 eurų.  

REKLAMA
REKLAMA

Ir nors daugelyje šalių egzistuoja minimalus stažas, kuris reikalingas norint gauti bent minimalią tos šalies pensiją, S. Jarmalis atkreipia dėmesį, kad skirtingose valstybėse įgytas stažas susumuojamas.

REKLAMA

„Žmogui net nebūtina visose šalyse įgyti minimalaus stažo pensijai gauti. Stažas iš skirtingų šalių sumuojamas ir tada kiekviena iš jų žiūri ar bendrai paėmus žmogus įgijo teisę į pensiją toje šalyje. Tuomet kiekviena valstybė mokės žmogui pensiją pagal ten įgytą stažą ir sumokėtas įmokas“, – paaiškino S. Jarmalis ir davė konkretų pavyzdį.

Jeigu žmogus įgijo bent metus stažo Norvegijoje, o Lietuvoje turi sukaupęs 30 metų, tai bendras jo stažas yra 31 metai. To užtenka pensijai gauti ir pagal Norvegijos įstatymus. Norvegija mokės pensiją už tuos 1 metus, o Lietuva už likusius 30 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Ir nors teoriškai pensiją galima gauti iš daugybės šalių, kuriose yra sukauptas vienoks ar kitoks darbo stažas, tam tikrai nebūtina turėti banko sąskaitų kiekvienoje iš jų. Pagal dabartinę tvarką visos pensiją žmogui skiriančios šalys moka priklausančią sumą į banko sąskaitą toje ES šalyje, kurioje asmuo gyvena.

Tiesa, jeigu savo senatvę nuspręsite leisti už ES ribų, tuomet gali tekti atsidaryti po banko sąskaitą kiekvienoje ES valstybėje, kuri skiria senatvės pensiją.

„Sodros“ skaičiavimais, vidutinė socialinio draudimo senatvės pensija 2018 m. gruodį Lietuvoje siekė 319,35 euro. Būtinasis stažas senatvės pensijai gauti šiuo metu yra 30,5 metų ir kasmet didinamas po pusę metų, kol 2027 m. pasieks 35 metus.

Pensinis amžius Lietuvoje moterims šiuo metu yra 62 metai 4 mėn., o vyrams 63 metai 8 mėn. 15 metų darbo stažo neįgijęs asmuo šiuo metu neturi teisės gauti senatvės pensijos.

Bazinės pensijos dydis nuo šių metų sausio 1 d. Lietuvoje yra 164,59 euro per mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų