REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Šviežios daržovės (nuotr. TV3)

Atėję į prekybos centrus ne vienas tikriausiai jau pastebime vis kylančias daržovių kainas. Specialistai naujienų portalui tv3.lt sako, kad toks brangimas pastebimas kiekvienais metais bei atskleidžia, ar sulauksime dar didesnio kainų šuolio.

14

Atėję į prekybos centrus ne vienas tikriausiai jau pastebime vis kylančias daržovių kainas. Specialistai naujienų portalui tv3.lt sako, kad toks brangimas pastebimas kiekvienais metais bei atskleidžia, ar sulauksime dar didesnio kainų šuolio.

REKLAMA

Lyginant 2019 metų kainas su 2018 metų vasario pradžia, pastebima, kad pabrango įvairios daržovės – kai kurių kaina kilo nuo kelių iki keliasdešimties procentų. Labiausiai pabrango lietuviškos bulvės, morkos, burokėliai. Pasak specialistų, kainų kilimą galima buvo prognozuoti, o kas laukia – priklauso tik nuo gamtos.

Labiausiai brango bulvės

Lietuviškos supakuotos bulvės pabrango 18,42 proc. – nuo 0,38 iki 0,45 euro centų už kilogramą. Nesupakuotos bulvės pabrango bene dvigubai, už kilogramą praėjusiais metais buvo prašoma 0,24 centų, o dabar – 0,34.

Lietuviški burokėliai pabrango nuo 0,32 iki 0,36 euro centų. Lietuviškos supakuotos morkos pabrango nuo 0,54 iki 0,71 euro cento. Nesupakuotos morkos pabrango beveik dvigubai – nuo 0,23 iki 0,44 euro centų.

REKLAMA
REKLAMA

Nesupakuoti lietuviški baltagūžiai kopūstai pabrango nuo 0,19 iki 0,37 euro centų. Pastebimas ir importuotų geltonųjų svogūnų kainos augimas nuo 0,21 iki 0,38 euro centų.

REKLAMA

Vasaros padariniai jaučiami ir dabar

„Per beveik 30 metų daržovių auginimo nebuvo tokių didelių supirkimo kainų. Todėl prognozuoti labai sunku“, – sako Lietuvos daržovių augintojų asociacijos valdybos pirmininkė Daiva Šateikienė.

Jos manymu, aukštas kainas lemia ne tik importuotojai iš Lenkijos bei Olandijos, tačiau ir sausa vasara.

„Viską padarė sausra – ji buvo apėmusi visą Europą ir derlius gautas visose šalyse mažesnis. Todėl visoje Europoje jaučiamas stygius daržovių ir kaina didesnė. Ar jos pigs? Gali pigti pradėti tuo atveju, jei jos pradės blogai laikytis. Nebus sudarytos palankios laikymo sąlygos. Visi stengiasi užtikrinti tą išlaikymą, tik ne visada aišku, ką parsineši iš laukų. Jei sausra – augalų apsaugos priemonės nelabai padeda. Daug kas priklauso ir nuo klimatinių sąlygų“, – vardija D. Šateikienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovė pažymi, kad Lietuvos augintojai kainų nereguliuoja, viskas priklauso nuo pagrindinių importuotojų iš Lenkijos ir Olandijos – jie diktuoja kainas.

O verslininkų kainas sunku prognozuoti, esą kiekvienas prekybos tinklas dėl jų sprendžia savarankiškai, o pirmosios šviežios daržovės tik pasirodžiusios bus brangesnės nei, pavyzdžiui, vasaros viduryje.

„Žinoma, pirmosios daržovės, kurios pasieks lentynas bus, kaip visados, brangesnės, tačiau kai pradės produkciją tiekti daugiau augintojų, kainos vienareikšmiškai kris ir bus kaip kiekvieną vasarą“, – sako Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak L. Vilimo, kainų pokyčius lemia ne tik orai: „Taip pat reikia nepamiršti ir to, kad Lietuvoje užaugintos daržovės pasiekia ne tik Lietuvos rinką, perka ir kitos šalys. Taip pat žiemos metu pardavinėjamos daržovės iš rezervų, todėl kainų skirtumas yra būtent dėl mažų rezervų“.

Pabrango ne tik daržovės

Naujausiais duomenimis, per pastaruosius metus sviestas pabrango 8,15 proc.

Kvietiniai miltai didžiuosiuose šalies miestų prekybos centruose pabrango 7,53. O aukščiausios rūšies miltų kaina pakilo 13,33 proc. 

Nežymiai pabrango ir maistinis rapsų bei saulėgrąžų aliejus. Atitinkamai 0,67 proc. Ir 1,36 proc.

Kainų skirtumai nurodyti lyginant to paties laikotarpio 2018 ir 2019 metais daržovių kainas Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių, Alytaus ir Marijampolės miestų didžiausiose prekybos tinklų parduotuvėse „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, „Norfa“ ir „Lidl“.

Informaciją pateikė Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų