REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Tautų Poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste konvencijos (Espo) šalys ketvirtadienį Ženevoje paskelbė, kad netoli Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE) statybų aikštelė buvo parinkta netinkamai, pažeidžiant konvenciją. 

Jungtinių Tautų Poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste konvencijos (Espo) šalys ketvirtadienį Ženevoje paskelbė, kad netoli Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE) statybų aikštelė buvo parinkta netinkamai, pažeidžiant konvenciją. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai BNS patvirtino Lietuvos delegacijai susitikime Ženevoje vadovavęs energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas. Anot jo, sprendimas yra istorinis, parodantis, kad Lietuvos skundas dėl jėgainės buvo pagrįstas.

REKLAMA

„Sprendimas maksimaliai palankus Lietuvai. Šiandien (konvencijos – BNS) šalių susitarime buvo patvirtinta išvada, kad Baltarusija, statydama Astravo atominę elektrinę, pažeidė tarptautinius susitarimus ir konkrečiai Espo konvenciją, ir pažeidė šią konvenciją pagal tris straipsnius. Tokiu būdu tai yra galutinis sprendimas“, – BNS telefonu iš Ženevos sakė Ž. Vaičiūnas.

Neeiliniame konvencijos šalių susitikime ketvirtadienį patvirtintas konvencijos Įgyvendinimo komiteto parengtas sprendimas.

REKLAMA
REKLAMA

Ž. Vaičiūno teigimu, sprendimas leidžia teigti, kad visos AE statančios kompanijos iš esmės dalyvauja projekte, kuris vykdomas pažeidžiant tarptautinius susitarimus.

„Espo konvencijos esmė ir prasmė yra būtent aplinkosaugos aspektų vertinimas, pritaikymas. Ir (Astravo AE – BNS) būtent aikštelės parinkimas vyko netinkamai tiek dėl procedūrinių, tiek dėl visų kitų priežasčių (...) Pirmiausia svarbus sprendimas tuo, kad yra konstatuotas pats pažeidimas, ir šitame formate realiai užbaigiama procedūra. Bet šio sprendimo rezultatą mes, kaip Lietuva, kaip Europos Sąjungos šalys kartu galėsime naudoti visuose kituose formatuose“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už Lietuvai palankią išvadą Astravo AE klausimu balsavo 30 iš 36 šalių.

„Šį sprendimą vieningai parėmė visos Europos Sąjungos šalys (...) Manau, kad ta vienybė turėtų būti tęsiama ir kituose formatuose, kalbant ne apie Espo konvenciją, bet kalbant apie streso testų rekomendacijų įgyvendinimą, apie branduolinės saugos užtikrinimą ir kitus dalykus“, – teigė Ž. Vaičiūnas.

Aplinkos ministerija nurodo, kad sprendimas „padėjo tašką vadinamojoje Astravo AE byloje dėl šios konvencijos pažeidimų“.

Susitikime dalyvavusios šalys patvirtino, kad Baltarusija pažeidė Espo konvencijos 4 straipsnio dalį (netinkamas poveikio aplinkai vertinimo dokumentacijos parengimas, netinkamas aikštelių alternatyvų vertinimas), 5 straipsnio dalį (netinkamos konsultacijos su poveikį patirsiančiomis šalimis) ir 6 straipsnio dalį (netinkamas galutinis sprendimas), nepagrįsdama pasirinktos aikštelės pasirinkimo priimant galutinį sprendimą.

REKLAMA

Skundą, kad atliekant Astravo AE poveikio aplinkai vertinimą buvo pažeista konvencija, Lietuva pateikė dar 2011 metais, negavusi Baltarusijos atsakymų į užduotus esminius klausimus.

2013 metais Įgyvendinimo komitetas konstatavo, kad Baltarusija, plėtodama AE projektą, pažeidė konvencijos nuostatas, ir pateikė rekomendacijas pažeidimams ištaisyti. Šias rekomendacijas 2014 metais patvirtino konvencijos šalių 6-asis susitikimas. Įgyvendinimo komitetui buvo pavesta išsamiai įvertinti Baltarusijos veiksmus jas įgyvendinant.

Komitetas 2017-2018 metais išnagrinėjo Astravo AE poveikio aplinkai vertinimo dokumentus ir nusprendė, kad Baltarusija pažeidė Espo konvenciją, nepagrindusi galutinio sprendimo Astravą pasirinkti aikštele branduolinei jėgainei statyti.

REKLAMA

Jungtinių Tautų Konvencija dėl poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste konvencija (trumpai – Espo konvencija) priimta 1991 metais.

Lietuva yra pagrindinė už 50 kilometrų nuo Vilniaus statomos Astravo jėgainės kritikė – jos teigimu, objektas statomas nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų, tuo metu Minskas kaltinimus neigia.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų