REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus valdantieji sieks savivaldybės tarybos pritarimo Nacionalinio stadiono koncesijos sutarčiai dar iki savivaldos rinkimų kovą.

Vilniaus valdantieji sieks savivaldybės tarybos pritarimo Nacionalinio stadiono koncesijos sutarčiai dar iki savivaldos rinkimų kovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Procesas dėl sutarties pasirašymo tęsiasi. Vasario 6 dieną planuojame pateikti tarybos sprendimą dėl pritarimo koncesijos sutarčiai. Ją išnagrinėję komitetuose, vasario 20 dieną, tikimės sprendimą taryboje patvirtinti“, – BNS antradienį sakė Vilniaus administracijos direktorius Povilas Poderskis.

REKLAMA

Anot jo, jei taryba pritars sutarties projektui, sutartis gali būti pasirašoma dar šioje kadencijoje. Savivaldos rinkimai vyks kovo 3 dieną.

Šiuo metu derybos dėl stadiono statybos koncesijos vyksta su vienu dalyviu – koncerno „Icor“ valdoma įmonė „Axis Industries“. Ji projektą su bendrovėmis „Venetus Capital“, „Kauno arena“, „Populous“ bei „Cloud architektai“ ketina įgyvendinti už 79,9 mln. eurų (be PVM).

Pernai spalį į konkursą Aukščiausiojo Teismo sprendimu buvo grąžinta įmonė Vilniaus nacionalinis stadionas, tačiau iš savivaldybės ir Vyriausybės institucijų sudaryta konkurso komisija nusprendė ją pašalinti dėl nepakankamos kvalifikacijos ir galbūt melagingai teiktų duomenų.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus nacionalinis stadionas sprendimą žada skųsti ir laikosi pozicijos, jog komisija nevykdė Aukščiausiojo Teismo sprendimo – iš naujo nevertino bendrovės pasiūlymo, o tik iš naujo tikrino konkurso dalyvio kvalifikaciją.

„Komisijos sprendimą skųsime, nes manome, kad jau antrą kartą esame išmetami neteisėtai. Klaidinant tarybos narius bei visuomenę, nevykdant Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutarties, bandoma kuo greičiau pasirašyti daugiafunkcio sveikatingumo, ugdymo, švietimo, kultūros ir užimtumo skatinimo komplekso koncesijos sutartį miestui ir visuomenei nenaudingomis sąlygomis“, – BNS teigia bendrovės direktorius Renatas Načajus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo nuomone, sutartį pasirašyti siekiama skubotai, todėl daromi pažeidimai, bendrovė dėl savivaldybės veiksmų priversta bylinėtis, o tai ilgina derybų procesą, todėl projektui kyla grėsmė prarasti ES lėšas.

„Axis industries“ planuoja pastatyti 15 tūkst. vietų UEFA IV kategorijos futbolo stadioną su dengtomis tribūnomis už 33,8 mln. eurų, tris futbolo aikštes ir 3 tūkst. vietų lengvosios lengvosios atletikos stadioną už 16,4 mln. eurų, 300 vietų vaikų darželį už 3,6 mln. eurų, konferencijų centras su biblioteka už 4,6 mln. eurų. Komplekse už 4,2 mln. eurų taip pat atsiras sporto muziejus, iškils 6 krepšinio aikštelės, meninės ir sportinės gimnastikos salė, bokso, imtynių ir treniruočių salė, administracinės patalpos. Bendrai infrastruktūrai „Axis industries“ numato investuoti 11 mln. eurų.

REKLAMA

Sutartį su privačiu investuotoju planuojama pasirašyti 25 metams. Vyriausybė yra įsipareigojusi per 25 metus komplekso statyboms ir išlaikymui, renginiams (20 dienų per metus) iš viso skirti 53 mln. eurų. Konkretus kiekvienos šalies indėlis paaiškės pasirašius sutartį.

Visas kompleksas priklausytų Vilniaus savivaldybei. Jame suplanuotą vaikų darželį, biblioteką ir dalį neformaliam ugdymui skirtų patalpų valdys savivaldybė, sporto muziejų – Kūno kultūros ir sporto departamentas, likusią dalį – koncesininkas.

Opoziciniai konservatoriai išsakė abejonių derybų skaidrume, argumentuodami tuo, kad procese dalyvauja P. Poderskio padėjėjas, buvęs „Icor“ įmonių grupės teisininkas Kipras Krasauskas – jo brolis Ignas Krasauskas šiuo metu užima aukštas pareigas „Icor“ įmonėse. P. Poderskis sako, kad giminystės ryšiai jokios įtakos neturi, o viešai metamą šešėlį sieja su artėjančiais rinkimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų