REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
40
Lietuvoje parduodami butai iki 5 tūkst. eurų (nuotr. asm. archyvo)

Nekilnojamojo turto (NT) kainos toliau laikosi aukštumose, todėl ieškantiems buto žmonėms tenka stipriai pakratyti piniginę bei ilgiems metams įsipareigoti paskolas išdavusiems bankams.

40

Nekilnojamojo turto (NT) kainos toliau laikosi aukštumose, todėl ieškantiems buto žmonėms tenka stipriai pakratyti piniginę bei ilgiems metams įsipareigoti paskolas išdavusiems bankams.

REKLAMA

Bet šįkart į butų pirkimo procesą nutarėme pažvelgti neįprastu kampu. Palikime nuošalyje 50, 100 ar dar daugiau tūkstančių eurų kainuojančių NT objektų pasiūlymus ir pasižvalgykime po pačius pigiausius variantus šioje rinkoje.

Iškart atkreipiame dėmesį, kad ieškodami pigiausių parduodamų butų nustatėme didžiausią 5 tūkst. eurų kainą. Nustebsite, bet net ir su tokia nedidele kaina atsirado pakankamai įdomių pasiūlymų.

Pasiruoškite iššūkiams

Savaime suprantama, už 5 tūkst. eurų iškart pamirškite galimybę įsigyti butą Vilniuje, Kaune ar Klaipėdoje. Šiuose didmiesčiuose galioja kitokios NT taisyklės. Bet, pavyzdžiui, Šiauliuose, Panevėžyje ir Marijampolėje tokių pasiūlymų jau galima surasti ir ne vieną.

REKLAMA
REKLAMA

Tik praktiškai visi jie yra bendrabučio tipo patalpose. Tad tokiuose NT skelbimuose yra akcentuojama, jog įsigiję butą asmenys vonią ir tualetą turės dalintis su kaimynais. Bet tam tikruose skelbimuose pabrėžiama, kad tą reikės daryti tik su vienu kaimynu.

REKLAMA

Peržvelgus pigiausių NT objektų pasiūlymus į akis krinta tai, kad jų remontui, greičiausia, turėsite išleisti mažiausiai dvigubai tiek, kiek sumokėjote už patį butą. Todėl šie pasiūlymai yra labiau skirti apie investiciją galvojantiems žmonėms arba tiems, kurie nori viską perdaryti iš naujo, pagal savo skonį.

Tik nepamirškite, kad, tikėtina, ne tik parduodamas butas, bet ir jį supanti aplinka (pats namas, laiptinė) neišsiskirs estetika, todėl susitvarkius savo darže, teks spręsti ir kitus galvosūkius.

Pamatykite, kaip atrodo pigiausi Lietuvoje parduodami butai – nuotraukų galerijoje:

REKLAMA
REKLAMA

Pirkėjų dilema

Lygiai penkių tūkstančių eurų vertės butą Šeduvos miestelyje (Radviliškio r.) parduodantis NT bendrovės „Ober-haus“ brokeris Saulius Sendžikas atkreipė dėmesį, kad net ir už nedidelę sumą realizuoti tokį objektą yra didelis iššūkis.

„Rajonuose yra daug variantų, kur buto kaina neviršija 5 tūkst. eurų, tačiau kaina šiuo atveju nėra lemiamas veiksnys. Butą Šeduvoje nesėkmingai bandome parduoti jau dvejus metus. Tame pačiame name vieną pardavėme, o kito nepavyksta.

Skambina žmonės, kurie nori nuomotis, bet neturi pinigų nupirkti. O šeimininkas nenori dar labiau nuleisti kainos. Kyla tokia dilema, ką daryti. Galimi pirkėjai gyvena iš socialinių pašalpų, todėl net ir tokia palyginus nedidelė suma jiems yra neįkandama“, – pabrėžė S. Sendžikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar tokie butai galėtų būti perkami investicijai, pašnekovas patarė gerai apgalvoti tokį planą: „Puiki investicija būna tada, kai yra grįžtamumas bent 5 proc. Pavyzdžiui, kai nusipirkai ir išnuomojai už gerą kainą, o po 8-10 metų tau tas butas jau būna atsipirkęs. Bet atokesnėse Lietuvos vietose bus sunku surasti nuomininką, kuris mokėtų prašomą sumą. Tad viską reikia labai gerai pasverti.“

Parduodi nepavyksta

Naujienų portalas tv3.lt taip pat susisiekė su Šiauliuose bei Pakruojyje butus privačiai parduodančiu Ričardu. Vyras antrino prieš tai buvusiam pašnekovui, kad pardavimo procesas yra labai sudėtingas:

„Tokie pigūs butai yra labiau skirti nuomai nei pardavimui. Žmonės, kurių mėnesio pajamos siekia vos 300-500 eurų neišgali nusipirkti buto už 4-5 tūkst. eurų. Jie linkę pusvelčiui nuomotis nei pirkti. Tokie žmonės gyvena šia diena ir nesuka per daug galvos dėl ateities.“

REKLAMA

Naujienų portalo tv3.lt pašnekovas teigė, kad butus Šiauliuose bei Pakruojyje pirko kaip investuotojas, bet kol kas investicijos neatsipirko: „Didžiausias tokių butų trūkumas, kad juose nėra komunikacijų. Pavyzdžiui, buto Šiauliuose tualetas yra lauke.

Tačiau net ir tokiomis aplinkybėmis per metus atsirado besidominčių tokiais butais. Vienas pirkėjas įsidarbino, sakė, kad po keturių mėnesių jau galės pasiimti vartojimo kreditą, bet užgėrė ir prarado darbą. Taip pat prarado ir galimybę gauti paskolą.“

Itin nedėkinga situacija, anot Ričardo, susiklostė Pakruojyje, kur jis nupirko net kelis butus. Ten investuotojui koją pakišo savivaldybė, kuri įrengė daug socialinių būstų ir taip nuviliojo potencialius Ričardo pirkėjus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų