REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Komisija patvirtino Lietuvos valstybės paramą elektros energijos gamintojams iš atsinaujinančiųjų energijos išteklių (AEI) ir paramą energijai imlioms pramonės bendrovėms (vadinamąjį VIAP diferencijavimą).

Europos Komisija patvirtino Lietuvos valstybės paramą elektros energijos gamintojams iš atsinaujinančiųjų energijos išteklių (AEI) ir paramą energijai imlioms pramonės bendrovėms (vadinamąjį VIAP diferencijavimą).

REKLAMA

Komisija: pagalba AEI turi skatinamąjį poveikį

EK antradienį patvirtino pagalbą, suteiktą pagal AEI rėmimo schemą nuo 2012 metų iki 2015 metų, kuriais buvo atrinktas paskutinis pagal schemą teikiamos pagalbos gavėjas. Šiuo laikotarpiu pagalbos gavėjai buvo atrinkti aukcionuose ir jiems 12 metų bus teikiama parama supirkimo priemokomis (tai yra, gamintojas parduoda savo pagamintą energiją rinkoje ir prie rinkos kainos gauna papildomą išmoką).

Komisija nustatė, kad pagalba turi skatinamąjį poveikį, nes rinkos kaina nevisiškai padengia elektros energijos gamybos iš AEI išlaidas ir pagalbos gavėjai teikė pagalbos paraiškas prieš pradėdami eksploatuoti įrenginius.

REKLAMA
REKLAMA

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas antradienį BNS sakė, kad tai istorinis EK sprendimas, panaikinantis abejones dėl pagalbos teisėtumo.

„Vadinu jį istoriniu dėl tos aplinkybės, kad Lietuva pirmą kartą gavo tokį suderinimą ir tai labai svarbus dalykas pirmiausia kalbant apie paramą esamiems atsinaujinančių energijos išteklių gamintojams. Gavome oficialų patvirtinimą, kad ši parama yra suderinama su Europos Sąjungos konkurencijos taisyklėmis ir nuo šios dienos ji yra teikiama legaliu būdu, teisėtomis priemonėmis. Tai eliminuojame bet kokius klausimus, kurie paprastai būdavo dėl šios paramos teisėtumo“, – BNS sakė Ž. Vaičiūnas.

REKLAMA

Šiuo atveju kalbama apie jau anksčiau laimėtus žaliosios energetikos aukcionus. Savo ruožtu nuo šių metų pradedamiems rengti vadinamiesiems technologiškai neutraliems aukcionams, kuriuose galės varžytis saulės, vėjo ir biomasės energetikos gamintojai, dar reikės atskiro EK pritarimo.

„Vadinamiesiems technologiškai neutraliems aukcionams, kuriuos planuojame skelbti jau šių metų rugsėjo mėnesį, Europos Komisijos suderinimo tikimės šių metų pavasarį“, – paaiškino ministras.

Didieji energijos vartotojai gali tikėtis VIAP lengvatos

EK nusprendė ir dėl kitos Lietuvos valdžios iniciatyvos – siekio diferencijuoti viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kainą energijai imlioms pramonės įmonėms. EK padarė išvadą, kad Lietuvos taikoma priemonė atitinka ES valstybės pagalbos taisykles.

REKLAMA
REKLAMA

Pagalbos gavėjai, įrodę, kad jų elektros energijos vartojimo intensyvumas yra bent 20 proc., galės gauti kompensaciją, kurios dydis – 85 proc. praėjusiais metais sumokėto mokesčio.

Už konkurencijos politiką atsakinga Komisijos narė Margrethe Vestager (Margretė Vestager) teigia, kad minėtos dvi schemos leis Lietuvai toliau remti atsinaujinančiųjų energijos išteklių plėtrą šalyje ir išlaikyti daug elektros energijos suvartojančių bendrovių konkurencingumą, sumažinant jų įmokas, iš kurių ir finansuojama parama AEI.

„Tai padės Lietuvai pereiti prie mažaanglės ir ekologiškai tvarios energijos tiekimo, siekiant ES aplinkosaugos tikslų ir laikantis valstybės pagalbos taisyklių“, – pranešime cituojama M. Vestager.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras Ž. Vaičiūnas teigė, kad ši parama stambioms bendrovėms padidins šalies konkurencingumą.

„Antroji žinia yra būtent vadinamasis VIAP diferencijavimas. Tai reiškia, kad Europos Komisija pritarė Energetikos ministerijos ir Vyriausybės ir po to Seimo įstatymo pakeitimams, kurie užtikrins žymiai didesnį Lietuvos konkurencingumą būtent elektros energijai imliai pramonei. Ta pramonė turės galimybę susigrąžinti 85 proc. VIAP sumokėto mokesčio“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

Jis teigė, kad artimiausiu metu Vyriausybė dar turės priimti techninius sprendimus dėl VIAP diferencijavimo schemos.

„Tai bus galima padaryti nuo sausio 1 dienos, Vyriausybėje dar turėsime priimti sprendimus dėl techninio būdo įgyvendinimo. Tikiuosi, tai bus padaryta netrukus. Iš esmės, tai reiškia, kad mes įstojame į tų valstybių – Vidurio ir Rytų valstybių – klubą, kurios jau yra suderinusios panašias schemas. Tai reiškia, kad sustiprina mūsų konkurencingumą ateiti naujoms investicijoms“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

Jis priminė ankstesnius skaičiavimus, kad esą per 15 metų vien dėl šios schemos įvedimo Lietuva galėtų tikėtis apie 700 mln. eurų investicijų. Taip pat tai esanti gera žinia jau esamiems didiesiems energijos vartotojams, nes paramos schema galės pasinaudoti daugiau kaip 150 įmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų