REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viešojoje erdvėje vis dažniau girdisi šnekos, kad kai kurie maisto produktai turtingesnėse Europos Sąjungos šalyse neretai atsieina pigiau arba panašiai kaip ir Lietuvoje. Kainų palyginimo portalo pricer.lt atlikto tyrimo duomenimis, mūsų šalies parduotuvėse neretai galima apsipirkti ne tik brangiau nei Lenkijoje, bet ir Vokietijoje ar Prancūzijoje.

Viešojoje erdvėje vis dažniau girdisi šnekos, kad kai kurie maisto produktai turtingesnėse Europos Sąjungos šalyse neretai atsieina pigiau arba panašiai kaip ir Lietuvoje. Kainų palyginimo portalo pricer.lt atlikto tyrimo duomenimis, mūsų šalies parduotuvėse neretai galima apsipirkti ne tik brangiau nei Lenkijoje, bet ir Vokietijoje ar Prancūzijoje.

REKLAMA

Skirtis gali ir keturis kartus 

2018 m. Teisingumo ministerijos užsakymu atliktas pricer.lt tyrimas parodė, kad iš lygintų 12 ES šalių internetinių parduotuvių, žemiausiomis kainomis gali džiaugtis Lenkijos gyventojai, o brangiausiai priversti mokėti airiai.

Minėtasis tyrimas apžvelgė 40 įvairių kategorijų maisto prekių kainų skirtingose šalyse. Analizuojant šias kainas, pastebėta, kad maisto kainų skirtumas Bendrijoje gali svyruoti nuo 45 proc. (pavyzdžiui 82 proc. riebumo sviestas Latvijoje buvo 1,5 karto brangesnis nei Slovakijoje) iki net 314 proc. (pusę kilogramo avižinių dribsnių Belgijoje kainuoja apie 4,2 karto daugiau nei Estijoje).

REKLAMA
REKLAMA

Pricer.lt atstovai tikina, kad daugiausiai aukščiausių kainų buvo užfiksuota Airijoje, 7 iš 16, o daugiausiai mažiausių kainų Vokietijoje – 4 iš 16. Lietuvoje iš tirtų 40 produktų neaptikta nei mažiausių, nei aukščiausių kainų.

REKLAMA

Paaiškėjo, kad, pavyzdžiui, „Coca Cola“ gėrimo pusės litro buteliukas mūsų šalyje atsieina 0,79 euro, kuomet kaimynai latviai moka 0,64 euro. Bet tai yra kiek daugiau nei du kartus pigiau nei gėrimas atsieina Didžiojoje Britanijoje, 1,66 euro.

Maltos kavos „Lavazza Qualita Oro“ 250 g. pakuotė Lietuvoje vidutiniškai kainuoja 4,97 euro, arba beveik euru brangiau nei Estijoje (3,99 euro), bet kiek mažiau nei Vokietijoje (5,69 euro).

Žemų kainų kaimynystėje 

Bet štai saldainių „Raffaello“ 150 g. pakuotė lietuviams atsieina brangiau (2,99 euro) nei vokiečiams (2,29 euro). Riešutų ir šokolado kremo „Nutella“ 600 g. talpos pakuotė daugiau už lietuvius vidutiniškai uždirbantiems vokiečiams taip pat pigesnė. Čia ji kainuoja 3,03 euro, kai mūsų šalyje – net 4,99 euro.

REKLAMA
REKLAMA

Pigesnės nei Lietuvoje kai kurios prekės yra ir Prancūzijoje: „Pringles“ grietinės ir svogūno skonio bulvių traškučiai (1,69 euro Prancūzijoje ir 2,08 euro Lietuvoje) ir mineralinio vandens „San Pellegrino“ litras (0,56 euro Prancūzijoje ir 1,39 euro Lietuvoje).

Vis dėlto, anot pricer.lt tyrimo, didžiausias pigių maisto prekių kainų pasirinkimas pastebėtas Lenkijoje, į kurią nuolat vyksta ir sutaupyti norinčių lietuvių desantai.

Kaimyninėje šalyje, pigiau nei pas mus, galima nusipirkti litrą apelsinų sulčių (0,93 euro vietoje 1,59 euro), 100 g. pieninio šokolado „Milka Happy Cows“ (0,93 euro vietoje 1,16 euro), 450 g. dribsnių „Nestle Cini Minis“ (1,78 euro vietoje 2,99 euro), kilogramas baltojo cukraus (0,51 euro vietoje 0,89 euro), kilogramą aukščiausios rūšies kvietinių miltų (0,44 euro vietoje 0,74 euro).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lenkijoje sutaupyti galima ir perkant kilogramą kečupo „Heinz“ (2,42 euro vietoje 2,52 euro Lietuvoje), 420 ml „Hellmann‘s“ majonezo (1,58 euro vietoje 1,88 euro Lietuvoje), 125 g. mocarelos sūrio „Galbani“ (0,93 euro vietoje 0,99 euro Lietuvoje), 150 g 45 proc. riebumo fermentinio sūrio (0,81 euro vietoje 1,15 euro Lietuvoje), litrą 3,2 proc. riebumo pieno (0,63 euro vietoje 0,95 euro Lietuvoje) bei kilogramą šviežios vištienos krūtinėlės be odos (3,93 euro vietoje 5,59 euro Lietuvoje).

Mokesčiai maistui yra ne visur

Kainas apžvelgę pricer.lt tyrėjai daro išvadą, kad žiūrint į maisto prekių kainas, atrodo, kad ES tebeegzistuoja sienos.

REKLAMA

Skirtingose ES šalyse maisto produktų kainų lygį vertinę specialistai taip pat pabrėžia, kad Lietuva, kartu su Estija ir Latvija, yra vienos iš nedaugelio Bendrijos šalių, kuriose nėra taikomos PVM lengvatos pagrindiniams maisto produktams. Maža to, kai kuriose ES šalyse, tokiose kaip emigrantų iš Lietuvos pamėgtose Didžiojoje Britanijoje ir Airijoje, iš viso yra taikomas 0 proc. PVM tarifas maistui.

O pirkėjus iš Lietuvos traukiančioje Lenkijoje lengvatinis 5 proc. PVM tarifas taikomas duonai, mėsai, šviežiems vaisiams ir daržovėms, pieno produktams ir vaisių sultims. 8 proc. PVM tarifas galioja citrusiniams vaisiams, riešutams (išskyrus grikinius ir lazdyno), konservuotiems vaisiams ir produktams su vaisiais, džiovintoms daržovėms, o taip pat ir kai kuriems kepiniams.

Na, o už saldumynus, alkoholį, mineralinį vandenį, limonadus ir gazuotus gėrimus lenkai moka daugiau: šių prekių PVM tarifas net didesnis už lietuviškąjį ir siekia 23 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų