REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiek eurų per mėnesį senatvėje jums atsieis sprendimas kaupti arba nekaupti privačiuose pensijų fonduose, jau nuo pirmadienio galite sužinoti naujai pristatytoje „Sodros" skaičiuoklėje. Joje pateikiami penki galimi scenarijai, parodantys, kokios prognozuojamos pensijos galite tikėtis vienu ar kitu atveju.

Kiek eurų per mėnesį senatvėje jums atsieis sprendimas kaupti arba nekaupti privačiuose pensijų fonduose, jau nuo pirmadienio galite sužinoti naujai pristatytoje „Sodros" skaičiuoklėje. Joje pateikiami penki galimi scenarijai, parodantys, kokios prognozuojamos pensijos galite tikėtis vienu ar kitu atveju.

REKLAMA

Garantijos nėra

Nuo 2019 m. pradžios įsigaliojusi nauja pensijų sistema II pensijų pakopoje kaupiančių gyventojų kiekį dar labiau padidino. Į šią pakopą automatiškai buvo įtraukti visi dirbantieji iki 40 metų ir kaupę privačiai iki 2013 m., bet vėliau tai nutraukę.

Nuo sausio 7 d. pradėjusioje veikti galutinėje pensijų skaičiuoklės versijoje vartotojų prašoma pateikti savo gimimo datą, atlyginimą, iki šiol įgytą pensijų stažą, iki šiol įgytus „Sodros“ pensijos apskaitos vienetus, nurodyti ar pensijai kaupiama papildomai ir kitus duomenis. Tiesa, egzistuoja ir galimybė asmeninius duomenis į skaičiuoklę įkelti ir automatiškai. Tokiu būdu reikia prisijungti prie savo asmeninės „Sodros“ paskyros.

Skaičiuoklėje galima pasirinkti kelis su papildomu pensijų kaupimu susijusius atsakymus, o kiekvieno iš jų atveju būsimoji prognozuojama pensija gali smarkiai kisti. Vienokia ji bus kaupiant papildomai pensijai tiek iš „Sodros“, tiek pervedant papildomai (3 proc. dydžio įmoka nuo algos bei 1,5 proc. nuo šalies vidutinio darbo užmokesčio), kitokia jeigu šįmet į pensijų kaupimą buvote įtrauktas automatiškai ir kaupiate ne pilnu pajėgumu (šįmet įmoka siekia 1,8 proc. nuo savo algos bei papildomai skiriama 0,3 proc. įmoka nuo vidutinio šalies užmokesčio). Taip pat yra dar du galimi atsakymų variantai: nusprendėte kaupimą sustabdyti 2013 m. arba visai nekaupiate papildomai. 

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia  skelbiama „Sodros“ tinklalapyje, skaičiuoklė sudaryta atsižvelgiant į galiojančius teisės aktus, o prielaidos prognozėms skaičiuoti paremtos Finansų ministerijos, Europos Komisijos ir kitų šaltinių ekonominėmis prognozėmis. Be to, paryškintu tekstu skaičiuoklės naudotojams primenama, kad pateikiama būsimos pensijos prognozė yra orientacinio pobūdžio. O prognozuojamo dydžio „Sodros“ senatvės pensija ar išmokų iš pensijų fonde sukauptų lėšų dydis nėra garantuojami.

REKLAMA

Gali skirtis šimtais 

„Skaičiuoklės tikslas yra padėti sudaryti sąlygas gyventojams tinkamai pagalvoti ką rinktis: kaupti II pakopoje, ar ne. O šis apsisprendimas yra ilgalaikis, jį darant reikia pasverti daug argumentų už ir prieš“, – pristatydamas naująją skaičiuoklę teigė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Kartu jis pridūrė, kad socialinio draudimo sistema yra „geriausia, ką išrado Vakarų šalys“.

L. Kukuraičio teigimu, skaičiuoklėje matomos dvi dalys: viena jų yra iš „Sodros" mokama pensijos dalis, o kita iš privačių fondų. 

REKLAMA
REKLAMA

„Sodros“ vyriausioji patarėja Julita Varanauskienė, komentuodama naująją skaičiuoklę, jos funkcijas iliustravo vienu konkrečiu pavyzdžiu.  

„Pavyzdžiui, suveskime į skaičiuoklę, kad žmogus yra gimęs 1980 m. gegužės 5 d., yra vyras, gauna 750 eurų į rankas per mėnesį, ir yra įgijęs 18 metu stažą ir 20 „Sodros“ pensijos apskaitos vienetų. Pensijų kaupimo fonde yra sukaupta 7000 eurų, o dėl dalyvavimo privačiame pensijos kaupime neteko 5 pensijos apskaitos vienetų. Į pensijų fondą pervestų „Sodros“ įmokų vertė yra 4000 eurų“

Tokiu atveju išėjus į pensiją 2045 m., prognozuojamas pajamos bus 1246 eurai per mėnesį, kurie sudarytų 50,6 proc. tuometinio prognozuojamo atlyginimo „į rankas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B variantas, t.y kaupimas didėjančia tvarka, šiuo atveju nėra galimas.

C varianto (sustabdžius arba neatnaujinus įmokų į pensijų fondą, bet sukauptas lėšas paliekant pensijų fonde) atveju, prognozuojama pensija sudarytų 983 eurus. Tai sudarytų 39,9 proc. tuometinio prognozuojamo atlyginimo „į rankas“.

Galiausiai D scenarijaus atveju, t.y nutraukus kaupimo sutartį (arba atsisakius ją sudaryti), o pensijų fonde sukauptas lėšas grąžinus į „Sodrą“, 2045 m. prognozuojama mėnesinė pensija sudarytų 926 eurus – 37,6 proc. tuometinio prognozuojamo atlyginimo „į rankas“. 

Išbandyti skaičiuoklę galite ir patys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų