REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę Lietuvoje įsigaliojusi pensijų reforma įnešė keletą korekcijų į vadinamąją II pensijų kaupimo pakopą. Į ją ne tik automatiškai įtraukti visi dirbantieji iki 40 metų, bet ir suteikta galimybė pradėjusiesiems joje anksčiau kaupti, to atsisakyti.

Šią savaitę Lietuvoje įsigaliojusi pensijų reforma įnešė keletą korekcijų į vadinamąją II pensijų kaupimo pakopą. Į ją ne tik automatiškai įtraukti visi dirbantieji iki 40 metų, bet ir suteikta galimybė pradėjusiesiems joje anksčiau kaupti, to atsisakyti.

REKLAMA

Alga padidės iš karto

Kaip priminė „Sodros“ atstovas spaudai Saulius Jarmalis, visi Lietuvos dirbantieji, kurie dalyvavo II pakopos pensijų kaupime iki šiol, ir toliau jame dalyvauja, nepriklausomai nuo amžiaus ir pasirinktos kaupimo formos.

„Tačiau iki birželio 30 d. jie gali kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę ir sustabdyti arba nutraukti kaupimą“, – pažymėjo S. Jarmalis.

Jeigu iki minėtos datos gyventojas nuspręs, kad kaupti II pakopoje jis nebenori, tuomet papildomų pensijos įmokų mokėjimas bus sustabdytas nuo to mėnesio, kai prašymas nekaupti yra pateikiamas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokiu atveju jis atlyginimą už tą mėnesį, kai nutrauks kaupimą, jau gaus didesnį – nebus nuskaičiuotos įmokos“, – sakė „Sodros“ atstovas.

REKLAMA

O kaip alga pasikeis nuo sausio 2 d. automatiniu būdu į pensijų kaupimą įtrauktiems gyventojams?

„Šie dalyviai į kaupimą įtraukiami ir įmokas mokės nuo liepos, jeigu iki tol laiko nepraneš „Sodrai“, kad kaupti nenori. Vėlgi jie įmokas pradėtų mokėti tik liepos mėnesį“, – teigė S. Jarmalis.

Kitaip tariant, naujai į II pensijų pakopą įtrauktiems dirbantiesiems pirmus pusę metų alga nesikeis.

Valstybinė pensija išaugtų 

Anot S. Jarmalio, žmogus, kuris II pakopoje kaupė iki šių metų ir nusprendė nutraukti kaupimą, turėtų kreiptis į savo kaupimo bendrovę ir pasirinkti – ar stabdyti kaupimą ir lėšas palikti fonde iki pensinio amžiaus, ar kaupimą nutraukti ir visas lėšas pervesti „Sodrai“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasirinkus pastarąjį variantą, už tai būtų atkurtos dėl kaupimo sumažintos teisės į pilną „Sodros“ senatvės pensiją.

„Pensijų fonde sukaupta suma jau yra pateikiama su kasmet fondų nuskaičiuotu administravimo mokesčiu, tad į „Sodrą“ pervedama visa sukaupta suma nuo kurio administravimo mokesčiai jau atskaityti“, – atkreipė dėmesį S. Jarmalis.

Tuo atveju, jeigu kaupimas fonde sustabdomas ir lėšos paliekamos fonde, jos ir toliau investuojamos iki pat senatvės pensijos amžiaus.

„Jeigu lėšos grąžinamos „Sodrai“, tačiau jų yra mažiau, nei „Sodra“ pervedė gyventojo įmokų į pensijų kaupimo fondą, tuomet atkuriamos visos teisės į dėl kaupimo sumažėjusią senatvės pensiją, tarsi žmogus niekada ir nebūtų dalyvavęs pensijų kaupimo sistemoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet jeigu sukaupta daugiau lėšų, tuomet už tą pačią sumą, kokią į kaupimo fondą pervedė „Sodra“, atkuriamos teisės į pilną senatvės pensiją. O už tas lėšas, kurios viršija „Sodros“ įmokas, suteikiama papildomų pensijos individualios dalies apskaitos vienetų“, – paaiškino „Sodros“ atstovas spaudai.

Pažymima, kad vienas apskaitos vienetas įgyjamas, jeigu per metus darbdavys ar dirbantysis savarankiškai sumoka pensijų draudimo įmokų nuo atlyginimo ar pajamų vertės, kuri lygi 12 tais metais nustatytų vidutinių darbo užmokesčių (VDU). 2018 m. VDU siekė 808 eurus.

„Sodra“ primena, kad nuo šių metų į pensijų kaupimą įtraukiami tik tie dalyviai, kurie iki šiol niekada nekaupė ir yra jaunesni nei 40 metų bei sausio 2 d. turi darbą, ar vykdo savarankišką veiklą Lietuvoje. Taip pat tie dirbantieji, kurie kaupimą sustabdė 2013 metais, nepriklausomai nuo jų amžiaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų