REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Bankomatas  (nuotr. SCANPIX)

Dėl jau kitąmet įsigaliosiančios mokesčių reformos, nuo sausio 1 d. visi dirbantieji į rankas gaus bent 2,6 proc. didesnes algas, tikina buhalteriai. Tiesa, toks pajamų padidėjimas laukia tik ekonomikos stuburu vadinamos viduriniosios klasės. Uždirbantieji mažiausiai ir daugiausiai galės raškyti dosnesnius valdžios mokesčių reformos vaisius.

8

Dėl jau kitąmet įsigaliosiančios mokesčių reformos, nuo sausio 1 d. visi dirbantieji į rankas gaus bent 2,6 proc. didesnes algas, tikina buhalteriai. Tiesa, toks pajamų padidėjimas laukia tik ekonomikos stuburu vadinamos viduriniosios klasės. Uždirbantieji mažiausiai ir daugiausiai galės raškyti dosnesnius valdžios mokesčių reformos vaisius.

REKLAMA

Kaupimas įtakos neturės

„Priėmus biudžetą, kiekvienas dirbantysis, kiekviena šeima, senjoras, jauna šeima, auginanti vaikus, dirbantieji, nepriklausomai kur jie dirba, privačiame ar viešajame sektoriuje, dėl mokesčių reformos papildomai gaus nuo keliolikos iki keliasdešimties eurų per mėnesį, nuo 18 iki 60 eurų“, – kalbėdamas apie tai, kaip papilnės dirbančiųjų piniginės kitąmet, teigė tiesioginėje tv3.lt transliacijoje gruodžio viduryje kalbėjęs premjeras Saulius Skvernelis.

Apie atlyginimų kilimą dėl reformos prasitarė ir kitas tv3.lt transliacijos svečias, Ramūnas Karbauskis:

REKLAMA
REKLAMA

„Kitais metais dėl mokesčių reformos atlyginimai kyla visiems dirbantiesiems, taip pat ir mokytojams, procentais dabar nepradėsiu vardinti, bet jie kyla“, – tikino R. Karbauskis.

REKLAMA

Kaip tv3.lt priminė mokesčių ekspertė ir bendrovės „Fidexperta“ įkūrėja Rūta Bilkštytė, dėl 2019 m. įsigaliosiančių mokestinių pakeitimų, pirmiausiai „Sodros“ tarifų perskaičiavimo, kiekvieno dirbančiojo alga į rankas iš tiesų padidės ir šis padidėjimas bus ne mažesnis kaip 2,6 proc.

„Dėl to skaitine išraiška didesnis padidėjimas bus uždirbantiems daugiau. Tai reiškia, kad jeigu žmogus į rankas uždirba 500 eurų, tai jo atlyginimo padidėjimas bus 13 eurų, jeigu 1000 eurų – 26 eurai, ir panašiai“, – sakė R. Bilkštytė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pabrėžė, kad 2,6 proc. dydžio padidėjimas yra lyg konstanta. Tiek alga esą augs tiek papildomai kaupiantiems privačiame pensijų fonde, tiek to nedarantiems.

Anot mokesčių ekspertės, dar vienu veiksniu, dėl ko kitąmet didės algos, tiesa, tik mažiausiai uždirbantiesiems, bus didinamas ir plačiau taikomas neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) tarifas. Dėl šios priežasties dirbantieji turės mokėti mažesnį GPM – gyventojų pajamų mokestį.

Maksimalus taikomas mėnesinis NPD dydis 2019 m. pasieks 300 eurų. Be to, Finansų ministerija NPD žada didinti ir 2020, ir 2021 m., kol jis prilygs dviem vidutiniam darbo užmokesčiams.

Ne visi džiaugsis vienodai

Kaip savo feisbuko paskyroje pastebėjo banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas, mokesčių pokyčiai toli gražu ne visus palies vienodai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kas gaus daugiausiai naudos iš mokesčių sumažinimo? 1. Mažiausiai uždirbantys. Pavyzdžiui, 500 eurų į rankas uždirbančių gyventojų atlyginimas dėl mokesčių reformos per trejus metus padidės daugiau nei 12 proc. (dėl NPD didinimo). 2. Daugiausiai uždirbantys. Pavyzdžiui, 10000 eurų į rankas uždirbančių gyventojų atlyginimas dėl mokesčių reformos per trejus metus padidės daugiau nei 8 proc. (dėl SoDros lubų įvedimo)

O kas gaus mažiausiai naudos? Vidurinioji klasė (ES standartais). Tai yra uždirbantys nuo 2/3 iki 3/2 Europos sąjungos vidutinio darbo užmokesčio – nuo 1500 iki 3300 eurų per mėnesį. Jie turės tenkintis 2,6 proc. darbo užmokesčio kilimu 2019 metais“, – rašė Ž. Mauricas.

REKLAMA

Kitaip tariant, mažiausiai, minėtais 2,6 proc. dėl mokesčių reformos alga padidės gaunantiems nuo 1500 iki nepilnų 4000 eurų į rankas. Na, o uždirbantieji į rankas 800 eurų, kitąmet galės džiaugtis 6 proc. algų kilimu. Beje, panašus atlyginimo padidėjimas, 5,7 proc., laukia ir uždirbančiųjų 10 tūkstančių eurų per mėnesį. Be to, dėl 2019 – 2021 m. pastoviai didėsiančio NPD ir „Sodros“ lubų įvedimo, per trijų metų laikotarpį atlyginimai taip pat labiausiai augs mažiausių ir didžiausių algų gavėjams. 

Ir nors dėl mokestinių pakeitimų Lietuvos dirbančiųjų pajamos, priklausomai nuo algos dydžio, ir simboliškai augs, tačiau jas suvalgys kitąmet brangstančios prekės ir paslaugos. Remiantis rugsėjo viduryje paskelbta Finansų ministerijos prognoze, metinė infliacija šalyje išsilaikys ties 2,5 proc. Lietuvos bankas, savo ruožtu, prognozuoja 2,4 proc. dydžio infliaciją.

REKLAMA

R. Bilkštytė taip pat priminė, kad dėl vienos svarbiausių mokesčių reformos dalių, darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokų sujungimo, iki šių metų gruodžio 31 d. visi dirbantieji turi pasirašyti priedą prie darbo sutarties, pagal kurį jų alga „ant popieriaus“ padidės 1,289 karto.

Kaip pabrėžia buhalterė, perskaičiuotas, padidintas darbuotojo darbo užmokestis turi būti mokamas jau nuo 2019 m. sausio 1 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų