REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Dujinė viryklė  (nuotr. Fotodiena.lt)

Nors jau mažiau nei už mėnesio, nuo sausio 1 d. Lietuvos vartotojams brangsta dujos ir elektra, bet apsukresni iš jų galės to išvengti. Bent jau kurį laiką. Paskutinė šių metų diena bus metas, kuomet už brangstančias paslaugas dar galima susimokėti senuoju tarifu.

8

Nors jau mažiau nei už mėnesio, nuo sausio 1 d. Lietuvos vartotojams brangsta dujos ir elektra, bet apsukresni iš jų galės to išvengti. Bent jau kurį laiką. Paskutinė šių metų diena bus metas, kuomet už brangstančias paslaugas dar galima susimokėti senuoju tarifu.

REKLAMA

Deklaruoti apsimoka gruodį

Atsiskaitymo už elektros energiją ir gamtines dujas principai pasikeitė šių metų vasarį. Nuo to laiko gyventojai atsiskaito ne už praėjusį, o už einamąjį mėnesį. Tai reiškia, kad norėdami susimokėti dar šiemet galiojančiomis kainomis, klientai elektros ir dujų suvartojimą turi deklaruoti iki gruodžio 31 d. 

Kaip tv3.lt teigė „Lietuvos energijos tiekimo“ (LET) atstovai, atsakyti, kiek dėl to išaugs gruodį už paslaugas atsiskaitančiųjų skaičius bus galima tik sausio pradžioje. Tikėtina, kad didelė dalis gyventojų puls atsiskaitinėti paskutinėmis gruodžio dienomis.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, bendrovė pripažįsta, kad didesniam klientų srautui gruodį jau pasiruošta.

LET atstovai taip pat priminė, kad susimokėti už elektrą ir dujas senomis kainomis galima bus ir sausio mėnesį. Tiesa, tik tokiu atveju, jeigu rodmenys bus deklaruoti iki gruodžio pabaigos. Tuomet sausio mėnesį toks žmogus gaus sąskaitą, suskaičiuotą dar gruodžio kainomis. Ją apmokėti bus galima iki sausio pabaigos. Už gruodį sunaudotas dujas bei elektros energiją mokant sausį, bus jau taikomas didesnis tarifas.

REKLAMA

Ne paslaptis, kad kai kurie elektrą ir dujas vartojantys lietuviai kiekvieną mėnesį deklaruoja kiek didesnius rodmenis nei yra. Kitaip tariant, tokiu būdu yra sumokama į priekį. Ar tokia gudrybė leistų sutaupyti papildomų eurų brangstančios elektros ir dujų nelaukiantiems gyventojams?

Kalbinti LET atstovai perspėjo, kad pastebėjus neįprastai išaugusį deklaruojamą elektros ir dujų suvartojimą, bus imamasi priemonių. Tokiais atvejais „Energijos skirstymo operatoriaus“ darbuotojai ir įgalioti asmenys turi teisę tikrinti skaitiklių duomenis.

Brangs nuo 15 iki 18 proc.

Kainų komisija naujus, aukštesnius dujų ir elektros kainų tarifus patvirtino lapkričio pabaigoje. Pagal juos nuo sausio gamtinių dujų kubas buitiniams vartotojams brangs 7 centais, arba 12–18 proc. Elektros kaina eiliniams vartotojams vidutiniškai padidės 15 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmos grupės dujų vartotojams, šį kurą naudojantiems tik maistui paminti ir per metus jų sunaudojantiems ne daugiau kaip 300 kubų, kaina ūgtels nuo 59 iki 66 centų už kubą.

Antros grupės, dujomis šildantiesiems namus vartotojams, kurie per metus suvartoja nuo 300 iki 20 tūkst. kubų, kaina pakils nuo 39 iki 46 centų.

Trečiosios grupės vartotojams, per metus suvartojantiems daugiau kaip 20 tūkstančių kubų dujų, kaina šoktels nuo 38 iki 45 centų.

Tačiau abonentinis mokestis dujų vartotojams išliks toks pats. Pirmos grupės vartotojams jis bus 0,56 euro, antros ir trečios – 3,99 euro per mėnesį.

Elektros pagal dieninį tarifą kaina ūgtelės 17 proc., o naktinės elektros – kiek mažiau, apie 10 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Standartinis elektros tarifas pabrangs 1,7 cento už kilovatvalandę ir pasieks 13 centų. Besinaudojantiems dieniniu elektros tarifu, kilovatvalandė kainuos 14,3 cento, o naktiniu – 10 centų.

Plano „Namai“ vienos laiko zonos tarifas didėja 1,7 cento iki 11,4 cento už kilovatvalandę, dviejų laiko zonų – iki 12,4 cento (dienos) ir iki 9 centų (nakties). Pastovioji šio plano dalis ir toliau bus 3 eurai.

Kito plano, „Namai plius“ pastovioji dalis taip pat nesikeis – bus 6 eurai per mėnesį. Šio plano naudojantiems mėnesio kilovatvalandė pabrangs iki 10,9 cento.

„Namai plius“ plano dieninė kaina pašoks iki 11,8 cento už kilovatvalandę, o naktinė – iki 8,7 cento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų