REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Kūčių stalas (nuotr. BFL)

Nors daugeliui lietuvių Kūčios pirmiausiai siejasi su tradiciniais patiekalais nukrautu stalu pas artimiausius šeimos narius, verslas po truputį šią tradiciją keičia. Kūčių vakarienes siūlantys restoranai neatsigina klientų ir teigia, kad staliukai šventinei vakarienei su dvylika patiekalų būna rezervuojami dar liepą.

3

Nors daugeliui lietuvių Kūčios pirmiausiai siejasi su tradiciniais patiekalais nukrautu stalu pas artimiausius šeimos narius, verslas po truputį šią tradiciją keičia. Kūčių vakarienes siūlantys restoranai neatsigina klientų ir teigia, kad staliukai šventinei vakarienei su dvylika patiekalų būna rezervuojami dar liepą.

REKLAMA

Paprašo ir išsinešti

Jau septintus metus Kūčių vakarienes organizuojančio Vilniaus restorano „Žuvinė“ vadovas Vitalijus Dobromilskis perspėja, kad norintieji Kalėdų išvakares sutikti ne namie, turėtų tuo pasirūpinti iš anksto.

„Vietas Kūčioms restorane kai kurie žmonės pradeda rezervuoti jau vasarą, liepos mėnesį. Pilnai visi staliukai buvo rezervuoti pirmąją gruodžio savaitę“, – sakė V. Dobromilskis.

Vakarieniauti per Kūčias „Žuvinėje“ gali nuo 80 iki 85 žmonių. Be to, šią paslaugą teikia ir tokio paties pavadinimo restoranas Palangoje, kuris šventinei vakarienei gali priimti 60 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

„Kūčių vakarienės kaina vienoda tiek vaikams, tiek suaugusiems – 35 eurai. Visi patiekalai išdėlioti švediško stalo principu, bet norimą maistą prie stalo gali atnešti ir padavėjai.

REKLAMA

Patiekiame 12 patiekalų, pernelyg neimprovizuojame. Žinodami, kad dažniausiai ant Kūčių stalo Lietuvoje vyrauja tradiciniai žuvies patiekalai, būtent tokį tradicinį Kūčių meniu variantą ir siūlome. Tiesa, kasmet jį truputį pakeičiame, pakoreguojame“, – pasakojo „Žuvinės“ restorano vadovas.

Šiame restorane Kūčias šįmet nusprendusiems sutikti klientams bus pasiūlyta paragauti marinuoto žiobrio kapotinio su morkomis, silkės kapotinio su džiovintomis slyvomis, razinomis ir saulėgrąžomis, menkės kukulių, žuvies drebučiuose, bulvių ir obuolių salotų su baravykais, pyragėlių su troškintais kopūstais arba baravykais, keptos stintos, sterko filė, brinkintų kviečių, kūčiukų su aguonų pienu, spanguolių kisieliaus ir Kūčių pyrago su aguonomis.

REKLAMA
REKLAMA

„Rezervacijų sąraše matome, kad daugiausiai šįmet pas mus vakarieniaus šeimos, kuriose nuo 5 iki 13 asmenų. Gali būti ir giminių susitikimai, o tai rodo, kad jiems Kūčių vakarienė restorane yra priimtina“, – pastebėjo restorano vadovas.

Be to, „Žuvinė“ pasiūlė ir variantą tiems, kurie Kūčių vakarą restorane būti nenori, bet ir gaminti šventinių patiekalų neskuba. Už jau minėtą sumą galima užsisakyti Kūčių patiekalus ir išsinešimui.

Po vieną nelaukia 

Trakų rajone įsikūręs viešbutis „Margis“ už Kūčių vakarienę jo restorane prašo šiek tiek mažiau – 22 eurus žmogui. Tiek pat reikia susimokėti ir Kūčių patiekalus norint užsisakyti išsinešimui. Tačiau tokiu atveju žmonės negauna karšto patiekalo. Už Kūčių vakarienę vaikams iki 12 metų čia taikoma 50 proc. nuolaida.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šventiniame, iš dvylikos patiekalų sudarytame viešbučio restorano valgiaraštyje šįmet yra siūloma kepta duona, spanguolių kisielius, mielinės tešlos pyragėlis su kopūstais arba baravykais, aguonpienis su kūčiukais, aguonų pyragas, krevečių ir jūros dumblių salotos, silkė „pataluose“, burokėlių salotos su pupelėmis, upėtakio tartaras, menkė drebučiuose, ešerio filė tešloje, karpio filė su citrininiu padažu, bulviniais blyneliais ir keptomis daržovėmis.

Viešbučio pardavimų vadovė Aušra Deveikienė tv3.lt teigė, kad Kūčių vakarienė šiais metais čia organizuojama ketvirtus metus iš eilės.

„Nemažai žmonių rezervuoja vietas likus kelioms dienoms iki Kūčių. Iš viso restorane galime sutalpinti nuo 70 iki 100 žmonių. Daugumą užsisakančių Kūčių vakarienę sudaro lietuviai.

REKLAMA

Laikai keičiasi, kartu kinta ir papročiai, kartais per didžiąsias metų šventes į viešbutį žmonės atvyksta ir pailsėti kelioms dienoms“, – pastebi A. Daveikienė.

Tiesa, minėtame viešbučio restorane Kūčių vakarienės negalėtų pavalgyti vienišiai. Šventinė vakarienė gali būti užsakoma ne mažiau kaip dviem asmenims. 

Lietuvoje Kūčios minimos gruodžio 24 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų