REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalėdinės prekybos įkarštyje neveikiančios parduotuvės ir chaosas keliuose – Prancūzijos „geltonųjų liemenių“ protestai šalies ekonomikai sudavė nemenką smūgį, kuris, pasak finansų ministro, yra tikrų tikriausia „katastrofa“.

Kalėdinės prekybos įkarštyje neveikiančios parduotuvės ir chaosas keliuose – Prancūzijos „geltonųjų liemenių“ protestai šalies ekonomikai sudavė nemenką smūgį, kuris, pasak finansų ministro, yra tikrų tikriausia „katastrofa“.

REKLAMA

Šeštadienį Paryžiuje kilus riaušėms, turistas iš Niujorko Livio Forte galėjo stebėti, kaip policijos automobiliai išsirikiavo Vandomo aikštėje.

Prabangiųjų juvelyrinių parduotuvių langai buvo užkalti lentomis, o deimantai ir laikrodžiai paimti iš vitrinų, siekiant apsisaugoti nuo plėšikautojų.

Ši kelionė turėjo tapti romantiška staigmena L. Forte žmonai Carmelai (Karmelai) 59-ojo gimtadienio proga. Sutuoktiniai juokavo, kad kelionę jie tikrai prisimins ilgai.

„Viskas yra uždaryta,“ – tvirtino moteris.

Pora planavo nuvykti į Normandiją ir apsilankyti paplūdimyje, kuriame Carmelos tėvas kovojo per Antrąjį pasaulinį karą, tačiau dėl protestuotojų blokuojamų kelių atsisakė šių ketinimų.

REKLAMA
REKLAMA

Eifelio bokštas, muziejai, universalinės parduotuvės – viskas buvo uždaryta, nors tai turėjo būti eilinis prieššventinio šurmulio kupinas šeštadienis.

REKLAMA

JAV ambasada amerikiečius Paryžiuje įspėjo „vengti minios“, o Belgija, Portugalija ir Čekija savo piliečiams patarė apskritai atidėti keliones į šią šalį.

Smūgis mažmeninei prekybai ir viešbučiams

„Tai laikotarpis, kai prekyba paprastai tiesiog verda – juk artėja Kalėdos, – o dabar tai yra tikrų tikriausia katastrofa,“ – pareiškė Prancūzijos finansų ministras Bruno'as Le Maire'as ), sekmadienį apsilankęs Paryžiaus parduotuvėse.

Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui šią savaitę rengiantis kreiptis į tautą ir pamėginti padaryti galą giliausiai krizei nuo jo prezidentavimo pradžios, finansų ministras pažadėjo visoms nukentėjusioms įmonėms suteikti „tiesioginę“ pagalbą.

REKLAMA
REKLAMA

Ryškias šviesą atspindinčias liemenes vilkintys protestuotojai, praminti „geltonosiomis liemenėmis“, jau kelias savaites rengia protestus prieš didėjančias pragyvenimo išlaidas ir apskritai prieš prezidentą, kuris, anot jų, neva rūpinasi tik turtingaisiais, ir neketina nusileisti.

Vyriausybė dar nėra įvertinusi, kokią žalą šalies ekonomika patyrė dėl šių protestų.

Tačiau jos mastą galima daugmaž suprasti iš centrinio banko pirmadienį paskelbtos ketvirto ketvirčio augimo prognozės.

Turistams dėl rizikos patirti ašarinių dujų poveikį vengiant kelionių į Paryžių, nacionalinė viešbučių tinklų grupė skaičiuoja, jog Naujųjų metų vakarui užsakytų kambarių skaičius sumažėjo maždaug 10 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B. Le Maire'o ministerija praėjusį mėnesį apskaičiavo, kad didžiųjų mažmenininkų pajamos sumažėjo 15 proc., o smulkiųjų įmonių – iki 40 procentų.

„Kuo mažesnė įmonė, tuo ji trapesnė,“ – Prancūzijos savaitraštyje „Journal du Dimanche“ parašė mažųjų ir vidutinių įmonių konfederacijos (CPME) vadovas Francois Asselinas.

„Mes labai nerimaujame.“

Nuolaidų kaina

F. Asselinas prognozavo, kad „geltonųjų liemenių“ protestai mažosioms ir vidutinėms įmonėms apskritai atsieis maždaug 10 mlrd. eurų.

Jis kreipėsi į vyriausybę dėl pagalbos ir paragino bankus įsivyraujant krizei įmonėms pasiūlyti daugiau paskolų ir leisti pavėluotai mokėti paskolų įmokas.

REKLAMA

Be privačiojo sektoriaus išlaidų, protestuotojams suteikiamos lengvatos suduoda stiprų smūgį ir valstybės iždui.

Praėjusią savaitę E. Macronas atsisakė planų padidinti degalų akcizus, kurie ir pakurstė nuo transporto priemonių priklausomų darbininkų iš mažų miestelių ir kaimo vietovių nepasitenkinimą.

Tai reiškia, kad į biudžetą nebus surinkta apie 2 mlrd. eurų planuojamų pajamų.

Be to, dar yra numatytos 500 mln. eurų vertės pagalbos mažas pajamas gaunančioms šeimoms priemonės, kurias prezidentas pasiūlė nesėkmingai mėgindamas nuraminti protestuotojus.

E. Macronas šiemet planavo Prancūzijos deficitą sumažinti iki 2,8 proc. BVP, t. y. iki kiek žemesnio nei Europos Sąjungos (ES) nustatyta 3 proc. riba lygio.

REKLAMA

Tačiau dėl papildomų brangiai kainuojančių nuolaidų ir kitų rizikos veiksnių, kaip antai galimo investicijų sumažėjimo dėl protestų, šis deficito tikslas gali būti nepasiektas.

B. Le Maire'as praėjusią savaitę tikino, kad Prancūzija įvykdys užsibrėžtus tikslus.

„Prezidentas nustatė kursą, kuriuo įsipareigojo laikytis Europai duotų įsipareigojimų, sumažinti išlaidas, skolą ir mokesčius. Žinoma, šio kurso bus laikomasi,“ – pareiškė jis.

Tuo tarpu nuo riaušininkų nukentėję parduotuvių savininkai skaičiuoja nuostolius.

Paryžiaus šiaurės vakarų 17-ajame rajone įsikūrusios optikos parduotuvės šeimininkas niūriai apžiūrinėjo sugriautos parduotuvės liekanas.

Institucijos ir parduotuvių savininkai vylėsi, kad protestuotojai aplenks šį nuo turistų traukos centro nutolusį rajoną.

„Jie paėmė viską. Viską.“ – pareiškė jis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų