REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Sodra (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Loterija. Taip trumpai galima pavadinti jau po Naujųjų Lietuvoje įsigaliosiančią naujovę – automatinį jaunesnių nei 40 m. darbuotojų įtraukimą į privačius pensijų fondus. Tai, kokioje bendrovėje jūsų pinigai bus kaupiami, nuspręs „Sodros“ sistema.

9

Loterija. Taip trumpai galima pavadinti jau po Naujųjų Lietuvoje įsigaliosiančią naujovę – automatinį jaunesnių nei 40 m. darbuotojų įtraukimą į privačius pensijų fondus. Tai, kokioje bendrovėje jūsų pinigai bus kaupiami, nuspręs „Sodros“ sistema.

REKLAMA

Dalyvauja penkios įmonės

Jau sausio 2 d. „Sodra“ kiekvienam dirbančiajam visiškai atsitiktine tvarka parinks vieną iš penkių pensijų kaupimo bendrovių. Gyventojai apie tai, kokia įmonė jiems priskirta, bus informuoti iki sausio pabaigos.

„Jeigu žmogus iki šiol nekaupė, o tai reiškia neturėjo jokio santykio su jokia kaupimo bendrove, tai ją parinksime atsitiktine tvarka. Bet jeigu asmuo jau kaupė anksčiau ir 2013 m. kaupimą sustabdė, jis vėl pradės kaupti toje pačioje bendrovėje ir jo amžių atitinkančiame gyvenimo ciklo pensijų kaupimo fonde“, – sakė „Sodros“ atstovas Saulius Jarmalis.

Teigiama, kad jaunesni nei 40 m. dirbantieji bus įtraukti į vieną iš penkių šiuo metu Lietuvoje veikiančių pensijų kaupimo bendrovių: „SEB investicijų valdymas“, „Swedbank investicijų valdymas“, „Luminor investicijų valdymas“, „INVL Asset Management“ ir „Aviva Lietuva“.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, S. Jarmalis patikino, kad visoms kaupimo bendrovėms nauji pensijų fondų dalyviai bus padalinti po lygiai atsitiktine tvarka. Todėl situacijos, kuomet viena bendrovė gautų daugiau naujų klientų nei kita, bus išvengta.

REKLAMA

Pasirinkus papildomai kaupti II pensijų pakopoje šiuo metu, žmonės gali pasirinkti, kokio rizikingumo fonduose jo pinigai bus investuojami. Štai jaunesniems darbuotojams rekomenduojama rinktis didesnės akcijų dalies fondą, kuris yra rizikingesnis, bet, kartu, ir jo tikėtina grąža didesnė. Vyresnio amžiaus dirbantiesiems į akcijų fondus tradiciškai patariama investuoti mažiau.

Tačiau greitu metu gyventojų įtraukimas į fondus bus reglamentuojamas kitaip. Jau nuo 2018 m. gruodžio 20 d. Lietuvos pensijų kaupimo bendrovės pradės siūlyti vadinamuosius gyvenimo ciklo fondus. Pastarieji bus skirstomi pagal dalyvių amžių. Naujo tipo fondai savo rizikingumą kaitalios palaipsniui.

REKLAMA
REKLAMA

Į tokio pobūdžio fondus nuo ateinančių metų pateks ir visi jaunesni nei 40 m. asmenys.

Sprendimui priimti turės pusmetį 

Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) vadovas Šarūnas Ruzgys naująją tvarką vadino optimalia. Jis pažymėjo, kad toks pats atsitiktinis gyventojų įtraukimas į privačius fondus buvo vykdomas ir kitose šalyse, pavyzdžiui, Latvijoje.

„Manome, kad toks sprendimas kelia mažiausiai ginčų, todėl vertiname teigiamai. Be to, žmogus, sausio mėnesį sužinojęs jam priskirtą bendrovę, galės bet kada ją pakeisti“, – pažymėjo Š. Ruzgys.

LIPFA atstovas kritiką išsakė tik dėl nustatytos amžiaus ribos žmonių, kurie įtraukiami į privačių pensijų kaupimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Siūlėme aukštesnę amžiaus ribą, bet buvo priimtas politinis sprendimas, brūkšnys nubrauktas ir jokios diskusijos nevyko“, – pažymėjo Š. Ruzgys.

Pagal 2019 m. įsigaliojančią naują tvarką, įtraukti į privatų pensijų kaupimą bus visi 18 m. sulaukę gyventojai, kurie turi darbą, galiojantį verslo liudijimą arba individualios veiklos pažymą, taip pat mažąją bendriją arba individualią įmonę.

„Sodros“ atstovai primena, kad atsisakyti kaupimo privačiame pensijų fonde bus galima iki 2019 m. birželio 30 d. Iki šios datos apie tokį savo sprendimą privaloma pranešti „Sodrai“.

Jeigu kaupti privačiame fonde asmuo visgi norės, įmokos pensijų kaupimui bus pradėtos nuskaičiuoti tik nuo ateinančių metų liepos 1 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų