REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki kitąmet startuojančios mokesčių reformos liko tik mėnuo, o vienas jos punktų, darbuotojų atlyginimo sutarčių keitimas, iki šiol kelia neaiškumų buhalteriams. Pastarieji tikina, kad sausį net gali kilti problemų su algos apskaičiavimu. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) ramina esą tokie nuogąstavimai nepagrįsti, o pasiruošti reformai laiko buvo apstu.

Iki kitąmet startuojančios mokesčių reformos liko tik mėnuo, o vienas jos punktų, darbuotojų atlyginimo sutarčių keitimas, iki šiol kelia neaiškumų buhalteriams. Pastarieji tikina, kad sausį net gali kilti problemų su algos apskaičiavimu. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) ramina esą tokie nuogąstavimai nepagrįsti, o pasiruošti reformai laiko buvo apstu.

REKLAMA

Nesupranta kokį skaičių naudoti

Dėl 2019 m. įsigaliosiančios naujovės, darbuotojų ir darbdavių įmokų „Sodrai“ sujungimo, iki šių metų gruodžio 31 d. privalo būti pakeistos visos darbo sutartys. Dėl vadinamojo įmokų konsolidavimo dabartinis atlyginimas naujoje sutartyje privalo būti padidintas 1,289 karto. Tačiau nors alga prieš mokesčius visiems ir bus nurodoma didesnė, bet „į rankas“ bus gaunama ne mažiau, kiek ir anksčiau.

„Po mokesčių gaunamas atlyginimas darbuotojui taip pat sumažėti negali. Darbuotojas, kuris manys, kad darbdavys pažeidė jo teises dėl darbo užmokesčio perskaičiavimo, turi teisę kreiptis į darbo ginčų komisiją“, – teigė SADM socialinio draudimo skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, blogai naujus atlyginimus apskaičiavusiems darbdaviams gresia ir baudos. Jeigu klaida įsivelia netyčia, darbdaviai ar kiti atsakingi asmenys gali būti priversti savo sąskaitą patuštinti nuo 150 iki 1450 eurų. Jeigu nusižengiama pakartotinai, baudos dydis jau gali būti nuo 1400 iki 3000 eurų. Už tyčinius pažeidimus gresianti bauda svyruoja nuo 2700 iki 6000 eurų.

REKLAMA

Tačiau buhalteriams kai kurie darbo sutartyse nurodytų algų perskaičiavimo niuansai kelia klausimų. Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos (LBAA) prezidentė Daiva Čibirienė tikino, kad nėra iki galo aišku, pagal kokią formulę atlyginimai turi būti perskaičiuoti tiems, kas dalį įmokų iš atlyginimo perves į privačius pensijų fondus.

„Asociacija nuogąstauja dėl papildomo pensinio draudimo. Ar reikės jį vertinti, kai mes, taikydami 1,289 koeficientą, skaičiuosime, ar gyventojo pajamos nesumažėjo. Kol kas aiškaus atsakymo nėra, ar tas procentas yra vertinamas, ar nėra.

REKLAMA
REKLAMA

O kodėl tai yra svarbu? Kai darbo užmokestis yra didesnis, tai jis gyventojui sumažėja, jeigu jis pasirenka taikyti 3 proc. Tada kyla dilema buhalteriui: ar turiu padidinti atlyginimą ant popieriaus, kad jo gaunama alga į rankas nesumažėtų, ar tiesiog neturėčiau kreipti dėmesio, kad ji sumažėja tik dėl 3 proc. įtakos?“, – sakė D. Čibirienė.

Sausį kils chaosas?

Kai kuriuos buhalterius taip pat glumina ir tai, kad atsakymus į rūpimus svarbius klausimus apie algų perskaičiavimą valstybinės institucijos vengia pateikti. Nors iki naujovių įsigaliojimo liko vos mėnuo, bet buhalteriams esą nurodomi tik bendrieji naujo mokesčių apskaičiavimo principai, o gyventojams pristatytoje kiek.lt skaičiuoklėje taip pat aptinkami netikslumai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad visa tai gali sukelti problemas apskaičiuojant sausio mėnesio algas.

Vis dėlto, buhalterių nerimas, anot ministerijos atstovų, yra nepagrįstas. Finansų ministerijos komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Erika Bogusevičiūtė pabrėžė, kad pasirinkimas, ar žmogus kaups pensijai, ir kiek, jokios įtakos perskaičiuojant atlyginimus neturi. Jai antrino ir SADM atstovas.

„Iki 2019 m. sausio 1 d. darbdavys, kurio „Sodros“ įmokos perkeliamos pagal darbo sutartį dirbančiam darbuotojui, privalo perskaičiuoti darbuotojo atlyginimą popieriuje. Perskaičiuojant, šis užmokestis padidinamas 1,289 karto ir atitinkamai pakeičiama darbo sutartis su darbuotoju – be išankstinio jo sutikimo.

REKLAMA

Pensijų kaupimo įmokos (1,8 proc. ar 3 proc.) įtakos darbo užmokesčio padidinimo koeficientui neturės“, – aiškino V. Kalinauskas. Jis buhalterių gąsdinimus apie gręsiančius nesklandumus sausio mėnesį vadina neturinčiais jokio pagrindo.

„Mokesčių reformai pritarta 2018 m. vasarą. Per pusmetį buvo galima tinkamai pasirengti artėjančiai reformai – pakeisti darbo sutartis su darbuotojais,pritaikyti apskaitos sistemas, taip pat perprasti naują darbo užmokesčio skaičiavimo tvarką.

Atlyginimų perskaičiavimas ir jų mokėjimas turi būti atliktas laiku ir negali vėluoti. Tie, kurie dar neatnaujino apskaitos sistemų, tą gali padaryti gruodį ar kitų metų sausį, nes atlyginimai už 2019 m. sausį bus mokami paskutinę sausio dieną arba vasario pradžioje“, – atkreipė dėmesį SADM socialinio draudimo skyriaus vedėjas.

REKLAMA

Skaičiuoklę kaltina dėl neatitikimų 

Sužinoti, kaip atrodys jūsų alga „ant popieriaus“ ir kiek gausite į rankas, jeigu papildomai kaupiate pensijų fonde, ar to nedarote, valdžios atstovai siūlo pasinaudojus „Kiek“ internetine skaičiuokle.

Tačiau pasak buhalterių, nuo spalio pabaigos veikianti skaičiuoklė gerai veikia tik modeliuojant scenarijus su nedidelėmis algomis. Kitu atveju paklaidos gali siekti ir kelis šimtus eurų. Be to, skaičiuoklės formulės skirtingoms algoms taiko vienodą NPD, nepaisydamos GPM skirtumų.

Tai, kad „Kiek“ skaičiuokle piktinasi ir kiti žmonės, lapkričio pradžioje jau rašė tv3.lt. Buvo atkreiptas dėmesys, kad kai kuriais atvejais joje yra žongliruojama skaičiais: pajamos į rankas atskaičius mokesčius nurodomos priskaičiavus ir pensijų kaupimui skirtus pinigus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SADM specialistai teigė, kad darbuotojo, kuris „į rankas“ uždirba 400 eurų ir nekaupia II pakopoje, darbo užmokestis „ant popieriaus“ dabar sudaro 456,93 eurus. Po Naujųjų metų darbo užmokestis „ant popieriaus“ sudarys 588,98 eurų.

Pensijų kaupimo įmoka, kaip ir iki šiol, turės įtakos darbo užmokesčiui „į rankas“.

Jeigu minėtą atlyginimą gaunantis žmogus 2019 m. nuspręs skirti 3 proc., savo atlyginimo papildomam pensijos kaupimui, į rankas jis gaus dviem eurais mažiau nei dabar – 398 eurus. Tiek pat, kiek ir dabar gaunama privačiame fonde kaupiant tik „Sodros“ lėšomis.

Darbuotojui, kuris šiuo metu uždirba 1000 eurų „į rankas“ ir nekaupia II pakopoje, darbo užmokestis „ant popieriaus“ sudaro 1315,79 eurų. Po reformos tokiu atveju darbo užmokestis „ant popieriaus“ sudarys 1696,05 eurų.

Na, o jeigu uždirbant 1000 eurų atlyginimą prieš mokesčius, bus nuspręsta 3 proc. skirti papildomam pensijos kaupimui, „į rankas“ žmogui atiteks 1001 euras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų