REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įsigaliojantys įvairūs mokestiniai pakeitimai reikš nemažai naujovių kiekvienam dirbančiam Lietuvos gyventojui. Keičiasi darbo užmokesčio ir išmokų skaičiavimo formulės, įsigalioja naujoviškos pensijų kaupimo tvarkos bei didesni akcizai. Naujienų portalas tv3.lt supažindina su pagrindiniais mokesčių pokyčiais, kurie visų laukia jau nuo 2019 m. sausio 1 d.

Skaityk lengvai

Įsigaliojantys įvairūs mokestiniai pakeitimai reikš nemažai naujovių kiekvienam dirbančiam Lietuvos gyventojui. Keičiasi darbo užmokesčio ir išmokų skaičiavimo formulės, įsigalioja naujoviškos pensijų kaupimo tvarkos bei didesni akcizai. Naujienų portalas tv3.lt supažindina su pagrindiniais mokesčių pokyčiais, kurie visų laukia jau nuo 2019 m. sausio 1 d.

REKLAMA
Skaityk lengvai

Viena svarbiausių naujovių kitąmet, kurią pajaus kiekvienas dirbantysis, bus darbuotojo ir darbdavio mokamų mokesčių sujungimas. Dėl šios priežasties algos dirbant pagal darbo sutartis prieš mokesčius ūgtelės 28,9 proc. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija tikisi, kad ši naujovė paskatins šešėlio nykimą darbo santykiuose, darbuotojui matant darbdavio sumokamą socialinio draudimo įmokų dalį.

Pastarasis pokytis lems ir kitų mokesčių tarifų korekcijas.

Nuo atlyginimo bus mokamas jau nebe 15 proc., o 20 proc. arba 27 proc. dydžio gyventojų pajamų mokestis (GPM). Didesnis, 27 proc. GPM bus taikomas, pajamoms viršijant 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU). Šiuo metu VDU Lietuvoje siekia 808,7 euro.

REKLAMA
REKLAMA

15 proc. GPM bus ir toliau taikomas už 2018 m. ar anksčiau apskaičiuotas pajamas, kurios bus išmokėtos 2019 m. Taip pat tokio dydžio tarifas bus taikomas ligos, tėvystės ir motinystės, vaiko priežiūros išmokoms, dividendams, pajamoms gautoms iš individualios veiklos. Be to, ir kitoms apmokestinamoms pajamoms, gautoms ne iš darbo santykių ir kurios neviršija 120 VDU – palūkanoms, honorarams, azartinių lošimų laimėjimams ir panašiai.

REKLAMA

Tiesa, dalį GPM kitąmet bus galima ir susigrąžinti. Nuspręsta, kad legaliai perkant automobilių remonto, statybos ar auklių, namų tvarkytojų paslaugas, už pastarąsias bus galima susigrąžinti dalį sumokėti GPM. Tačiau per metus ši suma negalės viršyti 2000 eurų.

2019 m. keisis ir neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD). Jis pasieks 300 eurų per mėnesį. Be to, palaipsniui didės ir NPD taikymo ribos. Ateinančiais metais jis galios 2 VDU dydžio pajamoms, vietoje šiuo metu esančios 1,3 VDU taikymo ribos.

Darbdavio ir darbuotojo mokesčių konsolidavimas lemia ir tai, kad abi „Sodros“ įmokos (VSD ir PSD) bendrai sumažės 0,55 procentinio punkto ir sudarys 19,5 proc. (iš jų PSD dalis bus 6,98 proc.).

REKLAMA
REKLAMA

NPD pokyčius lėmė ir nuo sausio 1 d. didėsiantis minimalus mėnesinis atlyginimas (MMA). Jis pasieks 555 eurus „ant popieriaus", arba 430 eurų į rankas – 30 eurų daugiau nei kai kurie dirbantieji gauna šiuo metu.

Ligos, motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros ir nedarbo išmokos ir toliau bus apskaičiuojamos kaip ir dabar. Vienintelis skirtumas, kaip pažymi „Sodra“, yra tas, kad jeigu į trijų mėnesių laikotarpį, pagal kurį apskaičiuojama išmoka, pateks ir mėnesiai iš 2018 m., tuo metu turėtos draudžiamosios pajamos bus padaugintos iš 1,289.

Dar viena itin svarbia mokesčių reformos dalimi taps „Sodros“ įmokų lubų įvedimas. Šios lubos reiškia pajamų sumą, kurią viršijus pajamos nebėra apmokestinamos. Jos 2019 m. sieks 8950 eur per mėnesį iki mokesčių. Tiesa, lubos negalios sveikatos draudimo įmokoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ateinančių metų kovo 1 d. gyventojai taip pat sulauks ir didesnių akcizų. Dėl didinamo akcizo tabakui ir jo gaminiams, skaičiuojama, kad cigarečių pakelio (20 vienetų) kaina vidutiniškai gali ūgtelėti 0,11 euro, cigarilių pakelio (10 vienetų) – 0,12 euro, o 30 g rūkomojo tabako apie 0,3 euro. Be to, nuspręsta įvesti akcizą ir elektroninių cigarečių skysčiui. Vienas mililitras šio skysčio bus apmokestintas 0,1 euro.

Pokyčiai ateinančiais metais laukia ir nekilnojamąjį turtą parduosiančių lietuvių, ypač jeigu jis bus brangus. Nuo sausio 1 d. iš NT pardavimo gautoms pajamoms, kurios viršys 120 VDU, bus taikomas 20 proc. tarifas. Ta apmokestinamų pajamų dalis, kuri 120 VDU neviršys, ir toliau bus apmokestinama 15 proc. GPM tarifu kaip iki šiol.

REKLAMA

Kartu su mokesčių reforma koja kojon 2019 m. eis ir pakeitimai pensijų sistemoje, ypač II pensijų pakopoje. Visi dirbantieji iki 40 m. bei dabartiniai dirbantieji bus automatiškai įtraukiami į ir kaupimą privačiame pensijų fonde. Tiesa, to, pranešus „Sodrai“, bus galima atsisakyti.

Be to, nebeliks „Sodros“ pervedimų į privačius pensijų fondus. Dėl to kaupimas pastaruosiuose nereikš mažesnės „Sodros“ pensijos. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skelbia, kad dirbantieji galės kaupti 3 proc. nuo savo darbo užmokesčio. Jeigu to daryti jie nenorės, egzistuos galimybė kaupti nuo 1,8 proc. ir 3 proc. lygį pasiekti per penkerius metus.

Kaip ir iki šiol, taip ir nuo ateinančių metų kaupimas antroje pensijų pakopoje bus remiamas valstybės. Kiekvienam dirbančiajam, kuris skirs 3 proc., valstybė papildomai skirs 1,5 proc. dydžio nuo šalies VDU paramą.

REKLAMA

Kaip ir iki šiol, egzistuos GPM lengvata kaupiantiems III pakopos pensijų fonduose. Nuo 2019 m. maksimali suma, norint pasinaudoti šia lengvata, sieks 1500 eurų. Kitaip tariant, už kaupimą šiame fonde bus daugiausiai galima susigrąžinti 300 eurų.

2019 m. nuspręsta ir nuo 30 eurų iki 50 eurų per mėnesį padidinti vadinamuosius vaiko pinigus. Ši išmoka skiriama kiekvienam vaikui nuo jo gimimo iki 18 metų ir vyresniems, jeigu jie mokosi pagal bendrojo ugdymo programą. Tiesa, šie pinigai negali būti skiriami ilgiau, nei vaikams sukaks 21 metai.

Suma, skiriama neįgaliam vaikui išaugs iki 69,92 eurų. Be to, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikams prie vaiko pinigų bus mokama papildoma 20 eurų dydžio išmoka. Tai reiškia, kad minėtų šeimų vaikams išmoka 2019 m. kiekvienam vaikui sieks po 70 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų