REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Vartai prie Kauno Partizanų g. 40 namo  (nuotr. skaitytojo)

Aplink kai kuriuos daugiabučius kylančios aukštos, kartais net 1,9 m siekiančios tvoros ne juokais siutina kauniečius. Jie piktinasi, kad toks teritorijų žymėjimas ne tik bjauroja miestą, bet ir sukelia kasdienių problemų gyventojams. Tačiau Kauno urbanistai atkerta: daugiabučių kiemai nėra saugomos teritorijos, todėl ir apsitverti neturėtų būti sunku.

3

Aplink kai kuriuos daugiabučius kylančios aukštos, kartais net 1,9 m siekiančios tvoros ne juokais siutina kauniečius. Jie piktinasi, kad toks teritorijų žymėjimas ne tik bjauroja miestą, bet ir sukelia kasdienių problemų gyventojams. Tačiau Kauno urbanistai atkerta: daugiabučių kiemai nėra saugomos teritorijos, todėl ir apsitverti neturėtų būti sunku.

REKLAMA

Automobilių neturi kur dėti 

Į tv3.lt besikreipusi Kauno Dainavos rajone, Partizanų g. 42 A name gyvenanti Laima Neninskienė teigė su tveriamų daugiabučių kiemų keliamomis problemomis susidūrusi asmeniškai. Greta esantis Partizanų g. 40 namas nusprendė jam priklausančio sklypo ribas įtvirtinti tvora bei jau įrengė elektrinius vartus į savo kiemą. Į pastarąjį dabar patekti gali tik minėto namo gyventojai.

„Atsirado neadekvatus parkavimo vietų paskirstymas kvartale esantiems namams. Dabar 40 namo aikštelėje stovi aštuoni – dešimt automobilių, ji beveik visada tuščia. Tuo tarpu pas mus viskas perpildyta, statyti mašinų kartais nėra kur“, – skundėsi L. Neninskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Maža to, aptvėrus visą Partizanų g. 40 sklypą bus užtverti bendrai aplinkinių namų gyventojų naudojami pėsčiųjų takai.

Moters teigimu, tvorų statymo prie daugiabučių vajus prasidėjo Kauno miesto savivaldybei šįmet paskelbus kiemų tvarkymo programą. „Svajonių kiemu“ pavadinta programa daugiabučių namų gyventojus skatina atnaujinti ir sutvarkyti kiemus. Na, o pateikę atitinkamą prašymą savivaldybei, kauniečiai gali tikėtis iki 50 proc. kiemo tvarkymo išlaidų kompensavimo.

REKLAMA

Pašnekovės teigimu, kai kurie miesto daugiabučiai ne tik susitvarko kiemus įsirengdami automobilių stovėjimo vietas, atnaujindami vaikų žaidimų aikšteles, bet ir neretai apsitverdami teritoriją. L. Neninskienę ypač piktina ir itin paprasta tokių tvorų statymo tvarka.

„Daug gyventojų su tokia tvarka nesutinka, dėl tvorų gretimų namų kaimynų net neatsiklausiama. Užtenka Kauno savivaldybės tinklalapyje įkelti skelbimą, kad prie vieno ar kito daugiabučio formuojamas sklypas, bus patvirtintas to projektas.

Jeigu per dešimt dienų projekto niekas neapskundžia, tuomet jis įgyvendinamas. O savivaldybės tinklalapį juk retas kas skaito. Mes irgi apie būsimas tvoras sužinojome tik pamatę, kad teritorijoje vyksta matavimai“, – tikino L. Neninskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tvoros piktina ir parlamentarą

Kaunietė pažymėjo, kad šiuo klausimu jau keletą sykių su kitais namo gyventojais kreipėsi į miesto savivaldybę, siuntė raštus su parašais, bet atsakymas visada tas pats: gyventojai pražiopsojo skundams skirtą terminą.

Partizanų g. 42 A gyventojai į pagalbą neseniai pasikvietė ir jų apygardoje išrinktą Seimo narį Laurą Stacevičių. Pastarasis, anot L. Neninskienės, pažadėjo tartis su savivaldybės atstovais ir rasti sprendimą.

Kaip tv3.lt patvirtino pats L. Stacevičius, su atsakingais savivaldybės asmenimis bus siekiama išspręsti įėjimo pro būsimą tvorą problemą.

„Pati tendencija mieste dėl tų tvorų nėra gera. Ateityje galime turėti situaciją, kai visi namai apsitveria ir tokiu būdu atrodysime tikrai keistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manau, kad tveriant daugiabučius gretimi namai ir jų gyventojai turi būti įspėti, tam pritarti. Dabar, kai informacija patalpinama savivaldybės tinklalapyje, ši informacija dažnai netikrinama, jos nepamato aplinkiniai namai ir įstaigos“, – sakė L. Stacevičius.

Pykstančių dėl tvorų neskaičiuoja

Ir nors daliai gyventojų vis populiarėjantys užtverti daugiabučių kiemai kelia pasipiktinimą, Kauno savivaldybės urbanistai jose nieko blogo neįžvelgia.

„Tvoros, kuriomis tveriami daugiabučių namų sklypai, dažniausiai papuola į nesudėtingų statinių, kurie nėra saugomose teritorijose, grupę. Tokiu atveju teisės aktų nustatyta tvarka statybos leidimai yra neprivalomi“, – atsiųstame komentare raštu teigė Kauno savivaldybės urbanistikos ir miesto planavimo skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.

REKLAMA

Urbanistas patikino esą kauniečiai dėl tvorų statymo dažniausiai kreipiasi tik tais atvejais, kai pasikeičia ilgai buvęs pėsčiųjų takas ar pravažiavimas. Tiesa, N. Valatkevičius pridūrė, kad formuojant daugiabučio sklypą yra numatyti ir apribojimai.

„Sklypo formavimo procedūrose nustatomi pagrindiniai apribojimai ar suteikiamos teisės gretimoms valdoms naudotis formuojamu sklypu, šaligatviais, pravažiavimais, automobilių aikštelėmis servituto teise. Esant įregistruotiems servitutams, užtvarų tvėrimas turi tapti susitarimo objektu tarp sklypo savininkų ir tų asmenų, kuriems servitutas suteikia teisę naudotis šiuo sklypu praėjimui ar pravažiavimui", – teigiama N.Valatkevičiaus komentare.

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio duomenimis, šįmet pagal minėtą „Svajonių kiemo“ programą buvo pasirašytos 84 sutartys. Skaičiuojama, kad, jeigu kiemų remonto projektai bus įgyvendinti, Kauno savivaldybė tam skirs apie 300 000 Eur. Kiek konkrečiai Kauno daugiabučių artimiausiu metu planuoja apsitverti, savivaldybės specialistai atsakyti negalėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų