REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdžia su augančiomis maisto produktų kainomis kovos ir pasitelkdama kai kurių ekspertų kritikuojamus kuponus, vadinamuosius „e - vaučerius“, trečiadienį per Vyriausybės pasitarimą pareiškė žemės ūkio ministras Bronius Markauskas. Pastarųjų kiekvienas ikimokyklinio amžiaus vaikus auginantis gyventojas galės įsigyti po tris vienetus kas mėnesį, tačiau, tik tokiu atveju, jei kitąmet naujovei pritars Seimas.

Valdžia su augančiomis maisto produktų kainomis kovos ir pasitelkdama kai kurių ekspertų kritikuojamus kuponus, vadinamuosius „e - vaučerius“, trečiadienį per Vyriausybės pasitarimą pareiškė žemės ūkio ministras Bronius Markauskas. Pastarųjų kiekvienas ikimokyklinio amžiaus vaikus auginantis gyventojas galės įsigyti po tris vienetus kas mėnesį, tačiau, tik tokiu atveju, jei kitąmet naujovei pritars Seimas.

REKLAMA

Skvernelis: tai nėra tik oro virpinimas

Jeigu tam bus pritarta, jais galėtų pasinaudoti visi gyventojai, pirkdami produktus šviežiais žemės ūkio produktais prekiaujančiose prekybos vietose. Elektroninės formos kuponų per mėnesį bus galima įsigyti ne daugiau nei tris vienetus. Vaučerį gauti bus galima QR kodo pavidalu, arba kaip SMS pranešimą, taip pat elektroniniu paštu. 

„Sistemos principas tas, kad tai bus laisvanoriška sistema. Galės įsigyti vaučerius visi ikimokyklinio amžiaus vaikus auginantys. Tokiu būdu skatinami žmonės bus skatinami lankytis mažose maisto parduotuvėse“, - kalbėjo B. Markauskas, pažymėjęs, kad kitąmet žadama skirti iki 5 mln. eurų paramą smulkioms prekybos vietos steigtis. 

REKLAMA
REKLAMA

Tikėtina, kad pilotinė e- vaučerių sistema turėtų startuoti nuo ateinančių metų liepos mėnesio. Būtent iki šio laikotarpio planuojama su Europos Komisija suderinti visas nuostatas dėl tokio pobūdžio paramos teikimo. Vyriausybės teigimu, tikimybė, kad tokiam pasiūlymui nepritars Briuselis, beveik neegzistuoja. Be to, 2019 m. pavasario sesijos metu Seimas taip pat turės balsuoti dėl e-vaučerių projekto.

REKLAMA

Vienas vaučeris, kuris galiotų vieną mėnesį, suteiktų jį įsigijusiems asmenims 20 proc. nuolaidą ir galios visoje Lietuvos teritorijoje, smulkiajam ir vidutiniam verslui priklausančiose parduotuvėse, kurios atitiks tam tikrus reikalavimus. Tikėtina, kad vaučeriams bus naudojamos mobiliosios aplikacijos.

Kaip po vyriausybės posėdžio teigė premjeras Saulius Skvernelis, siekiama sumažinti statistinio Lietuvos namų ūkio maistui išleidžiamų pajamų dalį.

„Nenorime, kad ir toliau Lietuvoje vidutinis namų ūkis išleistų dvigubai daugiau maisto prekėms, nei vidutinis ES šalių namų ūkis. Ir tai nėra tik bandymas suvirpinti orą, o konkretūs pasiūlymai ir sprendimai“, – kalbėjo premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Skelbs kainas einamuoju metu 

Vyriausybės posėdyje kalbėjusio B. Markausko teigimu, nuo ateinančių metų taip pat planuojama atnaujinti tinklalapį www.produktukainos.lt, kuriame bus skelbiamos mažmeninės populiariausių 20 maisto produktų pardavimo kainos konkrečiuose prekybos tinkluose ir kita vartotojams aktuali informacija.  Be to, 2019 m. vasario mėnesį vyriausybė pažadėjo pateikti tyrimo apie kainų kitimo tendencijas rezultatus. Ministrų teigimu, tokia priemonė esą skatintų prekybininkus mažinti kainas.

Kaip vyriausybės pasitarime teigė ūkio ministras Virginijus Sinkevičius, kovojant su kainų kilimu parengtame konkurencijos įstatymo pakeitimo projekte taip pat numatomas Konkurencijos tarybos galias išplėtimas, įpareigojant pastarąją ją tikrinti ne tik sutartį tarp prekybininkų ir tiekėjų, ar joje nėra draudžiamų veiksmų, bet taip pat ir veiksmus iki ir po sutarties pasirašymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės pasitarime taip pat buvo prisiminti ir garsieji S. Skvernelio laiškai didžiųjų Europos mažmeninės prekybos tinklų atstovams, kviečiant juos investuoti Lietuvoje. 

„Dėl to, kad premjeras jau kreipėsi į tryliką prekybos tinklų, kviesdamas juos investuoti Lietuvoje, tai „Investuok Lietuvoje“ dirba ties šiuo pavedimu“, – sakė V. Sinkevičius,pridurdamas, kad ateityje bus įvertinta ir prekybos tinklų maržos ribojimo galimybė.

V. Sinkevičius posėdyje taip pat demonstravo vadinamąjį prekybos tinklų koncentracijos žemėlapį, kuriame matoma didžiausia didžiųjų prekybos tinklų koncentracija. Tarp didžiųjų šalies miestų labiausiai išsiskiria Vilnius, kuriame šių tinklų koncentracija viršija 85 proc. Panaši situacija yra ir Klaipėdoje, Visagine. 

REKLAMA

Rengia ir kitas priemones 

Vyriausybė posėdyje, skirtame vadinamajam kainų mažinimui, pasiūlė mažinti biurokratinę naštą smulkiesiems verslininkams. Šiuo metu parengta 16 priemonių, kurių naudą pajaustų, pavyzdžiui, verslai, vykdantys mažos apimties mažmeninę prekybą, prekiaujantys savo užauginta žemės ūkio produkcija, mažais kiekiais gaminantys negyvūninio maisto produktus.

Siūloma stiprinti ir papildomų galių suteikti Konkurencijos tarybai - taryba tikrins ne tik sutartį tarp prekybininko ir tiekėjo, ar joje nėra draudžiamų veiksmų, bet taip pat ir veiksmus iki ir po sutarties pasirašymo.

Taip pat numatoma suteikti Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai įgaliojimus atlikti ,,slaptojo pirkėjo“ tyrimus, suteikti įgaliojimus blokuoti prieigą prie vartotojų teises pažeidžiančių interneto svetainių. 

Minėtus kainų mažinimo priemonių paketo įstatymų projektus Vyriausybė priims paskutinę lapkričio savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų