REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) duomenimis Vilniuje iki šiol yra įgyvendinti 174 renovacijos projektai. Šiuo metu Vilnius pirmauja pagal įgyvendintų projektų skaičių.

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) duomenimis Vilniuje iki šiol yra įgyvendinti 174 renovacijos projektai. Šiuo metu Vilnius pirmauja pagal įgyvendintų projektų skaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienus iš sėkmingiausių renovacijos rezultatų demonstruoja 375-osios daugiabučių namų savininkų bendrija Vilniuje, kurioje visi daugiabučiai yra renovuoti. Kokia tokios sėkmės paslaptis?

REKLAMA

Pradžia nebuvo lengva

375-osios daugiabučių namų savininkų bendrijos vadovas Algis Burneika pasakoja, kad pradėjus rinkti parašus namų renovacijai teko nueiti sunkų ir ilgą kelią: „Sutinkančių renovuoti daugiabutį gyventojų parašų rinkimas pirmajam kvietimui daugiabučiams renovuoti truko net 8 mėnesius ir deja, bet neužteko pasiekti būtino 55 proc. gyventojų sutikimo renovacijai.“

Visgi keleto daugiabučių gyventojų dauguma pritarė būsto atnaujinimui ir šiuo pavyzdžiu jie paskatino visus kitus aplinkinius gyventojus dar kartą persvarstyti galimybę renovuoti savo būstą.

REKLAMA
REKLAMA

„Gyventojai pamatė, kad renovuojami daugiabučiai gražėja su kiekviena diena, todėl panoro atnaujinti ir savo būstą. Praėjus pirmajam šildymo sezonui, po naujų metų iniciavome antrą parašų rinkimą ir tuomet vos per tris savaites surinkome net 78 proc. pritariančių gyventojų parašus“, – prisimena 375-osios daugiabučių namų savininkų bendrijos vadovas.

Svarbu supažindinti su renovacijos nauda

Jis pasakoja, kad tokiam rezultatui reikėjo įdėti nemažai pastangų: „Daug laiko skyrėme gyventojų susirinkimams, kuriuose aiškinome apie renovacijos naudą: didėjanti būsto kaina, balkonai yra įstiklinami, sumažėja daugiabučio pralaidumas šilumai, todėl ženkliai, net iki 50 proc., sumažėja išlaidų šilumos energijai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis džiaugiasi, kad pasyvų gyventojų požiūrį į renovaciją greitai pakeitė aktyvus įsitraukimas: „Pirmiausia gyventojai nesuprato renovacijos naudos, bet dabar visi yra patenkinti atliktais darbais ir ateina padėkoti už įgyvendinimą. Mums pasisekė, jog spėjome pasinaudoti valstybės teikiama 40 proc. lengvata. Gyventojai supranta, kad sprendimas renovuotis buvo priimtas reikiamu laiku.“

Pasikeitusios sąlygos kalba pačios už save

A. Burneika pasakoja, kad kitų miestų bendrijos dažnai jo teiraujasi, kaip 375-osios daugiabučių namų savininkų bendrijoje pavyko ypač teigiamų tokių rezultatų.

REKLAMA

„Prieš kelerius metus sulaukiau skambučio iš Vilniaus šilumos tinklų, kurie teiravosi, ar mes baigėme šildymo sezoną anksčiau, nes viename daugiabutyje nėra duomenų apie šilumos suvartojimą. Buvo teiraujamasi apie daugiabutį, kuriame tikrai šildymo sezoną baigėme anksčiau., nes jis buvo renovuotas“, – kalba pašnekovas.

Renovacija taupo pinigus ir laiptinių šildymo klausimu. 2017 metais visose bendrijos daugiabučių laiptinėse nebuvo įjungtas šildymas. Anot A. Burneikos, renovuotų daugiabučių laiptinių durys ypač sandarios, įdėti nauji langai, todėl nėra poreikio šildyti laiptinę. Visgi, jis pastebi, kad kai kurie gyventojai yra aplaidūs ir palieka praviras laiptinės duris ar net langus, tokia aplaidi praktika išleidžia šilumą į lauką.

REKLAMA

Laukia aplinkos tvarkymo darbai

Dabar 375-osios daugiabučių namų savininkų bendrijoje jau renovuoti visi daugiabučiai ir yra patvirtintas techninis projektas teritorijos tvarkymo darbams.

„Vilniaus savivaldybės Taryba patvirtino Bendrijos projektą su skiriamu daliniu finansavimu aplinkos tvarkymo darbams. Planuojama, kad atsiras naujos ir platesnės automobilių stovėjimo aikštelės, šaligatviai ir geresnis apšvietimas kiemuose“, – teigia A. Burneika.

Jau pavasarį, sutvarkius įvažiavimus ir kiemus, bendruomenė galės prisidėti prie bendro aplinkos kūrimo. Pašnekovas pastebi, kad gyventojai jau laukia kiemų tvarkymo darbų pradžios – sutvarkius aplinką gyventojai galės toliau plėsti savo gėlynus, kuriuos patys ir prižiūri“, – priduria pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų