REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Alkoholis (nuotr. Fotodiena.lt)

Seimas po pertraukos grįžta prie alkoholio apribojimų, šįkart nusitaikydamas į alkoholio tarą, darbuotojų blaivumą darbo vietoje bei į alkoholį panašius žaislus. Tiesa, verslas prieš draudimus piestu nestoja, bet mano, kad ras būdą prisitaikyti.

25

Seimas po pertraukos grįžta prie alkoholio apribojimų, šįkart nusitaikydamas į alkoholio tarą, darbuotojų blaivumą darbo vietoje bei į alkoholį panašius žaislus. Tiesa, verslas prieš draudimus piestu nestoja, bet mano, kad ras būdą prisitaikyti.

REKLAMA

Seimas ketvirtadienio posėdyje svarstys 4 skirtingų parlamentarų siūlomus Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus. Kad įstatymo pasikeitimai įsigaliotų, Seimas balsuos dar du kartus.

Galas pintoms

Viena iš siūlomų pataisų – dar metų pradžioje „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio įregistruota iniciatyva drausti prekiauti stipriu alumi plastikinėje pakuotėje pagal formulę – kuo silpnesni gėrimai, tuo didesnė pakuotė leidžiama.

Parlamentaras siūlo drausti prekiauti, pavyzdžiui, alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 7,5 procento, išpilstytus į didesnę negu 0, 2 litro tarą. Išimtis numatoma tik gėrimams, kurie išpilstyti į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą. Pataisose taip pat numatomi ribojimai dėl didesnėms nei 0,25 l, 0,3 l, 0,35 l ir 0,5 l dydžio taroms, priklausomai nuo alkoholio stiprumo.

REKLAMA
REKLAMA

„Siūlymo esmė – ne iš karto visam alui mažinti tūrį, o pagal jo stiprumą. Tai yra diferencijuotas dydis. Tai pirminis, žalias variantas, paimtas iš kai kurių Europos Sąjungos šalių, kurios stiprų alkoholį normuoja į mažą tarą. Esminis dalykas – eliminuoti plastikinius butelius“, – pristatydamas projektą Seime šiemet sakė R. Žemaitaitis.

REKLAMA

Jei Seimas pritartų įstatymo pataisoms, tektų atsisveikinti su prieš porą metų Lietuvoje pradėtomis pardavinėti alaus pintomis. R. Žemaitaitis siūlo drausti pardavinėti stipresnius nei 6 proc. alkoholinius gėrimus didesnėje nei 0,5 litro taroje. Kadangi Lietuvoje parduodama būtent angliška pinta (0,568 l), prekyba jomis, kai tokioje taroje stipresnis nei 6 proc. alkoholio gėrimas, būtų uždrausta.

Nusitaikė į „jogurtinę“ degtinę

Grupės Seimo narių įregistruotose Alkoholio kontrolės įstatymo pataisose siūloma uždrausti prekiauti į didesnės nei 0,2 l talpos plastikinę pakuotę – „bambalius“ – išpilstytais gėrimais, kurių alkoholio koncentracija didesnė nei 6 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat siūloma uždrausti prekiauti gėrimais, išpilstytais į puodelio tipo pakuotę nuplėšiamu dangteliu. Liaudiškai degtinė tokiame indelyje vadinama „jogurtuku“.

Pasak pataisas Seimo nariams pristačiusio konservatoriaus Pauliaus Saudargo, tokios taros reprezentuoja žemiausią alkoholio vartojimo kultūrą, kokia tik gali būti. Parlamentaras patikino, kad ši įstatymo pataisa neturės įtakos, pavyzdžiui, suvenyriniam alkoholiui. Šis draudimas paliestų alaus, fermentuotų gėrimų ir alkoholinių kokteilių grupes.

„Būtent šio tipo produktus vartoja daugiausiai jau problemą turintys asmenys, tie, kurie linkę arba jau serga alkoholizmu“, – Seime kalbėjo P. Saudargas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, siekiant uždrausti prekiauti alkoholiu tam tikroje taroje, parlamentarai turėtų gauti Europos Komisijos leidimą.

Reikia atsižvelgti į gyvenimą

Verslininkai nepuola pastarosios idėjos smerkti, bet ir pritarti neskuba. Štai Legalaus verslo aljanso prezidentas Romas Apulskis vienareikšmiškai pritaria drausti prekiauti „jogurtine“ degtine, nes tai „kažkokia nesąmonė“.

Tuo metu „bambalių“ klausimu R. Apulskis nėra toks kategoriškas. Jo teigimu, reikia atsižvelgti į gyvenimą ir tai, ko siūlymu siekiama, „jeigu siekiama paveikti alkoholikus, tada laipsnių riba ne beprasmė“.

„Alkoholikai, taip, jie perka stiprų alų „bambaliuose“. Silpną alų „bambaliuose“ perka iš principo daugiau žmonių. Pavyzdžiui yra alaus pilstyklos, kurios pilsto belgišką, užsienietišką alų į tuos litrinius butelius. Tai kažko tokio blogo aš nematyčiau, kad reikia uždrausti. Tai neturi kažko bendro su alkoholizmu“, – tv3.lt sakė R. Apulskis.

REKLAMA

Kadangi įstatymas numato išimtis alkoholio tarai, R. Apulskis neatmeta galimybės, kad verslas prisitaikys ir tarą pilstys į stiklinę ar keramikinę tarą, tačiau tai pareikalautų papildomų išlaidų.

„Nealkoholiniai“ žaislai

Kita svarstysima Alkoholio kontrolės įstatymo pataisa draustų Lietuvoje gaminti ir parduoti maisto produktus, žaislus ir kitas prekes, skirtas vaikams ir paaugliams, kurių dizainas imituoja alkoholinius gėrimus.

Pataisą įregistravusi grupė Seimo narių savo pasiūlymą grindžia manymu, jog tokios prekės „ugdo jaunimo įprotį vartoti alkoholį, skatina šio žalingo įpročio paplitimą visuomenėje ir yra susijęs su suaugusiųjų tolerancija jaunimo alkoholio vartojimui“.

REKLAMA

Patikros darbuotojams

Taip pat grupė Seimo narių, tarp kurių – daugumos Seimo frakcijų atstovai, siūlo papildyti įstatymą naujomis nuostatomis. Siūloma numatyti galimybę pavojingus darbus dirbančius darbuotojus, asmenis, vairuojančius antžeminio, vandens ir oro transporto priemones, tikrinti dėl neblaivumo net ir nesant pagrįstų įtarimų dėl galimo darbuotojų neblaivumo.

Taip pat siūloma darbdaviams numatyti pareigą užtikrinti, kad atitinkamų darbuotojų blaivumas būtų tikrinamas ne tik prieš darbo pradžią, reisą, bet ir prieš darbą apskritai. Be to, darbdaviai būtų įpareigoti saugoti darbuotojų blaivumo testų informaciją.

Pataisų iniciatoriai tikisi sumažinti alkoholio suvartojimą didžiausios rizikos asmenų grupėje, t. y. tarp menką išsilavinimą turinčių ir fizinį darbą atliekančių asmenų. Taip pat siekiama sumažinti nelaimingų atsitikimų riziką tuose darbuose, kur galimos skaudžiausios pasekmės darbuotojų sveikatai ir gyvybei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų