REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Lietuvoje prasidėjus daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programai, Akmenės savivaldybės atstovai bei gyventojai nepraleido progos ir aktyviai įsitraukė į renovacijos procesą.

Lietuvoje prasidėjus daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programai, Akmenės savivaldybės atstovai bei gyventojai nepraleido progos ir aktyviai įsitraukė į renovacijos procesą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vien 2018-aisiais atnaujinti 5 namai, o nuo 2013-ųjų taupiais bei šiltais būstais jau džiaugiasi 36 daugiabučių gyventojai.

REKLAMA

Savivaldybės atstovų pastangos davė vaisių

Gyventojų informavimas – geriausias kelias į sėkmingą renovacijos procesą. Tokiu principu vadovaujasi daugiabučių modernizavimo procesą Akmenėje prižiūrinčios viešosios įstaigos direktorius Benediktas Balkauskas. Anot jo, gyventojų informavimas vyksta nuolat, o bendradarbiavimas tarp skirtingų savivaldybės institucijų padeda pasiekti geriausią rezultatą.

„Per ateinančius dvejus metus ketiname renovuoti apie 20 daugiabučių namų, todėl planuojame susitikti su visų šių daugiabučių gyventojais. Į susirinkimus einame kartu su kolegomis, iš įmonės, prižiūrinčios Akmenės šilumos tinklus, o tai mums leidžia plačiau pristatyti renovacijos galimybes bei privalumus. Jų metu labiausiai akcentuojame senos statybos namų vidaus sistemų nusidėvėjimą bei būtinybę renovuoti daugiabučius, nepamirštant atlikti ir vidaus modernizavimo darbų“, – teigia pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Toks savivaldybės atstovų įdirbis jau davė vaisių – visi atnaujinti namai pasiekia ne žemesnę nei C energinio efektyvumo klasę, o gyventojai gauna kelis kartus mažesnes sąskaitas už šildymą.

„Naujosios Akmenės senamiestyje stovinčiuose namuose po renovacijos gyventojai už šildymą moka net 4 kartus mažiau. Tokia pati situacija ir viename daugiabutyje, kurio gyventojai pasirinko ventiliuojamą fasadą – šildymo kainos sumažėjo kelis kartus ir tesiekia nuo 22 iki 26 eurų. Tokie kainų skirtumai lemia, jog net ir skeptiškiausia grupė – mažas pajamas gaunantys žmonės į renovaciją žiūri labai teigiamai“, – įžvalgomis dalinasi B. Balkauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo pagrindų sutvarkytas senamiestis

Vis labiau populiarėjanti kvartalinė renovacija neaplenkė ir Naujosios Akmenės – čia sutvarkyti ne tik daugiabučiai bet ir senamiesčio infrastruktūra. Benedikto Balkausko teigimu, renovuotų namų gyventojai patys aktyviai imasi tvarkyti ir namų aplinką, o savivaldybė noriai prisideda.

„Modernizuotų daugiabučių gyventojai patys nevengia rodyti iniciatyvos – aplink namus sodina želdinius, tvarko aplinką. Mes ir patys daug dėmesio skiriame aplinkos bei infrastruktūros tvarkymui – atsirado nauja gatvė, efektyvesnis nuotekų surinkimas, sutvarkyti šaligatviai, mašinų stovėjo aikštelės, apšvietimas. Nors darbai dar nebaigti, džiaugiamės, jog gyventojai patys noriai prisideda ir tvarko vietas, kurios projektuose nėra numatytos“, – teigia pašnekovas.

REKLAMA

Jo teigimu tokios iniciatyvos jau vykdomos visame mieste, o daugiabučių gyventojai, kurie nesutiko pilnai atnaujinti būstų, tai daryti suskubo dabar.

„Vykdant senamiesčio kvartalinę renovaciją, vieno namo gyventojai buvo labai užsispyrę – nors sutiko atnaujinti daugiabučio išorę, šildymo sistemų atnaujinimui priešinosi. Praėjus kiek laiko, šiandien su tais pačiais gyventojais jau deramės dėl naujų sistemų diegimo, skiriamos paramos“, – šypteli pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų