REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau kitąmet Lietuvos gyventojams už miltus ir jų gaminius bei pieno ir mėsos produktus teks mokėti daugiau. Viena to priežasčių – itin brangstančios grūdų kainos, teigė tv3.lt studijoje viešėjęs prekybos tinklo „Norfa“ savininkas Dainius Dundulis.

Jau kitąmet Lietuvos gyventojams už miltus ir jų gaminius bei pieno ir mėsos produktus teks mokėti daugiau. Viena to priežasčių – itin brangstančios grūdų kainos, teigė tv3.lt studijoje viešėjęs prekybos tinklo „Norfa“ savininkas Dainius Dundulis.

REKLAMA

Su Lenkija lyginti nenori

„Miltai, mano nuomone, žiūrint į grūdų kainas, turėtų brangti 8–10 proc. Na, o dėl to brangs ne tik duona ir kiti gaminiai iš miltų, bet ir mėsa – vištiena, kiauliena. Taip pat brangsta ir žaliavinis pienas. O žuvis brango jau anksčiau“, – gyventojų laukiančius kainų pokyčius vardijo D.Dundulis.

Paklaustas, kiek pagrįstos dažnai prekybininkų pusėn lekiančios kritikos strėles dėl neva itin didelių antkainių produktams, „Norfa“ savininkas pripažino, kad kai kurioms pramoninėms prekėms antkainiai iš tiesų gali būti triženkliai.

„Taip, kai kada jis gali siekti ir 200 proc. Pavyzdžiui, antkainis adatoms yra labai didelis. Bet pigiausiam pienui taikomas nulinis arba 0,1 proc. dydžio antkainis, pigiausios rūšies dešrai taip pat“, – vardijo pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

D. Dundulis pateikė ir paaiškinimą, kodėl prekių kainos kaimyninėje Lenkijoje, į kurią apsipirkti keliauja ir nemažai lietuvių, dažnu atveju yra žemesnės.

REKLAMA

„Lenkijoje PVM prekės yra arba 5 proc. arba 0 proc. Be to, vien tik mūsų įmonė moka kone 15 rūšių skirtingus mokesčius. Su Lenkija situaciją galėtume lyginti tik tokiu atveju, jeigu ten galiotų tokia pati įstatymų bazė. Maža to, Lietuvoje masiškai brangsta paslaugos, transportavimo išlaidos.

Vien tik elektra mūsų įmonei prieš tris mėnesius pabrango 80 proc.“, – sakė verslininkas.

Jis pridūrė, kad būtent egzistuojanti mokestinė bazė yra priežastis, kodėl tikėtis žemesnių kainų iš į Lietuvą galimai ateisiančių naujų prekybos tinklų nereikėtų.

REKLAMA
REKLAMA

Anot D. Dundulio, šiuo metu lietuviškos kilmės prekėje įvairūs mokesčiai sudaro kone apie 40 proc. bendros jo sumos. Kitaip tariant, Lietuvoje pagamintą produktą parduodant už 1 eurų, 40 centų nukeliauja mokesčiams.

Ukrainiečių nedarbins

Nemažai daliai Lietuvos darbdavių skundžiantis reikiamų darbuotojų stygiumi, „Norfa“ prekybos tinklo savininkas tikino, kad ši bendrovė kol kas su tokia problema nesusidurianti. Tiesa, D. Dundulis prasitarė, kad pasiūlymų įdarbinti ukrainiečius „Norfa“ yra gavusi, bet tam kol kas visiškai nematanti poreikio.

Kartu jis pasakė, kiek turėtų uždirbti prekybos tinklų darbuotojai.

„Mano nuomone, alga prekybos tinklų darbuotojams turėtų būti apie 800 eurų į rankas. Kol kas nuo tokios sumos atsiliekame (red. Past. „Norfos“ parduotuvėse vidutinė alga rugsėjį siekė 722 eurų prieš mokesčius). Tačiau atlyginimus kasmet keliame 15 – 20 proc.“, – tikino D. Dundulis.

Jo nuomone, minimali alga Lietuvoje turėtų būti bent 600 eurų.

Visą tv3.lt pokalbį su D. Dunduliu apie tai, kodėl būtina kelti minimalią algą, kaip „Norfa“ pajuto „Lidl“ atėjimą, ir, ar būtina drausti parduotuvėms dirbti sekmadieniais, galite pažiūrėti šiame vaizdo įraše:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų