REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Blogos žinios centralizuotai šildomų butų gyventojams. Pirmosios šį sezoną šildymo sąskaitos jiems gali būti ir keliolika eurų didesnės nei prieš metus. Sunerimti ypač turėtų šiauliečiai. Iš penkių didžiausių Lietuvos miestų, būtent Šiauliuose šiluma brangs labiausia.

Blogos žinios centralizuotai šildomų butų gyventojams. Pirmosios šį sezoną šildymo sąskaitos jiems gali būti ir keliolika eurų didesnės nei prieš metus. Sunerimti ypač turėtų šiauliečiai. Iš penkių didžiausių Lietuvos miestų, būtent Šiauliuose šiluma brangs labiausia.

REKLAMA

Brangs nevienodai 

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Valdas Lukoševičius Tv3.lt priminė, kad spalį šiluma vartotojams buvo tiekiama ne visa mėnesį, o ir vidutinė lauko oro temperatūra nebuvusi itin aukšta, todėl patys pirmieji mokėjimai už šildymą neturėtų išgąsdinti. Vis dėlto, remiantis asociacijos prognozėmis, 2018-2019 m. sezoną vidutiniai mokėjimai už šildymą bus apie 5-10 proc. didesni nei praėjusiais metais.

„Šiemet šilumos energija daugiausiai brangsta dėl didėjančių kuro kainų. Tai lėmė pabrangęs biokuras ir gamtinės dujos“, – aiškino V. Lukoševičius.

REKLAMA
REKLAMA

Asociacijos prezidentas pabrėžė, kad šilumos kaina už vieną šilumos kilovatvalandę (kWh) brangs visų penkių didžiausių Lietuvos miestų gyventojams, tiesa, ne visur brangimas bus lygus. Pavyzdžiui, „Kauno energija“ šilumos kilovatvalandė pabrangs 2 proc. ir vartotojams bus tiekiama už 4,74 cento – 0,11 cento brangiau nei prieš metus, kuomet ji kainavo 4,63 ct. 

REKLAMA

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis, „Vilniaus šilumos tinklai“ savo vartotojams už šilumos kilovatvalandę spalį pateiks 5,41 cento sąskaitą, kai dar lygiai prieš metus suma buvo 7 proc. mažesnė ir siekė 5,07 cento.

Šiluma iš centralizuoto šildymo tiekėjo ją gaunantiems panevėžiečiams brangs kiek mažiau, 1 proc.: nuo 5,6 cento už kWh 2017 m. spalį iki 5,67 cento už kWh 2018 m. spalį.

Beveik 7 proc. šiluma brangs ir „Klaipėdos energijos“ klientams. Uostamiesčio gyventojai už spalį suteiktos šilumos kilovatvalandę mokės 4,82 cento, nors 2017 m. spalį mokėjo 4,51 cento.

REKLAMA
REKLAMA

Rekordininku pagal kainų augimą tarp centralizuotai šildymą teikiančių įmonių penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose tapo „Šiaulių energija“. Jos vartotojų už vieną šilumos kilovatvalandę spalio mėnesio sąskaitose bus prašoma susimokėti 0,62 eurocentais daugiau nei prieš metus – 4,58 ct. Tai 16 proc. daugiau nei praėjusiais metais.

Sąskaitos skirsis ir keturis kartus

V. Lukoševičius priminė, kad šildymo sąskaitos net tų pačių miestų daugiabučių gyventojams už spalio mėnesį gali smarkiai kirtis. Taip yra dėl to, kad daugiabučiai pradėti šildyti pagal savivaldybių suderintų grafikų eiliškumą.

„Dėl to tame pačiame mieste esantiems atskiriems pastatams šildymo sezono pradžia galėjo skirtis iki 5 dienų“, – sakė V. Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šilumos kainos su PVM penkiuose didžiuosiuose miestuose:
Šilumos tiekimo įmonė
2017 m. spalio mėn. šilumos kaina ct/kWh
2018 m. spalio mėn. šilumos kaina ct/kWh
Vilniaus šilumos tinklai 5,07 5,41
Kauno energija 4,63 4,74
Klaipėdos energija 4,51 4,82
Panevėžio energija 5,60 5,67
Šiaulių energija 3,96 4,58

REKLAMA

Anot šilumininkų atstovų, skaičiuojama, kad naujos statybos arba renovuotame daugiabutyje vieno kvadratinio metro šildymui sunaudojamos 9 kWh šilumos. Senos statybos ir energetiškai neefektyviose pastatuose šis rodiklis siekia nuo 35 iki 40 kWh už kvadratinį metrą.

Remiantis šiuo skaičiavimu, senos statybos 60 kv. m. daugiabučio šildymas spalį gali kainuoti apie 110 Eur – kone penkiolika eurų daugiau nei praėjusių metų spalį, kuomet tai atsiėjo apie 95 Eur.

Sostinėje už tokio paties dydžio ir energetinės būklės butą spalį gali tekti pakloti ir kone 130 Eur, arba septyniais eurais daugiau nei 2017 m. spalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų