REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau greitai Lietuvos gyventojai turės mažiau būdų prisijungti prie savo internetinės bankininkystės paskyros. Apie daugeliui klientų įprastų kodų kortelių atsisakymą jau prakalbo net keli šalyje veikiantys bankai. Ekspertai teigia esą naujovė išeis į naudą bei užtikrins didesnį vartotojų duomenų saugumą.

Jau greitai Lietuvos gyventojai turės mažiau būdų prisijungti prie savo internetinės bankininkystės paskyros. Apie daugeliui klientų įprastų kodų kortelių atsisakymą jau prakalbo net keli šalyje veikiantys bankai. Ekspertai teigia esą naujovė išeis į naudą bei užtikrins didesnį vartotojų duomenų saugumą.

REKLAMA

Pokyčiai palies pusę milijono žmonių

„Swedbank“ klientai su kodų kortelėmis jau nuo gruodžio 3 d. negalės prisijungti prie banko išmaniosios programėlės. Bankas taip pat yra paskelbęs, kad klientų turimos kodų kortelės nustos galioti nuo 2019 m. rugsėjo 1 d.

Be to, nuo šių metų rugpjūčio 1 d. praradus arba sugadinus kodų kortelę, nauja kortelė išduoda nebus. Vietoje jos bankas pasiūlė naudotis „Smart-ID“ programėle.

„Swedbank“ Lietuvoje Komunikacijos srities vadovas Gytis Vercinskas pažymėjo, kad sprendimą atsisakyti kodų kortelių paskatino siekis užtikrinti aukščiausius saugumo standartus.

REKLAMA
REKLAMA

„Papildomą dėmesį šiai sričiai skirti skatina ir 2019 metų rugsėjį įsigaliosiantys ES Mokėjimų paslaugų direktyvoje nustatyti aukštesni saugumo reikalavimai“, – pažymėjo G. Vercinskas.

REKLAMA

Jis pridūręs, kad, naujausiais duomenimis, kodų korteles prisijungimui prie interneto banko ar išmaniosios programėlės naudoja apie 0,5 mln. „Swedbank“ klientų.

Kortelių likimas neaiškus

Tai, kad ilgalaikėje perspektyvoje kodų kortelių bus atsisakyta, tv3.lt patvirtino ir SEB banko Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovas Vaidas Žagūnis. Anot pašnekovo, šios kortelės sparčiai praranda populiarumą, tačiau jų atsisakymas vyktų palaipsniui.

„Šiuo metu 39 proc. interneto banko sistemos naudotojų SEB banke jungiasi su slaptažodžių kortele – maždaug 15 proc. punktų mažiau nei prieš metus. Be to, taip pat matome, kad populiarėja „Smart-ID“ programėlė. Kitos alternatyvos, kuriomis šiuo metu gali naudotis SEB klientai, prisijungdami prie interneto banko ir tvirtindami atliekamas operacijas, yra slaptažodžių generatorius, mobilusis ir elektroninis parašai“, – sakė V. Žagūnis.

REKLAMA
REKLAMA

Panašu, kad SEB savo klientus vis labiau bando atpratinti nuo kodų kortelių jau šiandien. Lapkričio pradžioje visus šio banko paslaugomis besinaudojančius asmenis pasiekė pranešimai, kad nuo gruodžio 3 d. operacijoms, kurios atliekamos internetu ir yra tvirtinamos slaptažodžių kortele, dėl saugumo priežasčių bus taikomi mažesni limitai.

Kodų kortele gali būti patvirtintos pavienės operacijos, kurių vertė nėra didesnė nei 290 eurų, vienos dienos bendras operacijų limitas bus taip pat 290 eurų, vieno mėnesio – 1450 eurų. Pastarieji apribojimai nebus taikomi naudojantis programėle „Smart-ID“.

Prieš daugiau nei metus iš sujungtų „Nordea“ ir DNB bankų suformuotas „Luminor“ apie kodų kortelių atsisakymą ilgalaikėje perspektyvoje taip pat užsimena. Banko atstovai teigia, kad jau šiandien beveik trečdalis klientų tapatybę patvirtina elektroninėmis priemonėmis: kodų generatoriumi arba mobiliuoju parašu. Tačiau apie 70 proc. „Luminor“ klientų prie savo sąskaitos vis dar prisijungia naudodamiesi kodų kortelėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu „Šiaulių bankas“ kodų kortelių atsisakyti per artimiausius kelerius metus neplanuoja. Tiesa, banko rinkodaros ir komunikacijos departamento komunikacijos specialistė Erika Brazaitytė pranešė, kad dar iki 2018 m. pabaigos klientams bus pasiūlyta galimybė jungtis prie internetinės bankininkystės paskyros su „Smart-ID“ programėle. Kol kas pastarąja programėle gali naudotis tik SEB ir „Swedbank“ klientai.

Kodų kortelių atsisakymą ateityje patvirtino ir „Citadele“ banko korporatyvinės komunikacijos skyriaus vadovė Rasa Petruškevičiūtė. Anot jos, bankas jas pakeis modernesniais skaitmeniniais prisijungimo sprendimais, tačiau kada konkrečiai, kol kas pasakyti negalėjo. 

REKLAMA

Estai atsisakys anksčiau

Kalbinti bankų atstovai tvirtino, kad kodų kortelių pastaruoju metu atsisakoma ir kaimyninėse šalyse. „Swedbank“ kodų kortelės Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, nustos galioti 2019 m. rugsėjį, o Estijoje jau nuo ateinančių metų vasario.

SEB Estijoje taip pat jau paskelbė apie minėtų kortelių atsisakymą per 2018 m. metus. Paskutinės slaptažodžių kortelės SEB Estijos padalinio klientams nustos galiojusios 2019 m. sausį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų