REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Augančios būsto nuomos kainos, gerėjantis žmonių pragyvenimo lygis, kitose Europos valstybėse plėtojami nuomojamo būsto projektai paskatino tokių projektų imtis ir Lietuvoje, BNS sako kalbinti analitikai ir plėtotojai. Anot jų, tikėtinas aukštas būsto nuomos pajamingumas ir jau įgyvendinami projektai gali paskatinti panašių projektų plėtrą.

Augančios būsto nuomos kainos, gerėjantis žmonių pragyvenimo lygis, kitose Europos valstybėse plėtojami nuomojamo būsto projektai paskatino tokių projektų imtis ir Lietuvoje, BNS sako kalbinti analitikai ir plėtotojai. Anot jų, tikėtinas aukštas būsto nuomos pajamingumas ir jau įgyvendinami projektai gali paskatinti panašių projektų plėtrą.

REKLAMA

Šiuo metu Lietuvoje vystomi arba planuojami trys nuomojamo būsto projektai: šįmet bendrabutį nuomai studentams pasiūliusi „Eika“ kitąmet planuoja dar vieną tokį projektą, o sostinės Ozo parke būsto nuomai projektus vysto bendrovės „Eriadas“ ir, kaip skelbė „Verslo žinios“, „Trinapolis“.

Stato ir planuoja dar

„Trinapolio“ vadovas Aras Šilgalis teigia, kad bendrovė nuomai ketina pasiūlyti 92 statomus dviejų kambarių butus. Anot jo, 40 butų sutarta parduoti kaip investicinį projektą, dėl 52 butų pardavimo vyksta derybos.

REKLAMA
REKLAMA

„Vystėme projektą, atsirado besidominčių, kurie norėjo pirkti ir nuomai siūlyti visą pastato aukštą. Pagalvojau, gal galiu projektą parduoti ir planuoti naują. Dabar planuojame pradėti projektuoti didesnį būsto nuomai projektą, virš šimto apartamentų nuomai“, - BNS kalbėjo jis.

REKLAMA

A. Šilgalis teigia, kad dabar statomus butus rinkai planuojama pasiūlyti 2019-ųjų vasarą, o numatyta buto ilgalaikės nuomos kaina sieks 400 eurų per mėnesį. Dėl trumpalaikės nuomos kainų bendrovė teigia dar nenusprendusi.

Jo skaičiavimu, grąža iš nuomojamo būsto projektų turėtų siekti apie 10 proc., o tai bus viena priežasčių, galinčių paskatinti tokių projektų pagausėjimą Lietuvoje. 

„Vilniuje viskas (kas pasiūloma nuomai - BNS) „suvalgoma“. Vilniuje nuomos kaina yra viena žemiausių Europoje ir yra potencialo, kad ji augs. Kitas dalykas – brangsta pati statyba, ateityje kainuos statyba dar brangiau, miestas nėra guminis, jame mažėja laisvų plotų, todėl brangs ir žemės kaina ir būsto nuomai projektai taps dar patrauklesni“, - BNS sakė A. Šilgalis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, Lietuvoje būsto nuomai projektų padaugėtų, jei bankai plėtros projektus sutiktų finansuoti ilgesniam terminui.

„Jei grąžinama suma didelė, bendra palūkanų ir vertės bankui grąžinama suma smarkiai viršija gautas įplaukas ir klausimas, kiek vystytojas turi pinigų ir kiek pinigų užtektų. O jei ilgėja grafikas, palūkanos mažėja. Švedijoje, jei skolinamasi šimtui metų, vertės grąžinimas yra simbolinis“, - pasakojo „Trinapolio“ vadovas.

Už kokybę gali mokėti daugiau

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis teigė, kad nuomojamo būsto projektų plėtrą skatina vystytojų noras diversifikuoti veiklą arba pritraukti žmonių, kurie nori ne tik pirkti, bet ir nuomotis būstą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad jau yra tas metas, kai yra poreikis kokybei. Būsto nuomininkai keičiasi – jiems reikia daugiau paslaugų. Nuomotojai statydami daugiabutį planuoja ne tik nuomoti butus, bet ir teikti paslaugas: kad būtų turto valdytojas, skalbykla ir kitos paslaugos, kad nuomininkas turėtų daugiau garantijų, negu nuomodamasis pas fizinį asmenį“, - komentavo S. Vagonis.

Jo teigimu, plėtotojai su nuomai butus siūlančiais žmonėmis nekonkuruos kaina, o stengsis juos suvilioti didesne paslaugų pasiūla.

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės CBRE vyresniojo analitiko Igno Goštauto teigimu, viena iš nuomojamo būsto projektų gausėjimą paskatinusių priežasčių buvo jų populiarumas kitose Europos šalyse ir išaugusios būsto nuomos kainos.

REKLAMA

„Būstai nuomai gali generuoti stabilų ir pakankamai aukštą pajamingumą. CBRE skaičiavimais, nedidelės kvadratūros butų nuomai pastatų vystytojai galėtų tikėtis 6-9 proc. metinio pajamingumo, o pasinaudojus palankiomis finansavimo priemonėmis, pajamingumas galėtų būti dar didesnis“, - teigė I. Goštautas.

Analitiko manymu, vystytojai taikosi į studentus, į Lietuvą ilgesniam laikui atvykusius užsieniečius arba pavienius asmenis, ir stengiasi nuomai pasiūlyti kokybiškesnį, tačiau ekonominės klasės būstą.

Ne pirmi projektai būsto nuomai

S. Vagonis prisiminė, kad trumpalaikės būsto nuomos projektų Lietuvoje imtasi ir prasidėjus 2000-iesiems: Vingrių gatvėje kelerius metus butus nuomai siūlė „City Apartments“, Didžiojoje gatvėje prabangius butus nuomojo „Pro Kapital Vilnius Real Estate“, o „Centro Kubas - nekilnojamasis turtas“ nuomai siūlė butus pastate sostinės Bokšto gatvėje, kur dabar įsikūręs viešbutis „Barbakan Palace“.

REKLAMA

Tačiau trumpalaikės būsto nuomos projektus siūlę plėtotojai, anot S. Vagonio, po kurio laiko jų atsisakė.

„Kai kurie Vakaruose paplitę modeliai Lietuvoje neprigijo tiek dėl poreikio nebuvimo, tiek dėl ekonominių problemų, nes niekas nenorėjo mokėti už tokias paslaugas. Viskas susiję su augančiu šalies pragyvenimo lygiu - jam augant, didėja žmonių poreikiai ir žmonės gali už susimokėti“, - kalbėjo analitikas.

Pasak jo, būsto nuomai projektų patrauklumas priklausys nuo dabar plėtojamų projektų sėkmės – jei jie bus sėkmingi, rinkoje išvysime daugiau plėtotojų nuomai siūlomo būsto.

Panašios nuomonės laikėsi ir I. Goštautas: „Nors ir panašu, kad Lietuva jau pribrendo tokiems projektams ir investicijos turėtų pasiteisinti, o būsto nuomos projektų turėtų daugėti, nereikėtų pamiršti ir rizikų, tokių, kaip palankesnė mokestinė aplinka fiziniams būstų savininkams ar demografinė situacija“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rugsėjį „Eika“ su partneriais „Etapas Group“ Kauno Kęstučio gatvėje studentams pasiūlė150 nuomojamų butų projektą „Solo Society“. Vienviečius arba dviviečius, 14-47 kv. m ploto, įrengtus kambarius su integruotomis virtuvėmis, tualetais, dušais, baldais, siūloma nuomotis už 300-600 eurų per mėnesį. Kitąmet bendrovė planuoja rekonstruoti šalia esantį pastatą ir nuomai pasiūlyti dar apie 100 butų. Bendros investicijos studentų būsto nuomos projektus turėtų siekti apie 7,4 mln. eurų.

„Eriadas“ sostinės Ozo parke planuoja 240 nuomojamų kambarių kompleksą, į kurį planuoja investuoti 17 mln. eurų. Bendrovė skelbė, kad statomame komplekse taip pat bus skalbykla, kavinė, vaikų žaidimo ir bendradarbystės erdvės, kino ir sporto salės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų