REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Paskelbus antrąjį renovacijos etapą ir Lietuvoje prasidėjus didžiajam atnaujinimo bumui, į procesą vis labiau įsitraukia visos šalies savivaldybės. Vienoje iš lyderių – Varėnoje nuo 2013 m. įgyvendinti 33 projektai pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą.

Paskelbus antrąjį renovacijos etapą ir Lietuvoje prasidėjus didžiajam atnaujinimo bumui, į procesą vis labiau įsitraukia visos šalies savivaldybės. Vienoje iš lyderių – Varėnoje nuo 2013 m. įgyvendinti 33 projektai pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu visi Varėnos savivaldybėje renovuojami daugiabučiai pasiekia aukštą – C energinio efektyvumo lygį ir sutaupo ne mažiau 40 procentų šiluminės energijos kaštų, o išskirtinai sėkmingi projektai pasiekia ir 60 procentų. Ateinančiais metais taip pat planuojama pradėti tvarkyti aplinką prie renovuotų daugiabučių – atnaujinti automobilių stovėjimo aikšteles.

REKLAMA

Varėnoje daugiabučių renovacijos procesą prižiūrinti įmonė šiuo metu administruoja 32 projektus – iš kurių 5 jau užbaigti ir laukia įvertinimo, 3 vis dar vyksta, o 7-iems projektams vis dar derinamos finansavimo sąlygos. Įmonės direktoriaus Vytauto Krukonio teigimu, daugiausiai pastangų įdėti reikėjo proceso pradžioje, o pamatę puikius rezultatus, gyventojai patys pradėjo aktyviai domėtis galimybėmis.

„Iš pradžių įdirbio reikėjo tikrai nemažai. Daug agitavome, organizavome susirinkimus su gyventojais, pristatėme procesą ir galimybes. Dabar užtenka tik supažindinti daugiabučių gyventojus su renovacijos projekto sąlygomis, o ir norinčiųjų trūkumo nesijaučia. Taip pat, labai padeda ir iniciatyvūs namo gyventojai, užsidegę renovacijos idėja, nes gyventojams tarpusavyje susitarti lengviau“, – pasakoja pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Apšiltintos sienos pavėlino šildymo sezoną

Pasibaigusi bobų vasara ir atėję darganoti, šalti rudens orai dar spalio pradžioje nemažoje Lietuvos dalyje privertė paskelbti šildymo sezoną pradžią. Varėna – ne išimtis, tačiau radiatoriai kaisti pradėjo tik apie renovaciją dar besvajojančių gyventojų namuose.

„Varėnoje, kaip ir likusioje Lietuvoje, šildymo sezonas paskelbtas dar spalio pradžioje, tačiau šildyti pradėti tik neatnaujinti daugiabučiai. Renovuotuose namuose šildymas įjungtas spalio 22-ają – net trimis savaitėmis vėliau. Taigi, vos šildymo sezonas prasidėjo, renovuotų daugiabučių gyventojai jau nemažai sutaupė“, – atskleidžia V. Krukonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jam pritaria ir Kęstutis Narvičius, Marcinkonių gatvėje stovinčio daugiabučio atstovas. „Visi namo gyventojai šiuo metu nekantriai laukia pirmųjų sąskaitų už šildymą, nes mūsų namas baigtas renovuoti dar visai neseniai. Šildymas mūsų daugiabutyje įjungtas vos prieš kelias dienas, tai aplinkiniai stebėjosi, kaip mes dar nesišildom. O kam šildyti, jeigu šilta?“, – juokiasi pašnekovas.

Renovacijos procesas: apetitas auga bevalgant

K. Narvičiaus atstovaujamas daugiabutis Varėnos mastais visai nemažas – jame 45 butai. Pašnekovo teigimu, nors planuojant renovacijos darbus buvo ir nepritariančių, tačiau jų nuomonė greitai pasikeitė, o gyventojai buvo taip patenkinti atliekamais darbais, jog proceso metu užsigeidė į pradinę sąmatą neįtrauktų priemonių.

REKLAMA

„Proceso pradžioje buvo nepatenkintų gyventojų, tačiau atlikus darbus, jų nuomonė iškart pasikeitė. Butų savininkai labai džiaugiasi lanksčiais statybų rangovais – jie atsižvelgė į papildomus gyventojų poreikius, kilusius atnaujinimo darbų metu, viską atliko kokybiškai ir dabar net kampiniuose butuose bus taip pat šilta, kaip esančiuose namo viduryje“, – apie atliktus darbus pasakoja pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų