REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skandinavijos SEB finansų grupės analitikai nekeičia Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo prognozės, tačiau pažymi, kad šalies ūkio augimas artimiausius dvejus metus lėtės.

Skandinavijos SEB finansų grupės analitikai nekeičia Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo prognozės, tačiau pažymi, kad šalies ūkio augimas artimiausius dvejus metus lėtės.

REKLAMA

SEB bankas prognozuoja, kad šiemet Lietuvos ekonomika augs 3,4 proc., 2019 – 3 proc., o 2020 metais – 2,6 procentais. Šios prognozės lieka nepakeistos nuo jų atnaujinimo šių metų rugpjūčio pabaigoje paskelbtame SEB grupės leidinyje „Nordic Outlook“.

„Mes savo prognozių nekeičiame, kurias pateikėme rugpjūčio mėnesį. (...) Vyks natūralus ekonomikos augimo sulėtėjimas, kurį lems išoriniai veiksniai. Lėčiau augs pagrindinės eksporto rinkos“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė SEB banko vyriausiasis ekonomistas Tadas Povilauskas.

Pasak jo, Lietuvos ekonomika auga devynerius metus iš eilės ir tai yra ilgiausias ekonomikos plėtros laikotarpis nuo Nepriklausomybės atgavimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu skaičiuojame nuo 2009-ųjų metų pabaigos, tai yra lygiai devyneri metai iš eilės, kai nebuvo ekonomikos nuosmukio. Iš esmės jau galima sakyti, kad šiais metais ekonomikos augimas tampa rekordinis“, – BNS sakė T. Povilauskas.

REKLAMA

SEB teigimu, Lietuvos ūkio augimas dabar yra daug geriau subalansuotas nei prieš vienuolika ar dvylika metų, bet perspėjančių ženklų, pavyzdžiui, lėčiau negu darbo užmokestis didėjantis darbo našumas, yra ir juos reikia stebėti.

„Augančios algos yra gerai vartojimui, tačiau ekonomikai tai yra slidus dalykas. Darbo našumas augo antrą ketvirtį – palyginti nemažai, bet darbo sąnaudos augo dar sparčiau ir tos žirklės yra didelės. Žinoma, darbo sąnaudos turi augti, kitaip žmonės išvažiuos. Balansą rasti sudėtinga“, – spaudos konferencijoje sakė T. Povilauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus SEB ekspertai pažymi, kad verslas neturėtų riboti darbo našumą didinančių investicijų.

SEB bankas prognozuoja, kad vidutinis darbo užmokestis 2019 metais didės 7 proc., o 2020 metais – 6 proc. (šiemet augimas siekia 9,5 proc.). Nedarbas mažėja, tačiau spartesnio smukimo nebesitikima: vidutinis nedarbas šalyje šiemet siekia 6,5 proc., prognozuojama, kad kitąmet jis bus 6,2, 2020-aisiais – 6 procentai.

Banko prognozėmis, vidutinė infliacija ir 2019, ir 2020 metais bus ganėtinai panaši kaip ir šiemet – sudarys 2,5 procento.

„Nuo kitų metų brangs elektra, neabejoju, kad brangs ir gamtinės dujos vartotojams ir turbūt irgi nemažai. Brangesni grūdai turėtų lemti brangesnius miltus. Toliau auga tabako akcizai. Natūralu, kad kai auga atlyginimai iki 10 proc., tai paslaugų kaina taip pat didėja (...) (Infliacijos – BNS) prognozių nekeičiame, šių metų prognozė – 2,8 proc.“, – konferencijoje teigė T. Povilauskas.

Bankas tikisi, kad kitąmet mažmeninės prekybos plėtra bus tik šiek tiek lėtesnė negu šiemet. Neigiamą įtaką vartojimui turės išlikysiančios santykinai aukštos degalų kainos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų