REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš metus „Vilniaus vandenys“ pradėjo masinę geriamojo šalto vandens skaitiklių tikrinimo ir keitimo programą. Kai kurie skaitikliai pradeda naują gyvenimą po atnaujinimo, kai perkeliami į naujųjų šeimininkų būstą.

Prieš metus „Vilniaus vandenys“ pradėjo masinę geriamojo šalto vandens skaitiklių tikrinimo ir keitimo programą. Kai kurie skaitikliai pradeda naują gyvenimą po atnaujinimo, kai perkeliami į naujųjų šeimininkų būstą.

REKLAMA

Pasak „Vilniaus vandenų“ apskaitos prietaisų skyriaus vadovo Ernesto Alėjūno, vandens skaitikliai buvo keičiami nuolat, tačiau anksčiau didžiausias įmonės dėmesys buvo skiriamas verslo klientams. Dabar atėjo laikas gyventojams.

„Vykstant sparčiai miesto plėtrai, istoriškai dalis gyventojų vandens skaitiklius įsirengė patys, o pasibaigus metrologinės patikros terminui, jų nekeitė. Taigi, suaktyvinome skaitiklių keitimą, siekiant šią problemą išspręsti“, – teigė E. Alėjūnas.

Specialisto tvirtinimu, vandens apskaitos prietaisai privatiems klientams turi būti keičiami kas 6 metus, o verslui – kas 2 metus. Šie terminai skiriasi, nes verslo klientai sunaudoja žymiai daugiau vandens.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų duomenimis, šiuo metu apie 90 proc. skaitiklių butuose yra su galiojančia metrologine patikra, o likusius nuosekliai keičiame. Ne paslaptis, kad šiuo metu daugiausia problemų turime su tais apskaitos prietaisais, kuriuos klientai buvo įsirengę patys“, – kalbėjo „Vilniaus vandenų“ atstovas.

REKLAMA

Senas skaitiklis montuojamas iš naujo

E. Alėjūnas teigė, kad keičiami buvo visi apskaitos prietaisai, kurių metrologinės patikros data buvo besibaigianti, taip pat sugedę skaitikliai. Tačiau jei prietaisas veikia gerai, jis pradeda naują gyvenimą kitame būste.

„Naudotą skaitiklį atnaujiname, patikriname jo tikslumą ir sumontuojame iš naujo. Dažniausiai pakartotinai panaudojame didžiausio diametro – verslo poreikiams skirtus prietaisus, tačiau atnaujiname bei montuojame ir butams skirtus prietaisus, jei šie yra kokybiški ir tikslūs“, – tvirtino „Vilniaus vandenų“ apskaitos prietaisų skyriaus vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasitikslinus, ar gyventojai žino, kad jų būste montuojamas ne naujas, o anksčiau jau naudotas skaitiklis, atsakyta taip:

„Įrengiant ar keičiant skaitiklį, svarbiausia, kad jis būtų su galiojančia metrologine patikra. Jei tokia yra, ji užtikrina, kad skaitiklis veikia tinkamai ir vandens apskaita yra tiksli. O tai ir yra svarbiausia jo paskirtis."

Specialistas įvardijo ir skaitiklių kainas: jos yra nuo 6 iki net kelių tūkstančių eurų. Tiek kainuoja didžiausio diametro skaitikliai. Vidutinė bute montuojama skaitiklio kaina yra 7-8 eurai.

Tiesa, gyvenantiems daugiabučiuose kas mėnesį reikia mokėti 1 euro mokestį, jei „Vilniaus vandenys“ būna įrengę skaitiklius savo lėšomis arba juos savo lėšomis pakeičia pasibaigus jų metrologinei patikrai. Kitais atvejais skaitikliai priklauso gyventojams ir abonementinis mokestis daugiabučių gyventojams yra mažesnis – 0,63 eur/mėn.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Alėjūnas sako, kad vandens skaitikliai ypatingos priežiūros nereikalauja, svarbu atkreipti dėmesį, ar skaitiklis sukasi.

„Taip pat užtikrinti, kad patalpoje, kurioje įrengtas skaitiklis, būtų teigiama temperatūra, kitaip prietaisas gali užšalti“, – kalbėjo E. Alėjūnas.

Sukčiauja, bet rečiau

Gyventojai anksčiau nevengdavo sukčiauti ir keisti skaitiklių rodmenis. Vienas iš tokių būdų – prie skaitiklio pridedamas magnetas. Silpnesnis magnetas sustabdydavo skaitiklį ir šis nebesisukdavo, o ypač stiprus magnetas priversdavo skaičius suktis atgal.

„Bandymų sukčiauti mažėja, tačiau vis dar pasitaiko, – kalbėjo E. Alėjūnas. – Turime įsidiegę sukčiavimo išaiškinimo programą: jeigu suvartojamo vandens kiekiai kelia įtarimų, atkreipiame dėmesį ir tikriname šių klientų šalto vandens skaitiklius." 

REKLAMA

Pasak jo, vandens apskaitos prietaisai išlieka tikslūs ilgą laiką.

„Tiesa, prietaiso netikslumas nebūtinai reiškia, kad jis rodys didesnį skaičių, gali nutikti ir atvirkščiai“, – kalbėjo E. Alėjūnas.

Jis pridūrė, kad, jeigu gyventojai pradeda abejoti dėl savo šalto vandens apskaitos prietaiso tikslumo, „Vilniaus vandenys“ kviečia kreiptis į juos dėl jo patikrinimo.

„Vilniaus vandenys" yra vandentiekio bendrovė, eksploatuojanti ne tik Vilniaus miesto, bet ir Šalčininkų, Švenčionių ir Vilniaus rajonų vandentiekio bei nuotekų tinklus. Bendrovė tiekia geriamąjį vandenį ir tvarko nuotekas apie 250 tūkst. klientų.

„Vilniaus vandenys“ akcijos priklauso 4 akcininkams: Vilniaus miesto, Vilniaus rajono, Švenčionių rajono bei Šalčininkų rajono savivaldybėms.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų