REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar vasarą ėmę brangti degalai ir toliau plonina vairuotojų pinigines. Degalų kainos toliau didėjo ir šį mėnesį. O štai dyzelinui per mėnesį pabrangus net šešiais procentais, jo kaina beveik susilygino su benzinu.

Dar vasarą ėmę brangti degalai ir toliau plonina vairuotojų pinigines. Degalų kainos toliau didėjo ir šį mėnesį. O štai dyzelinui per mėnesį pabrangus net šešiais procentais, jo kaina beveik susilygino su benzinu.

REKLAMA

Vilnietis Andrius motociklą vairuoja maždaug du mėnesius, tačiau per šį laiką jau spėjo pastebėti, kad apsilankymai degalinėse jam vis labiau paplonina piniginę.

„Nuo vasaros tai pabrango turbūt, kiek čia, 15 centų tai tikrai. – sakė motociklo vairuotojas Andrius. – Aš už miesto gyvenu, tai susidaro ta kaina, jo.“

Savaitei Andrius motociklo baką papildo maždaug 15 litrų benzino ir skaičiuoja, kiek brangiau jam dabar tai atsieina.

„Tai jeigu 15 eurų, tai gaunasi kažkur 1,5 eurų per savaitę. Jau kavos pora puodelių išeina ar kažko“, – svarstė vairuotojas.

REKLAMA
REKLAMA

Degalų kainų tyrimas rodo, kad dar vasarą į aukštumas kopti pradėjusios benzino ir dyzelino kainos neketina stabilizuotis ir prasidėjus rudeniui. Spalį degalų kainos kilo visose degalinėse.

REKLAMA

Benzinas per paskutinį mėnesį brango maždaug 1 procentu, o štai dyzelinas – net 6 ir jau kone pasivijo benzino kainą. Praėjusią savaitę didžiosiose degalinėse abejos degalų rūšys kainavo daugiau nei 1,3 euro, kai pernai tokiu metu buvo apie 1 euro.

„Jeigu mes imtume kelerių metų istoriją, tai, taip, šitos kainos yra rekordinės. Ir tai jau tikrai turbūt vartotojai jaučia savo piniginės sąskaita. Dar vienas, turbūt, įdomus niuansas tai, kad beveik nyksta skirtumas tarp dyzelino ir A95 benzino, o didmeninėje rinkoje buvo gan keistas, naujas reiškinys, kai dyzelino kaina buvo didesnė negu benzino", – kalbėjo Pricer.lt įkūrėjas Arūnas Vizickas.

REKLAMA
REKLAMA

Degalų kainos pastarosiomis savaitėmis kilo kaip ant mielių, nes visame pasaulyje didėjo žaliavinė naftos kaina, kuri praėjusią savaitę pasiekė 75 eurus už barelį. Tai buvo rekordinė naftos kaina per pastaruosius šešerius metus. Tiesa, šią savaitę ji atpigo iki 69 Eur už barelį. Ekonomistas Žygimantas Mauricas sako, kad naftos kainų svyravimai vartotojams itin nepalankūs, o štai degalų pardavėjams krauna pelnus.

„Paprastai tariant, kai kainos naftos pasaulinės kyla, dažnu atveju galutiniam vartotojui kaina kyla, na, praktiškai tą pačią akimirką. Na, automatiškai perleidžiamas jam kainos kilimas. Kai nafta pasaulinė krenta, deja, tokio proceso dažnai nebūna, kainos būna tame lygyje, kuriame yra buvę anksčiau, kai nafta buvo rekordiniame lygyje. Tai dėl to kuo didesni svyravimai, tuo vartotojui yra nepalankiau“, - kalbėjo „Luminor“ vyr. ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Vis dėlto degalų kainų tyrimas atskleidė ir tai, kad tų pačių degalų kaina Lietuvoje ženkliai skiriasi. Lietuviškose degalinėse benzinas ir dyzelinas atsieina nuo kelių iki keliolikos centų pigiau nei didžiųjų užsienio degalinių tinklų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų