REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Kylančios kuro kainos dar gali nustebinti (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Nors pastaruoju metu pastebimas kuro kainų kilimas sukelia daug nerimo, ekspertai ramina, kad kainų bumas išaugti nebeturėtų. Tiesa, svarbu atsiminti tai, kad jį lemia daug faktorių, kurių prognozuoti beveik neįmanoma.  

23

Nors pastaruoju metu pastebimas kuro kainų kilimas sukelia daug nerimo, ekspertai ramina, kad kainų bumas išaugti nebeturėtų. Tiesa, svarbu atsiminti tai, kad jį lemia daug faktorių, kurių prognozuoti beveik neįmanoma.  

REKLAMA

Lietuvos degalinių sąjungos (LDS) vykdantysis direktorius Vidas Šukys teigia, kad mažai tikėtina, jog kainos kris, tačiau pakilti dar gali.

„Kas bus toliau sunku pasakyti...Pagal paskutines prognozes kalbama, kad (naftos kaina - red.) gali pakilti iki 100 dolerių už barelį. Maksimumas buvo prieš kokius penkerius metus – 120 dolerių. Iki to maksimumo yra dar kur, bet artimiausiu metu mažėjimo nematau prognozių. Kad išsilaikytų dabartinė kaina, tai būtų, sakykime, gerai“, – teigia V. Šukys.

LDS atstovas vadovas teigia, kad kas laukia toliau galima tik spėlioti.

„Degalų kaina sudaro ne tik naftos kaina, bet ir rinka, kuri atskirai apibrėžia kiekvieno produkto kainą. Dyzelino, mazuto, benzino ir taip toliau. Rinka pasikoreguos pagal poreikius“, – sako V. Šukys.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek kitokios nuomonės yra vyriausiasis „Luminor“ banko ekonomistas dr. Žygimantas Mauricas. Jis teigia, kad naftos kainos kilimas artimiausiu metu turėtų išsikvėpti ne tik dėl lėtėjančio pasaulio ekonomikos augimo, tačiau ir augančių naftos atsargų JAV, stipraus JAV dolerio bei bendro žaliavų kainų smukimo. Tačiau kuro kainos į naftos kainų kilimą gali reaguoti priešingai.

REKLAMA

„Tai visgi nereikš, kad mažmeninės kuro kainos sumažės“, – ateitį prognozuoja Ž. Mauricas.

„Didžiausia kuro kainų dedamoji yra ne pasaulinės naftos kainos, o mokesčiai (akcizas + PVM), tad naftos kainai nukritus iki nulio, 95 markes benzinas Lietuvoje vis tiek kainuotų 70 centų. – rašo Ž. Mauricas. – Ar tai nebus dar vienas pretekstas Lietuvos vyriausybei atidaryti dar vieną kovos su kylančiomis kainomis karo frontą?“

Mokesčių naštą įvardija ir LDS vykdantysis direktorius V. Šukys.

„Išoriškai nieko negalime padaryti, tik reikia atiduoti didelę „pagarbą“ vyriausybei, kuri šiems metais padidino dyzelino akcizą 2 centais, žemės ūkio dyzelino – 4 centais be PVM. Taip sakant, vyriausybės pastangos sureguliuoti rinką, sakykim, buvo neigiamos, greičiau norėjo sureguliuoti biudžetą, o ne rinką. Tokia situacija“, – nusivylimo neslepia V. Šukys.

REKLAMA
REKLAMA

Kainų pokytį lemia ne tik naftos kaina

V. Šukys teigia, kad naftos kainodarai didžiulę įtaką turi geopolitinė situacija ir santykiai.

Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) nustatė, kad naftos būtų išgaunama mažiau, dėl to, kad galėtų palaikyti aukštesnes naftos kainas. 

„Dar vienas dalykas, kuris turi įtakos, OPEC į savo komandą priėmė Rusija ir Venesuelą. Rusija šiuo metu džiaugiasi kylančiomis naftos kainomis, nes jie praktiškai išgyvena iš naftos“, – sako V. Šukys.

Taip pat įtakos kylančioms kainoms turi ir JAV dolerio sustiprėjimas. Ir dirbtinis naftos kainų pakėlimas.

„Matome – marketinginį – tai dirbtinis naftos kainos pakėlimas. Kitas – geopolitinis, kuris kyla iš dėl tam tikrų konfliktinių situacijų. Trečias, finansinis, tai pinigų kaina“, – pagrindines naftos kainos kilimo priežastis vardija V. Šukys.

Kaip vieną svarbiausių faktorių jis įvardija ir paklausą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų