REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Telšių rajono savivaldybės laukia darbingas ruduo – naujausiam Aplinkos ministerijos kvietimui dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje ruošiasi apie dešimt senos statybos namų.

Telšių rajono savivaldybės laukia darbingas ruduo – naujausiam Aplinkos ministerijos kvietimui dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje ruošiasi apie dešimt senos statybos namų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Net savivaldybėje, kurioje per pastaruosius penkerius metus buvo atnaujinti 46 daugiabučiai – toks atnaujinimo spurtas nemenkas iššūkis.

REKLAMA

Pradeda jaukintis atsinaujinančius elektros šaltinius

Vienos iš daugiausiai renovacijos projektų Telšių savivaldybėje įgyvendinančios įmonės vadovas Evaldas Jurkonis neslepia – šilumos kaina Telšiuose gana aukšta. Taip ją vertina ir gyventojai. Todėl motyvacijos įgyvendinti renovacijos projektus šioje savivaldybėje gyventojams niekada netrūko.

„Pradėjome nuo nedidelių investicinių planų biudžetų, dauguma namų rinkosi tinkuojamus fasadus, kurie yra pigesni. Tačiau per šiuos penkerius metus situacija gana akivaizdžiai pasikeitė – šiandien Telšiuose vyrauja jau vėdinami fasadai“, – pasakoja E. Jurkonis.

REKLAMA
REKLAMA

Dar viena pastarųjų metų naujovė – po truputį atrandami atsinaujinančios energijos šaltiniai. „Šiuo metu jau rengiamas net vienas renovacijos projektas. Gyventojai pasirinko ne tik statyti geoterminio šildymo katilinę, bet ir saulės kolektorius ant stogo“, – pasakoja pašnekovas. Šiuo metu su geoterminiu šildymu sėkmingai gyvena jau vienas atnaujintas daugiabutis.

Kuo geriau prižiūrimas namas – tuo pigesnė modernizacija

Didžiausias savivaldybės renovacijos administratorius pastebi, kad nors investicinių planų biudžetai auga, gyventojai neskuba įgyvendinti visų įmanomų energinio efektyvumo priemonių. „Ypač daug išlošė nuo seno daugiabučio būklę prižiūrinčių gyventojų bendruomenės. Jos po truputį keitė senstančias sistemas, o kilus iniciatyvai atsinaujinti, tokie daugiabučiai galėjo rinktis jau tik valstybės finansuojamas energinio efektyvumo priemones“, – dėsto pašnekovas, pridurdamas, kad kiti daugiabučiai, kurių inžinerinės sistemos buvo prastesnės būklės, rinkosi ir visas būtinas papildomas priemones: pavyzdžiui, šalto vandens ir nuotekų sistemos atnaujinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu modernizacija aktyviausiai vyksta pačiame Telšių mieste. Atnaujinimo procese entuziastingai dalyvauja ir Rainių miestelis. Čia pasiekti net tam tikri rekordai – šiuo metu čia renovuoti jau du namai, prie renovacijos starto linijos netrukus turėtų stoti dar trys senos statybos namai.

Tačiau vis dėlto labiausiai džiugina Telšių mieste pasiekti renovacijos rezultatai. Renovacijos administratorius neslėpdamas pasididžiavimo patvirtina – Telšių mieste jau pavyko atnaujinti visas „chrušiokves“, o kai kur iš renovuotų namų jau susidaro ir ištisi kvartalai. „Geležinkelio stoties rajonas – vienas iš tokių pavyzdžių. Iš 10 čia esančių namų liko tik vienas neatnaujintas daugiabutis“, – dėsto E. Jurkonis.

REKLAMA

Atnaujinimo norėtų dar apie dešimt namų

Šiuo metu įvairiuose renovacijos etapuose jau yra apie dešimt daugiabučių, tačiau renovacijos administratoriaus dėmesio reikia ir tiems namams, kurie tik ruošiasi prisijungti prie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos.

„Gyventojų nuotaikos gana pakilios. Šiemet atnaujinama dešimt namų, kitąmet planuojame atnaujinti dar tiek pat. Gyventojai džiaugiasi nesena galimybe atnaujinti laiptines, vis dažniau pasigirsta ir klausimų apie tai, kaip būtų galima gauti paramą ir daugiabučio aplinkos sutvarkymui – suoliukams, vaikų žaidimo aikštelėmis“, – dėsto pašnekovas, pridurdamas, kad šiuos gyventojų poreikius galėtų atliepti kvartalinės renovacijos projektai, kurie kol kas Telšių rajono savivaldybėje pagreičio neįgavo – dabar daugiausiai dėmesio skiriama problematiškai kiemų dangos keitimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų