REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
tv3.lt koliažas

Net ir po šiemet praūžusio skandalo dalyje Lietuvos gydymo įstaigų teikiamo maisto kokybė nepagerėjo. Kaip rodo Santaros klinikų buvusios pacientės daryti maisto kadrai – apetito nekelia ne tik patiekalų išvaizda, juose galima rasti ir medžio bei metalo „pagardų“.

25

Net ir po šiemet praūžusio skandalo dalyje Lietuvos gydymo įstaigų teikiamo maisto kokybė nepagerėjo. Kaip rodo Santaros klinikų buvusios pacientės daryti maisto kadrai – apetito nekelia ne tik patiekalų išvaizda, juose galima rasti ir medžio bei metalo „pagardų“.

REKLAMA

Į portalą tv3.lt kreipėsi Santaros klinikų Neurologijos skyriuje savaitę šiemet gulėjusi pacientė Simona (vardas ir pavardė redakcijai žinoma), susidūrusi su gydymo įstaigoje patiektu nekokybišku maistu.

„Buvau įsitikinusi, kad po „ligoninių maisto skandalo“ situacija bus geresnė, tačiau jau pirmą dieną likau be žado ir ėmiau fotografuoti, nes joks sveiko proto žmogus nepatikės, kokį siaubą čia bando iškišti už maistą“, – tv3.lt pasakojo Simona.

Maiste aptiko metalo

Moteris itin detaliai nupasakojo savo ragautą maistą nuo dešrelių su „košės pliurze“ iki maiste rasto vielos gabalėlio.

REKLAMA
REKLAMA

„Dešrelė košės pliurzėje, įtartinas nenormaliai rožinis vyniotinis, kurio paragauti neišdrįsau, pavandenijusi pieniška avižinių dribsnių, grikių ir, berods, sorų ar kukurūzų košė, kurios skonis buvo toks, kad sunku pasakyti, ką valgiau. Greta visko patiekiama „bulka“ ir duona, kurios ne visada buvo šviežios, ir gabalas sviesto. Tepk, kad gudrus, šaukštu, nes peilio negausi“, – ligoninėje gautą maistą apibūdino buvusi pacientė.

REKLAMA

„Išskirtiniu patiekalu tapo vieną rytą patiekta pieniška avižinių dribsnių putra-košė, kurios konsistencija tokia neaiški, kad taip ir nesupratau, ką turėjau valgyti. Su ypatinga staigmena patiekė makaronus, gerokai skiestus skysčiu, kuriame jie buvo virti, ir pomidorų padaže besimėtančiais mėsgaliais, kurių didžiąją dalį sudarė lašiniai, o ne mėsa. Ypatingoji staigmena – vielutė su medžio gabalėliu. Radusi žiaukčiojau dar pusdienį, o palatos kaimynė maistą išspjovė, dar ilgai abi pykino“, – pasakojimą tęsė Simona.

REKLAMA
REKLAMA

Moters nepradžiugino ir savaitgalį patiektas maistas – 2 kietai virti kiaušiniai ir kugelis su grietine.

„Atrodytų normalu, tačiau šiame skyriuje guli vyresnio amžiaus, sunkiai judantys ir ne viską galintys valgyti ligoniai, kuriems siūlomas tikrai „apgalvotas“ valgiaraštis. Girdėjau, kaip moteris teiravosi, kaip sunkai kramtančiam senukui suvalgyti kiaušinius. Sprendimą pasiūlė žaibiškai, matyt, klausimą girdėjo jau ne kartą – reikia sutrinti šakute“, – teigė pacientė.

Moteris ligoninėje gavo ir vaisių bei daržovių, tačiau jų buvo nedaug, o vienintelis labiau pakenčiamo skonio maistas, anot Simonos, – sriubos ir maltinukas.

Situacija nepasikeitė ir po skandalo

Apie nekokybišką maistą su metalo dalimis Simona teiravosi ir ją slaugiusios seselės, tačiau ji nežinojo, kas ligoninei tiekia maistą. Paklausta, ar po to, kai žiniasklaida šiemet jau nušvietė ligoninėse tiekiamą nekokybiško maisto temą, kas nors pasikeitė, seselė atviravo, kad pokyčių dar trūksta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Moteris buvo atvira: pokyčiai truko kelias dienas, o toliau – dar blogiau. Kaip minėjau, skyriuje yra daugiausia sunkiai judantys ligoniai, tokia buvau ir aš. Nusigauti iki pirmame aukšte esančios kavinės, kur normalus, žmonėms skirtas maistas, buvo neįmanoma, tačiau nuo bado mane gelbėjo vyro atneštas maistas iš namų. Tai turėjo daryti nuolat, nes trys ketvirtadaliai ligoninės maisto – visiškai nevalgomi. Kur kas dažniau atrodė, kad mano pusryčius, pietus ir vakarienę kažkas jau suvalgė ir išvėmė“, – guodėsi Simona.

Moteris pastebėjo, kad ir namuose nevalgo ikrų ar omarų, tačiau ji sako norinti pamatyti, kaip „ligoninės vadovai nežiaukčiodami tai prarytų“.

REKLAMA

Tuo metu Santaros klinikos nuo išsamesnių komentarų susilaikė, bet portalą tv3.lt informavo, kad maistą ligoninei nuo 2015 metų tiekia UAB „Pontem“. Sutartis aptarnauti absoliučiai visas Santaros klinikas pasirašyta septyneriems metams.

Vadina šmeižtu

Komentuodama Simonos skundą dėl esą nekokybiško maisto, „Pontem“ maitinimo paslaugų departamento vadovė Romana Leleivienė patikino, kad Santaros klinikoms teikiamas maistas atitinka visus reikalavimus.

„Maistas Santaros klinikų pacientams tiekiamas pagal dietistų sudarytus ir su ligoninės administracija suderintus valgiaraščius. Iš kokybiškų žaliavų gaminamas šviežias maistas, jo gamybą ir porcijavimą prižiūri klinikų dietistas. Kokią dietą skirti ligoniui, sprendžia gydantis gydytojas. Trinto maisto dietą taip pat“, – atsakyme tv3.lt rašė R. Leleivienė.

REKLAMA

Maža to, įmonė Simonos pateiktoje informacijoje įžvelgia šmeižtą ir teigia į išplatintą informaciją reaguosianti teisinėmis priemonėmis.

„Galimai pacientės nurodytas įvykis vaizdžiai aprašomas nenurodant konkretaus laiko, kada tai įvyko. Jei iš tiesų įvyko, neaišku, kodėl nebuvo kreiptasi į aptarnaujantį personalą, neinformuoti virtuvės darbuotojai. Gavus tokią informaciją, būtų nedelsiant reaguota, vykdyti patikrinimai, išaiškintos aplinkybės ir priimti tinkami sprendimai. Šiuo atveju jokios konkrečios informacijos nebuvo gauta. Vertiname tai kaip šmeižtą ir reaguosime teisinėmis priemonėmis“, – rašė R. Leleivienė.

Svarbu pažymėti, kad įvykio data žinoma – Simona Santaros klinikose gulėjo savaitę nuo balandžio 19 dienos. Kaip teigė pati buvusi pacientė, ji kreipėsi į ją prižiūrėjusią sesutę, tiesa, neaišku, ar ji informavo virtuvės personalą. Vis dėlto oficialaus skundo Simona neregistravo nei ligoninėje, nei Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje. Tačiau moteris pateikia viso ragauto maisto nuotraukas, taip pat – ir patiekalo su vielos gabalu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet tikrino keturis kartus

Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojos Daivos Ruželienės, šiemet tarnyba Santaros klinikose atliko vieną planinį patikrinimą ir dar tris pagal iš vartotojų gautus skundus. Nė vienas iš jų nebuvo susijęs su maiste rastais svetimkūniais.

„Skundų turinys buvo susijęs su nekokybišku maistu. Kadangi „Pontem“ ne tik tiekia maistą, bet vietoje jį ir gamina, tai turime galimybę patikrinti pačią gamybos įmonę, kaip yra gaminamas tas maistas. Tai tiesiog vieno patikrinimo metu buvo nustatyta, kad patiekalai gaminami nesivadovaujant įmonės patvirtinta receptūra, neužtikrinimas karšto maisto patiekimas (maistas buvo atšalęs) ir nesilaikoma inventoriaus higienos reikalavimų“, – tv3.lt kalbėjo D. Ruželienė.

REKLAMA

Ne pirmas skandalas

Dar metų pradžioje įmonės „Pontem“ ir „Kretingos maistas“ (pastaroji gegužę buvo pervadinta į „Bruneros“) pateko po padidinamuoju stiklu pacientams žiniasklaidoje ėmus masiškai skųstis prastos kokybės maistu ligoninėse.

Tąkart Sveikatos apsaugos ministerija inicijavo maisto tikrinimo komisiją, kuri lankė įvairias šalies gydymo įstaigas ir vertino pacientams tiekiamo maisto kokybę.

Viešųjų pirkimų tarnyba kovą paskelbė, kad „Pontem“ įtraukta į Melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą, mat nuo Lietuvos kariuomenės nuslėpė iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos gavusi 144 eurų baudą.

Šią vasarą kilus pasipiktinimui dėl Dainų šventės dalyvių maitinimo, bendrovei „Bruneros“ Lietuvos nacionalinis kultūros centras skyrė per 100 tūkst. eurų baudą, kurią įmonė nusprendė skųsti.

„Bruneros“ priklauso verslininkui Irmantui Norkui. Jis netiesiogiai valdo ir bendrovę „Pontem“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų